Terug

Aloë Vera op de juiste manier verzorgen, vermeerderen en gieten

Inhoud

 

Hoe wordt Aloë Vera verzorgd?

De bekende Aloë Vera is afkomstig uit de tropische gebieden. Ze is in onze breedtegraden niet voldoende vorstbestendig. Daarom is het noodzakelijk ze bij ons als kuip- of kamerplant te behandelen. De ideale standplaats biedt veel licht en is gelijkmatig warm. De succulente Aloë planten verdragen de volle zon goed, maar bij te veel droogte kunnen de punten van het blad verdrogen. Vooral de overgang van het winterkwartier naar buiten in het voorjaar kan zonder bescherming tot een zonnebrand van het blad leiden. Het is daarom raadzaam de plant langzaam aan de felle zon te laten wennen.

Aloë Vera heeft als succulent niet veel vocht nodig, maar verdraagt zonder problemen enige droogte. Als potgrond is speciale potgrond voor potplanten oftewel cactusgrond geschikt. Normale potgrond voor bloemen kan echter ook worden gebruikt. Ervaren tuinders mengen bovendien nog drainage materiaal zoals bv. klei, zand of seramis erdoorheen. Deze minerale bestanddelen verhogen de doorlatendheid van de bodem en verhinderen schadelijke vochtophopingen bij de wortels.

Net als andere gewassen heeft de Aloë Vera ook voedingsstoffen nodig, hoewel slechts in geringe mate. Als de Aloë in het voorjaar in verse potgrond wordt geplant, is de reeds in de potgrond voorhanden meststof voor enkele weken voldoende. Als de groei moet worden bevorderd is het aan te raden in het voorjaar, in de belangrijkste groeiperiode, twee tot drie keer een vloeibare meststof toe te voegen.

Tijdens de zomermaanden kan Aloë Vera buiten staan. De plant siert decoratief het balkon en terras. Zodra in de herfst de temperaturen onder de 10° C vallen, moet de plant naar binnen worden gehaald. Een matig warme vensterbank, een licht trappenhuis of ook een serre zijn geschikte plaatsen. Overwinteringstemperaturen lager dan 10° C zijn niet aan te bevelen. In de opgestuwde lucht van het winterkwartier kunnen wol- en schildluizen als ongedierte bij de Aloë optreden. Schildluizen worden met een zeepmengsel eraf gewassen of met de hand weggeveegd. Wolluizen kunnen goed met een biologisch bestrijdingsmiddel bv. op neembasis behandeld worden.

Na enige tijd worden de bladeren in het onderste gedeelte van de plant bruin en droog. De afgestorven plantendelen worden regelmatig verwijderd om de attractiviteit van de Aloë te bewaren.

Hoe wordt de Aloë gegoten?

Aloë Vera is een typische succulent. Ze heeft een matige tot geringe behoefte aan water. Gegoten wordt de groenblijvende plant pas als de bodem droog aanvoelt. Tijdens de groeifase krijgt ze matig water, in de rustperiode nog maar heel weinig. Bij het gieten moet erop gelet worden dat de plant niet te nat wordt. Dat betekent concreet dat het water goed kan weglopen en geen water in de onderzetter blijft staan. De wortels van de Aloë reageren heel gevoelig op te veel water. Langere droogteperiodes kan de plant goed overleven, als echter de puntjes van het blad droog worden en oudere bladeren afsterven moet dringend gehandeld worden. Het is raadzaam de Aloë vaker met kleine beetjes water te verzorgen als af en toe met een grote hoeveelheid water. Meer over het onderwerp Aloë vera water geven.

 

Hoe wordt de Aloë verplant?

Afhankelijk van de gebruikte potgrond, moeten Aloë planten alle 2 tot 5 jaar worden verplant. Humusrijke potgrond wordt dichter en er dringt dan minder lucht bij de wortels. Als zeer doorlatende potgrond wordt gebruikt voor het kweken van de geneeskundige plant, kunnen de planten ook langer in de pot blijven staan. Het verplanten wordt noodzakelijk als de Aloë afleggers vormt en de pot vol raakt. Het verplanten kan het beste tijdens de vermeerdering worden gedaan. 

Bij het verplanten wordt de oude Aloë plant uit de pot gehaald, de wortelkluit wordt losgemaakt en grof de oude aarde eraf gehaald. Als er onderaan de plant oude of afgestorven bladeren zitten worden deze verwijderd. De Aloë Vera wordt in een nieuwe pot gezet, idealiter zo diep als ze daarvoor ook stond. Als het onderste gedeelte van de Aloë erg verhout is, kan ze ook dieper worden geplant. Na het verplanten het gieten niet vergeten. Meer over het onderwerp Aloë vera verpotten.

 

Hoe wordt Aloë Vera vermeerderd?

Aloë Vera is bij ons het eenvoudigste te vermeerderen door deling en door de afleggers eraf te halen. Zaad vormt de plant normaal gesproken niet, want de kracht van de zon is in onze breedtegraad niet voldoende.

Gedeeld wordt in het voorjaar of de herfst. Hiervoor moeten wel afleggers voorhanden zijn. De oude Aloë plant wordt uit de pot gehaald en de wortelkluit wordt voorzichtig geopend. De jonge afleggers en evtl. andere rozetten worden enkel in kleine potjes met doorlatende potgrond geplant. De oude Aloë plant wordt eveneens in een pot met verse potgrond geplant. Meer over het onderwerp ​Aloe Vera vermeerderen.

 

Hoe wordt Aloë Vera geoogst?

De genezende kracht van de Aloë is te vinden in het geleiachtige plantensap van de bladeren. Ze worden geoogst van planten die 2 tot 3 jaar oud zijn. Het is aan te bevelen de onderste bladeren van de stengel af te knippen. Uit de snijwond loopt het werkzame Aloë-sap wat in een glas wordt opgevangen. Als niet zoveel sap nodig is, kunnen ook delen van het blad worden afgeknipt. Hierbij droogt de snijwond op en kan bruin worden. Dit is de reden dat bij voorkeur de onderste bladeren worden gebruikt. De Aloë kan het hele jaar door worden geoogst.

 

Hoe kan de geneeskracht van de Aloë Vera worden gebruikt?

De positieve kracht van de Aloë is al eeuwenlang bekend. Het plantensap kan vers of als bruine kristallijne massa voor de verdere verwerking tot crème en lotion worden verdampt. Het verse plantensap belooft een goede werking bij de verzorging van de huid. Dankzij een hoog vochtigheidsgehalte wordt Aloë in de natuurgeneeskunde bij huidproblemen of bij een zonnebrand aanbevolen. Als snelwerkend middel in de huisapotheek is het voldoende de bladeren af te knippen en de betroffen huid met het plantensap in te smeren. Als Aloë inwendig wordt gebruikt werkt het sterk laxerend. Om experimenten en overdosering te vermijden is het raadzaam een preparaat uit de handel te gebruiken.

 

Aloë Vera FAQ

Is Aloë Vera giftig?

Aloë Vera is een medicinale plant en heeft verschillende ingrediënten. Naast de positieve ingrediënten, bevat het sap van Aloë Vera ook het licht giftige ingrediënt aloin. Bij inwendig gebruik en overdosering kan dit leiden tot ongwenste neveneffecten. Met name zwangere vrouwen of mensen met allergieën moeten afzien van inwendig gebruik. Aloin is ook giftig voor huisdieren.

 

Hoe overwintert Aloë Vera?

In de winter moet de plant naar binnen, want koude en vorst tolereert ze niet (belangrijk bij het onderhoud van de Aloë). Geef de Aloë plant een plaats van minstens 10° C om te overwinteren – hoe warmer hoe beter. Met de juiste Aloë verzorging heeft u lang plezier van de plant.

 

Is de Aloë Vera plant eetbaar?

Geoogst worden de verse bladeren voor het plantensap. Ze zijn eetbaar, smaken echter bitter en werkt sterk laxerend. Daarom is het raadzaam een beetje voorzichtig en terughoudend te zijn bij het consumeren van de plant. Veiliger zijn reeds verwerkte Aloë Vera producten.

 

Verdere Informatie

Aloë is in de laatste jaren steeds bekender geworden. Met het begrip Aloë verbindt men vooral de plantensoort en haar gezondheidsbevorderende eigenschappen.

Vanaf het gehele tropische tot zuidelijke Afrika, van Madagaskar naar Kaapverdië tot het Arabische schiereiland loopt het verspreidingsgebied van de ca. 300 groenblijvende aloë soorten. De meeste vormen groenblijvende bladrozetten. Enkele rassen van de tropische vaste plant groeien struikvormig, deels boomvormig en enkele klimmen ook.

Het belangrijkste ras van deze grote plantenfamilie is de Aloë Vera, die ook als echte Aloë of ook als woestijnlelie bekend is. De groenblijvende vaste plant is in de subtropen en tropen wijdverspreid en wordt als nuttig gewas gekweekt. De succulent vormt groepjes en scheuten. De vlezige grijsgroene bladeren zitten in dichte rozetten bij elkaar en zijn aan de rand opvallend gekarteld. De pure soort vormt gele buisvormige bloemen en is maar heel zelden in de handel aan te treffen. Vaker voorhanden is een ondersoort Aloë Vera var. Officinalis die door haar oranjegekleurde bloemen, zachtere bladeren en witte bladvlekken opvalt.

De bladeren van de Aloë bevatten een geleiachtig plantensap, die in de natuurlijke geneeskunde zeer gewaardeerd wordt. Al sinds 400 jaar v. Chr. wordt deze geneeskundige plant al in de Griekse schrift genoemd en sinds de 11e eeuw in de Chinese geneeskunde gedocumenteerd. De plant wordt door haar natuurlijke geneeskundige werking en het geringe onderhoud steeds geliefder. Aloë Vera kan als kamerplant tamelijk eenvoudig en probleemloos in huis voor het raam of in een kuip op het balkon en ook in de serre worden gehouden. Ze is heel geschikt voor beginners, want men kan niet veel fouten maken.

Passend daarbij...

Trusted Shops Guarantee