Terug

Aloë Vera correct verpotten - 3 stappen naar succes

Inhoud

  1. Wanneer is het juiste moment om de aloë vera te verpotten?
    • Als pot- en kamerplant is aloë vera niet gebonden aan directe planttijden, hoewel het voorjaar met de belangrijkste groei van aloë de beste tijd is.
  2. De juiste pot kiezen en de juiste standplaats kiezen
    • De potmaat groeit mee met de plant en als woestijnplant houdt de aloë van zonnige locaties.
  3. Hoe wordt de alo vera correct verpot?
    • Wees voorzichtig bij het verpotten, aangezien de sappige bladeren drukgevoelig zijn en beschadigd kunnen raken.
  4. Verdere Informatie

 

Wanneer is het juiste moment om de aloë vera te verpotten?

Pot- en kamerplanten zijn minder afhankelijk van bepaalde planttijden, zoals u gewend bent van planten in de tuin. Indien nodig kan een aloëplant op elk moment worden verpot. Toch is en blijft het voorjaar de beste planttijd. Naarmate de zon hoger komt, neemt de plantactiviteit, na de winterperiode met weinig licht ook toe bij kamerplanten. Verpotte aloë wortelen beter in deze periode en kunnen sneller een doorstart maken. Oudere exemplaren kunnen gaan bloeien in zonnige wintertuinen. Verpotten wordt in deze tijd vermeden, omdat de bloei de plant extra kracht kost.

 

De juiste pot kiezen en de juiste standplaats kiezen

Als de aloë oud wordt, raden we aan de plant te verpotten. Dit geldt met name voor grote aloë met diepgewortelde potkluit. Voor deze planten wordt gekozen voor een iets grotere pot, zodat de nieuwe wortels meer ruimte krijgen. Bij de materiaalkeuze zijn ongeglazuurde keramiek- en kleipotten aan te raden. In tegenstelling tot plastic potten, laat het natuurlijke materiaal vocht door de wand van de pot ontsnappen en voorkomt het wateroverlast. Als u gebruikte bloempotten gebruikt, moeten deze vóór het verpotten worden gedesinfecteerd met heet water en azijnreiniger. Het is belangrijk om een ​​afvoergat aan de onderkant van de pot te hebben. Waterafvoer moet te allen tijde gegarandeerd zijn.

Verpotten betekent stress voor de aloë. Hoewel ze van zon en droogte houdt, wordt de groenblijvende kamerplant een week of twee op een lichte plek, maar niet in de volle zon, geplaatst. Deze tijd is voldoende voor het verpotte aloë om te herstellen van het verpotten en om wortelvorming op te wekken.

 

Hoe wordt de alo vera correct verpot?

Vers substraat is nodig om de aloë vera te verpotten. Er wordt speciale potgrond voor vetplanten gebruikt. Als dit niet beschikbaar, kan als alternatief voedselarme kruidengrond worden gebruikt en kan bijvoorbeeld zand of kleikorrels worden toegevoegd. De twee supplementen draineren extra de humusgrond en verbeteren de waterafvoer. Een laag kleigranulaat of potscherven zorgen voor extra afwatering onderaan de pot.

Laat de aloë een paar dagen droog staan voordat u haar verpot. Als de grond droog is, is het beter van de wortels te scheiden. De plant wordt zorgvuldig aan de basis vastgegrepen zonder de drukgevoelige bladeren te verpletteren of af te breken. U schudt de potkluit eruit en plaatst de aloë met de losse wortels in de nieuwe pot. Tegelijkertijd worden dode of bruine bladeren verwijderd. Zijrozetten of uitlopers kunnen worden verwijderd voor stekken en solitair in kleinere potten worden geplant. Het verpotten van de aloë kan uitstekend gecombineerd worden met stekken. Vervolgens worden de holle ruimtes opgevuld en wordt het substraat stevig aangedrukt. Tenslotte wordt de verpotte aloë vera gegoten. Hier wordt alleen de grond bewaterd, maar niet de hele plant. Bij langdurig water geven mag er geen water tussen de bladeren en in de rozet komen. Anders riskeert u verrotting in het plantenhart.

 

Verdere Informatie

De aloë vera komt uit de droge streken in het zuidoosten van het Arabische schiereiland. Daarmee is uiterst sober met betrekking tot water, voedingsstoffen en verzorging. We bewaren ze als potplant op het balkon, terras of in huis op de vensterbank. Zelfs ’’beginners’’ hebben het niet bijzonder moeilijk met de sappige rozetplanten. U plant haar in een pot met goed doorlatende grond en zij gedijt in de periode daarna vrijwel vanzelf. Ondanks haar bescheiden eisen is verpotten van tijd tot tijd noodzakelijk. Ofwel wordt de plant te groot voor zijn pot, of verandert het substraat in zijn nadeel. In beide gevallen krijgt de aloë verse grond en eventueel een grotere pot.

                              

Passend daarbij...

Trusted Shops Guarantee