Terug

Aloë vera op de juiste manier vermeerderen– 3 stappen naar het succes

Inhood

  1. Wanneer is het juiste tijdstip om aloë vera te vermeerderen?
    • De lente of herfst zijn de beste periodes om aloë vera te vermeerderen.
  2. Hoe wordt aloë vera op de juiste manier vermeerderd?
    • Bij de aloë worden de aanmaak danwel zijrozetten verwijderd door te delen en verpotten.
  3. Waarop moet worden gelet bij de verzorging tijdens de vermeerdering?
    • Wees voorzichtig bij het vermeerderen om onnodige schade aan de moederplant en haar nakomelingen te voorkomen.
  4. Verdere Informatie

 

Stap 1: Het juiste tijdstip voor het vermeerderen bepalen

Hoewel we aloë vera als potplant of kamerplant houden, zijn de optimale opkweek tijden, zoals bij de meeste planten, in het voor- en najaar. Beide keren zijn geschikt voor vermeerdering, omdat u tegelijkertijd van substraat wisselt. Zo kan het vermeerderingswerk van de aloë worden gecombineerd met verpotten.

 

Stap 2: De juiste methode voor het vermeerderen kiezen

Aloë Vera kan in Centraal-Europa niet worden vermeerderd door zaden. Bij ons vindt ze geen voorwaarden om zaden te ontwikkelen. Oudere exemplaren laten bloemen zien, maar zetten zelden zaden. De enige waardevolle manier om een ​​aloë vera te vermeerderen, is vegetatief door verdelen, danwel te verwijderen van zijrozetten. De vermeerdering gebeurt samen met het verpotten. De noodzaak om te verpotten ontstaat minimaal om de drie jaar. Het substraat raakt na verloop van tijd uitgeput en biedt niet langer optimale kweekomstandigheden voor de aloëwortels. Bij het verpotten wordt de aloë vera uit de pot gehaald, de kluit losgemaakt en het oude substraat afgeschud. Hier zijn kleinere zijrozetten die al zijn bevestigd los van de moederaloë. Ze worden voorzichtig verwijderd zonder de wortels te beschadigen of af te scheuren. Daarna wordt de moederplant er weer in gezet. Bij grote kluiten kan het zinvol zijn om een ​​grotere pot te gebruiken. Daarvoor wordt op de bodem van de pot een drainagelaag van potscherven of kleikorrels gelegd. Het zorgt voor de nodige afwatering. De pot is gevuld met goed doorlatende cactus- of vetplantenaarde. Dezelfde grond, alleen kleinere potten worden gebruikt voor de jonge aloëplanten. De kleine rozetten van de aloë worden individueel in kweekpotten gepot.

 

Stap 3: standplaats en onderhoud tijdens het vermeerderen

Geef de jonge planten water na het verdelen van de aloë en zet ze op een lichte of zonnige standplaats. De kleinere potten drogen sneller uit door het kleinere volume. Hoewel aloë vera goed tegen droogte kan, moet ervoor worden gezorgd dat het bodemvocht gelijkmatig is tijdens de groeifase. Na drie tot vier weken ontdekt u nieuwe wortels als u de pot binnenstebuiten keert. Lichte bemesting met speciale meststoffen voor cactussen en vetplanten helpen de jonge rozetplanten in het voorjaar verder te groeien. Aloë vera die in de herfst zijn gegroeid, wordt niet meer bemest, maar wacht liever tot het volgende voorjaar om ze de voedingsstoffen te geven en laat deze planten in hun vorstvrije winterverblijf staan.

 

Verdere Informatie

Aloë vera - een botanische naam en tegelijkertijd bijna de belichaming van de gezondheids- en cosmetica-industrie. Aloë is een plantengeslacht waartoe ongeveer 300 groenblijvende vaste planten - en struiksoorten behoren. Het natuurlijke verspreidingsgebied is voornamelijk het tropische tot zuidelijk Afrika. Ze groeien in rozetten, klimmen bij uitzondering en worden in dit land gehouden als vorstgevoelige potplanten. Aloë vera is ook wel bekend als woestijnlelie. Hun vlezige bladeren met getande randen bevatten een gelachtig sap. Dit wordt al eeuwen in de huidverzorging gebruikt. Het hoge vochtgehalte verzacht huidproblemen en belooft verlichting van zonnebrand. Het is goed om de onderhoudsvriendelijke vetplant voor in de medicijnkast te kweken. Door ongunstige woonomstandigheden ontwikkelt de groei zich in de loop van de jaren zelden optimaal. Regelmatig vermeerderen en vervanging helpt de ambitieuze aloëtuinier om duurzaam succes te behalen.

                              

Passend daarbij...

Trusted Shops Guarantee