Terug

Aloë vera correct water geven - 3 stappen naar succes

Inhoud

  1. Wanneer is het juiste moment om de aloë vera water te geven?
    • U geeft de aloë vera water, als de bovenste grondlaag is uitgedroogd.
  2. Hoe wordt aan de aloë vera correct water gegeven?
    • Bij het gieten van de aloë wordt het substraat bevochtigd, zonder de hele plant te overspoelen.
  3. Hoe vaak moet aan de aloë vera water worden gegeven?
    • De waterbehoefte van een aloë plant hangt van veel factoren af, u moet regelmatig het substraatvocht controleren.
  4. Verdere Informatie

 

Stap 1: Bepaal het juiste moment om te gieten

Aloë vera, ook wel woestijnlelie genoemd, verdraagt zeer goed hitte en droogte. Net als bij cactussen kan zij het water in haar bladeren opslaan en daarvan een langere tijd gebruikmaken. Langere tijd betekent niet oneindig. De aloë wordt gegoten als de bovenste substraatlaag is uitgedroogd. In de winter met weinig licht is de waterbehoefte aanzienlijk lager dan in de lente of zomer. De fotosynthese is beperkt en daardoor is het waterverbruik lager.

Het moment van de dag, om water te geven is in feite niet relevant. Aan de andere kant zijn er natuurlijk uitzonderingen en bijzondere omstandigheden. 's Avonds water geven betekent dat de plant het water ‘s nachts kan opnemen en opslaan. Voorzichtigheid is geboden bij zwarte of donkere potten op een zonnige standplaats. Vochtige aarde kan in extreem veel zonlicht opwarmen, zodat de wortels in de pot verbranden. Het is beter om de potten, ondanks de hitteverdraagzaamheid, op deze dagen te verduisteren.

 

Stap 2: Hoe wordt aan de aloë vera correct water gegeven?

Aloë vera is een uitzonderlijk sobere plant. Het vergt weinig verzorging, hoeft niet te worden gesnoeid, zelden meststof en weinig water. Voor de meeste tuinders betekent water geven, de planten royaal met water overspoelen. Traditioneel water geven is voor veel planten geen probleem. Niet bij rozetvormende planten. De bladeren zijn in een cirkel rond een hart in het midden gerangschikt, waaruit de nieuwe bladeren ontspringen. Overspoelt u deze planten, dan verzamelt het water zich in het midden tussen de bladeren. Het kan niet weglopen en verrotting begint. Blijft het water voor een lang tijd staan, rot zelfs het hele hart en dus de basis van het leven van de aloë vera. Als er een dikke laag stof op de bladeren zit, kunt u ze natuurlijk afspoelen. Na het spoelen wordt de aloë schuin gekanteld, zodat eventueel overtollig water uit de bladrozet kan lopen.

Als u de aloë goed water wilt geven, bevochtigt u enkel de grond. Het water moet goed doorstromen en mag nergens blijven staan. Natte, humusrijke grond of verstopte afvoergaten op de bodem van de pot veroorzaken wortelbederf en het overlijden van de aloë. Voor het water geven gebruikt u bij voorkeur kalkvrij bv. lauw regenwater. Overtollig water laat u op een onderzetter weglopen.

 

Stap 3: Hoe vaak moet aan de aloë vera water worden gegeven?

Standplaatsfactoren, zoals bodem, licht, temperatuur of luchtcirculatie, maar ook de grootte van de planten bepalen de waterbehoefte. Daarom zijn algemene aanbevelingen, zoals eenmaal per dag of tweemaal per week, niet van toepassing. Ervaren tuinders weten dit en controleren met hun vingers het bodemvocht. Wanneer de bovenste laag is uitgedroogd, heeft de aloë vera water nodig en wordt gegoten. Langdurige droogte leidt tot krullen en bruine bladpunten. Maar zo ver moet u het niet laten komen.

 

Verdere Informatie

Aloë vera is een van de trendplanten van de afgelopen jaren. Weinig planten slagen erin, dat hele bedrijfstakken van de gezondheids- en cosmetica-industrie omgaan met de genezende effecten van een plant. De ongeveer 300 soorten aloë komen voornamelijk voor in zuidelijk en tropisch Afrika. Het is duidelijk dat de groenblijvende rozetplanten goed tegen hitte en droogte kunnen. Ze slaan water op in hun bladeren, dat wordt gebruikt als een vochtinbrengend, gelachtig substantie voor huidverzorging. De verzorging van de sobere aloë vera is niet erg tijdrovend. Hoe minder u voor de plant zorgt, hoe beter hij gedijt. Dit geldt ook voor water geven.

                              

Passend daarbij...

Trusted Shops Guarantee