Terug

Ooievaarsbek correct snoeien, vermeerderen en verzorgen

Inhoud

 

Hoe wordt de ooievaarsbek correct geplant?

Als er iets over de ooievaarsbek gezegd kan worden, dan is het wel zijn niet veeleisende karakter. Zon of halfschaduw wordt zonder problemen aangenomen. Zeer windige standplaatsen met ijzige winden kunnen lichte bevriezingsverschijnselen aan de op de bodem liggende wortels veroorzaken. De bodem mag alles zijn, behalve nat. Droogte in de zomer lijkt vaak erger dan het in werkelijkheid is. De bladeren hangen dan weliswaar, maar de volgende regen zorgt dan weer voor een nieuwe opleving. Een zware en vochtige bodem wordt voor het planten met zand of kiezelstenen verbeterd. De grove structuur zorgt voor een betere beluchting en het water kan daardoor beter weglopen.

Planten die in potten worden gekweekt kunnen over het algemeen vanaf de lente tot de herfst geplant worden. Als het erg heet is, is het beter af te wachten op een koelere periode. Wat de afstand betreft is te letten op de groeihoogte en het gebruik. Ooievaarsbekken worden over het algemeen als bodembedekkers ingezet. Ze worden op meerdere plaatsen in groepjes geplant. Per vierkante meter worden 12 tot 16 planten van kleinere, tot 25 cm hoge soorten, bv de bloedooievaarsbek (Geranium sanguineum) gezet. Bij hogere ooievaarsbekken worden 8 tot 10 planten voor dezelfde oppervlakte geplant.

 

Hoe wordt de ooievaarsbek verzorgd?

Ook voor mensen zonder groene vingers is de ooievaarsbek zeer geschikt. Als deze goed is geworteld, ontwikkelen zij zich zonder verdere hulp. Een nieuwe aanplant heeft iets meer vocht nodig. Regelmatig gieten is noodzakelijk als het erg droog is, vooral als de ooievaarsbek onder bomen is geplant. Daar is weliswaar schaduw, maar de vaste planten krijgen concurrentie van de struiken en bomen. In de lente is een beetje compost of hoornspaanders goed om de beginnende uitloop te bevorderen. Voedingsstoffen zijn wel noodzakelijk op een arme of schrale bodem.

 

Hoe wordt de ooievaarsbek gesnoeid?

De bladverliezende ooievaarsbek wordt in de herfst teruggesnoeid. Het gesnoeide kan gewoon blijven liggen. De oude bladeren geven vorstbescherming bij de wortels en verdorren in de loop van de winter.

Ingrijpen hoeft men alleen, als de krachtig groeiende struiken andere planten in de buurt verdringen of over de grens van het tuinperk groeien. Alle takken worden dan ingekort of delen van de pol worden afgestoken. Verjongingsmaatregelen, zoals die bij andere struiken soms noodzakelijk zijn, is bij de ooievaarsbek niet nodig. Zij heeft een lange levensduur en kan ook lang op dezelfde plaats blijven staan. 

 

Hoe wordt de ooievaarsbek vermeerderd?

Net zo eenvoudig als het onderhoud, kan de ooievaarsbek ook vermeerderd worden. Grotere exemplaren van de polvormig groeiende ooievaarsbek worden in het voorjaar gedeeld. De deelstukken worden met een steekschop uitgegraven en op een nieuwe plek geplant. Kruipende soorten kunnen worden vermeerderd door wortelstekken aan het einde van de winter. De generatieve vermeerdering door zaad is alleen bij pure soorten mogelijk. Niet alle ooievaarsbekken kiemen zo goed als de eenjarige of het zeldzame geliefde robertskruid (Geranium robertianum).

Over schade door slakken hoeft u zich geen zorgen te maken, want de ooievaarsbek behoort niet tot het favoriete voedsel. Niet uit te sluiten zijn stengelaaltjes, roestzwammen, echte meeldauw of de zwarte snuitkever. Nog schadelijker is overmatig vocht, dat leidt tot het rotten van de wortelstokken

Hoe kan de ooievaarsbek worden gebruikt?

De ooievaarsbek is het inbegrip van een uitstekende groei gepaard met attractiviteit. Kale plekken sluiten ze betrouwbaar waardoor een kale grond met een mooi groen tapijt bedekt wordt. Ze zijn bovendien zo dominant dat geen onkruid erdoorheen kan groeien. Ze zijn graag gezien tussen heesters of begroeien boomschijven. Hun tapijtvormige groei beschermt de wortels van de heesters. Gepanacheerde vormen zien er samen met hosta’s of astilben mooi uit. Grotere hellingen, weg van locaties op het zuiden, krijgen meer houvast door de ooievaarsbekken en verminderen zo bodemerosie. In een zonnig bloem- en bont vaste planten perk ontwikkelt de paarse ooievaarsbek (Geranium x magnificum) zich tot een enthousiaste duurzame bloeier. Ze vleien zich met paarse of blauwachtige tinten indrukwekkend om perk- en struikrozen. In rotstuinen zorgen de laaggroeiende soorten, zoals bv. de Dalmatische ooievaarsbek (Geranium dalmaticum), de Geranium cinereum of de Geranium renardii voor opvallende bloeiende plekken. In een wilde tuin zorgt de inheemse beemdooievaarsbek (Geranium pratense) of de donkere ooievaarsbek (Geranium phaeum) voor charmante gekleurde vlekken. 

 

Welke Ooievaarsbek soorten zijn er?

Voor elke niet te zonnige of te vochtige plaats in de tuin is er een passende ooievaarsbek. Behalve de rassen zijn er nog talrijke gekweekte soorten, die gekenmerkt worden door bijzondere bloemen of een bijzonder blad.  

Geranium x cantabrigiense (Cambridge ooievaarsbek) – compacte, groenblijvende hybride met glanzend blad

Geranium cinereum – compact, groenblijvend ras met grijsgroene bladeren, geschikt voor de rotstuin en lage bloemperken.  

Geranium dalmaticum (Dalmatische Ooievaarsbek) – dwerg Ooievaarsbek met groenblijvend glanzend blad en roze bloemen, voor de rotstuin en facetten.

Geranium himalayense (Beemdooievaarsbek) – echte liefhebber soort onder de vaste planten.  

Geranium macrorrhizum (Rotsooievaarsbek) – goed groeiend, hoger ras met roze bloemen geschikt voor droge plaatsen in de schaduw.

Geranium x magnificum (paarse Ooievaarsbek) – Wonderbaarlijke hybride met grote bloemen met blauwachtige tot paarsblauwe bloemen die langdurig bloeien.

Geranium pratense (Beemdooievaarsbek) – inheems ras met tere, blauwe bloemen, geschikt voor wilde en natuurtuinen die wat vochtiger zijn.

Geranium phaeum (donkere Ooievaarsbek) – hoger ras met donkere bloemen en vaak met een kenmerkend blad  

Geranium sanguineum (Bloedooievaarsbek) – dwerg en bodembedekkend ras met groenblijvend donker blad en naar verhouding grote bloemen.  

 

Is de Ooievaarsbek giftig?

De ooievaarsbek is geen giftplant. Hij bezit echter een sterk aroma in zijn bladeren, dat gevoelige mensen niet verdragen of een geïrriteerd gevoel kan oproepen.

 

Wat is het effect van de Ooievaarsbek?

Naast de gevlekte Ooievaarsbek (Geranium maculatum) gold het Robertskruid (Geranium robertianum) in Europa als geneeskrachtige plant. De eenjarige plant, die gewoonlijk als onkruid wordt bestempeld, wordt in de natuurlijke geneeskunde als bitter, samentrekkend en genezend beschouwd.

 

Verdere informatie

Bij het woord geranium denkt men direct aan de zomer en de bloemenzee in bloembakken op het balkon. Maar dat is slechts de halve waarheid. Geraniums zijn er ook als winterharde vorm met de mooie naam ooievaarsbek (botanisch geranium). Er is een familieband met de pelargoniums (Pelargonium). Beide geslachten behoren tot de familie van de ooievaarsbek (Geraniaceae). De ooievaarsbek bestaat uit ca. 360 soorten, die bijna over de gehele wereld verdeeld zijn. Ze groeien als één-, twee- of meerjarige vaste plant, groenblijvend in milde streken of compleet wintergroen, af en toe ook als knollenplant. Ze zijn overwegend te vinden in de gematigde breedtegraden, met uitzondering van plaatsen waar het erg vochtig is.

In het voorjaar ontspruiten bladrozetten uit bovenliggende, vrij grove aarden stammen. De bladeren zijn rond, 5-lobbig tot vingerlobbig met een zeer kenmerkend, doordringend aroma. Talloze soorten, vooral speciaal gekweekte soorten en hybriden, vallen op door hun prachtige bladtekeningen, kleuren of structuren. In tuinen worden ze gewaardeerd door hun zowel subtiele als ook krachtige bladdecoratie. Ooievaarsbekken met diep ingesneden blad zijn buitengewoon aantrekkelijk. De bloemkleuren variëren van wit, roze, paars, rood tot donkerpaars. Kleur contrasterende nerven zijn typerend voor de bloembladen van de bloemen, die zijn samengesteld als bloemscherm of pluim.

De ooievaarsbek geldt als heel eenvoudig te onderhouden en bijna niet kapot te krijgen. Ze hebben nauwelijks onderhoud nodig, arrangeren zich met de meeste standplaatsen, groeien goed en worden nauwelijks bezocht door ziektes of ongedierte. In tuinen kunnen ze voor vele doeleinden gebruikt worden. Zowel kleinere als ook grotere vormen zijn geschikt voor een lage bodembegroeiing. Een kale vlakte wordt met ooievaarsbekken beplant en ontwikkelt zich tijdens de bloeiperiode als een ware lust voor het oog. Laag groeiende soorten en rassen vormen in rotstuinen bloeiende tapijten. In de halfschaduw beschermen ze boomschijven en verdringen ongewenste wildgroei. Hogere rassen zijn prachtig om te zien bij andere vaste planten, in de boerentuin of in tuinen met wilde bloemen. Als trouwe buren ontwikkelen zich beemdooievaarsbekken (Geranium pratense) en de paarse ooievaarsbek (Geranium x magnificum) naast rozen.

Ze danken hun niet veeleisende karakter aan hun veelvuldig gebruik, vooral in openbaar groen, op dijken, als onderbeplanting of kale gronden worden grote oppervlakten bedekt met de rotsooievaarsbek (Geranium macrorrhizum 'Spessart') zonder dat achteraf veel onderhoud nodig is. Dit geldt ook voor de eigen tuin. Als je nog geen groene vingers hebt, zijn ooievaarsbekken een absolute plantaanbeveling.

omhoog
Trusted Shops Guarantee