Terug

Bonsai correct planten, verzorgen, bemesten en vermeerderen

Inhoudsopgave:

  1. Bonsai planten
  2. Bonsai verzorgen
  3. Bonsai bemesten
  4. Bonsai vermeerderen 

 

Hoe wordt de bonsai correct geplant?

Het kweken en verzorgen van bonsai is een kleine wetenschap die enige ervaring vereist en waar men zorgvuldig te werk gaat. Als u bonsai wilt proberen, is een gewone kamerbonsai de beste plant om te beginnen. Ze zijn niet duur in vergelijking met andere bonsai, want prijzen tot ver in de drie cijfers zijn gebruikelijk voor deze plantenkunst. Mits goed verzorgd, kunnen bonsaibomen vele tientallen jaren oud worden. In deze periode wordt veel tijd besteed aan verzorging en handwerk. De vorm van voorgekweekte bonsais is al bepaald, zodat u kunt oefenen met het behouden van hun vorm. Klassieke beplanting, zoals bekend van de meeste andere planten, is bij bonsai niet het hoofddoel. Alleen bij regelmatige verversing van de grond wordt de bonsai verpot. Dit is afhankelijk van de betreffende plant en zijn behoeften. In de meeste gevallen is een lichte, maar niet volledig zonnige standplaats aan te bevelen. Lichte halfschaduw wordt door de meeste bonsai planten ook verdragen. Zeer kritisch zijn zonnige plaatsen, omdat de zeer beperkte wortelruimte in de schaal snel uitdroogt bij hitte of wind.

 

Hoe wordt de bonsai correct verzorgd? 

Het belangrijkste bij bonsai is regelmatige verzorging en vormgeving. Water geven en bemesten zijn de belangrijkste taken. Water geven is een kunst, want de kleine wortelruimte droogt snel uit in de bonsaikommen. Sommige bonsaischalen hebben drainagegaten, andere niet. In dit geval is het een uitdaging om de juiste hoeveelheid water te bepalen. Eén methode is om een houten stokje of tandenstoker in het substraat aan de rand van de schaal te prikken en als de grond aan de punt vochtig is, is water geven nog niet nodig. Wateroverlast en overbewatering is een veel voorkomend probleem waardoor de bonsai afsterft. Meer over het onderwerp Bonsai verzorgen.

Wanneer wordt de bonsai gesnoeid?

Het knippen van een bonsai vereist enige ervaring en een scherpe bonsaischaar. Het juiste gereedschap is allesbehalve onbelangrijk, want het moet zuivere sneden maken op lastige plaatsen. Bladverliezende bonsais worden geknipt vóór het uitlopen van de knoppen, onderhoudssnoei vanaf de zomer na de hoofdgroeifase. Bloeiende bonsais (b.v. azalea's) worden pas na de bloei gesnoeid. Voor naaldbonsais worden geselecteerde zijscheuten en hun naaldstruiken weggesneden of, beter, er met de vingers uitgehaald. De gewenste vorm is hier bepalend, zodat alle storende scheuten worden verwijderd. Meer over het onderwerp bonsai snoeien.

 

Wanneer wordt de bonsai verplant?

Bonsais worden gekweekt in ondiepe keramische schalen. De schalen zijn een element van deze plantenkunst, want de schaal en de stam moeten in een harmonieuze relatie samenvloeien. Bonsaischalen zijn in de handel verkrijgbaar in diverse uitvoeringen. Ze zijn echter alleen nodig wanneer de bonsai wordt verplant. Dit gebeurt om de twee à drie jaar. De bodem is na die tijd uitgeput en kan nauwelijks nog water en voedingsstoffen opslaan.


Bonsais worden in het vroege voorjaar verpot. De bonsai plant wordt uit de schaal gehaald. Als de wortelkluit vastzit, wordt hij er met een scherp mes langs de schaal uitgesneden. Maak vervolgens de kluit los en knip de sterkere wortels terug. Deze wortelsnoei veroorzaakt de vorming van nieuwe fijne wortels, die nodig zijn voor de opname van voedingsstoffen en water. Voor het planten worden de gaten afgedekt met gaas. De bonsai wordt zo in de schaal geplaatst dat de wortelhals iets boven de rand van de schaal uitsteekt. Vul de bak vervolgens met speciale minerale grond voor bonsais. Conventionele potgrond is niet geschikt omdat deze te rijk is aan voedingsstoffen en humus. De verse grond wordt met de vingers of een klein plantstokje in de ruimtes tussen de wortels gedrukt. Ervaren bonsai-tuinders onderplanten de miniatuurboom met een vlakke bodembedekker, bijvoorbeeld zandtijm of Corsicaanse munt. De onderbeplanting beschermt het bodemoppervlak tegen uitspoelen bij het besproeien. 
Na het verplanten van de bonsai wordt de dwergstruik zorgvuldig gegoten. De bonsai kan de komende weken op een lichte tot halfschaduwrijke, tegen de wind beschutte plaats herstellen van het verplanten. 

 

Hoe overwintert de bonsai het beste?

De overwintering van niet winterharde of tropische bonsai soorten vindt plaats op een lichte, koele plaats. Trappenhuizen, kelderramen of koele serres zijn mogelijke winterlocaties. Het mag nooit te warm zijn om de groei te vertragen. Gedurende de tijd in het winterkwartier moet de bodemvochtigheid regelmatig worden gecontroleerd en mogen geen voedingsstoffen worden toegevoegd.

 

Hoe wordt de bonsai correct bemest?

Door hun beperkte groei verbruiken bonsaiplanten weinig voedingsstoffen. Door de kleine wortelruimte zijn ze echter snel uitgeput en niet meer beschikbaar voor de miniatuurplant in het substraat. De voedingsstoffen worden regelmatig toegediend met een speciale stikstofarme meststof voor bonsai. Volg voor het aanbrengen de instructies van de desbetreffende fabrikant.

 

Hoe wordt de bonsai correct vermeerderd?

In principe kunnen bonsaiplanten worden vermeerderd zoals hun grote verwanten. Bij bonsais gaat het echter niet om de voortplanting van planten, maar om hun bijzondere groei. Als u uw bonsai toch wilt vermeerderen, kunt u dat vegetatief doen door stekken te nemen van loofbomen. 

 

Bijzonderheden bij de bonsai? 

Bonsai is het kweken van een grote plant in het klein, met een uiterlijk gebaseerd op volwassen planten. Bonsais worden zelden hoger dan een meter en kunnen vele tientallen jaren oud worden als ze goed worden verzorgd. Grotere XXL-tuinexemplaren zijn meestal geen bonsais meer, maar als bonsai gesnoeide vormstruiken.

 

Hoe kan een bonsai gebruikt worden? 

Bijna elke houtige plant kan als bonsai worden gekweekt. Bladverliezende heesters, zoals iepen, ligusters, kersenmirten, appelbomen, valse beuken of vuurdoorns, zijn geschikt voor de bonsaikweek. Ze kunnen buiten in de tuin of op het terras worden gekweekt. Als bloeiende bonsais, laten azalea's een blijvende indruk achter. Coniferen zoals grove dennen, lariksen, taxussen of steeneiken zijn bijzonder populair bij bonsailiefhebbers. 
Voor bonsai beginners wordt de voor koude gevoelige Chinese vijgenboom aanbevolen. De boom is een gemakkelijk te verzorgen kamerplant die zijn plaats op de vensterbank vindt en een enkele verzorgingsfout vergeeft. 

 

Verdere informatie

Bijna iedereen heeft wel eens van bonsai gehoord en weet dat het natuurlijke miniatuurreplica's zijn van grote bomen als levende kunstvorm. Bonsai betekent "boom in een schelp". Deze culturele vorm is afkomstig uit Japan en is enkele duizenden jaren oud. Hoewel bonsais steeds populairder worden, is het minder een trend dan echte plantenkunst. Stel je voor dat je een levende boom geheel naar je eigen ideeën in miniatuurformaat vormgeeft volgens artistieke ontwerpprincipes. Naarmate ze ouder worden, krijgen bonsais een hogere visuele waarde. 
In theorie kun je bijna elke boom tot bonsai kweken, maar in de praktijk zoek je naar bijzonder geschikte bomen. Geschikt zijn loof- of naaldbomen, bij voorkeur met klein loof en een terughoudende groei. Om te beginnen is het raadzaam een bonsaiboom te kopen in de vakhandel. Hun vorm is al uitgesproken en het is gemakkelijk om te leren hoe ze moeten worden verzorgd en gesnoeid. Gevorderde bonsai-tuinders zoeken zelf in de natuur naar geschikte en buigzame jonge bomen. Met oog voor detail zijn ze af en toe te vinden op trektochten door bossen en bergen. 

Bonsai zijn er in verschillende vormen en variaties. Bonsai voor binnen gebruik, zoals de Chinese vijgenboom of de Bayan vijg (Ficus retusa), worden aanbevolen voor beginners. Andere tropische bonsai (Bougainvillea of Olijf) zijn geschikt voor de zomerteelt buiten en in de winter voor de lichte koele vensterbank. Voor tuinbezitters zijn tuinbonsai natuurlijk de eerste keus. Het zijn hoofdzakelijk kleinbladige loof- of naaldstruiken. Ze zijn meestal winterhard, vaak van inheemse oorsprong en bij voorkeur zwak groeiend. Bonsais zijn miniaturen die zelden groter worden dan een meter. Populaire bonsaiplanten zijn de gewone den (Pinus parviflora), de jeneverbes (Juniperus), de fijnspar (Picea), de lariks (Larix), de valse beuk (Nothofagus), de Japanse esdoorn (Acer palmatum), de azalea (Rhododendrum indicum) of de Chinese iep (Ulmus parvifolia).

 

Trusted Shops Guarantee