Terug

Bonsai snoeien – Op deze 3 dingen moet gelet worden

Inhoudsopgave:

  1. Wanneer is het juiste tijdstip om de bonsai te snoeien? 
    • Bonsaiboompjes worden regelmatig en vaker per jaar gesnoeid.
  2. Hoeveel wordt van de bonsai gesnoeid? 
    • Het snoeien hangt af van de groei van de plant, de groei en de verhouding van de onderlinge elementen
  3. zijn er verschillen bij het snoeien van de verschillende soorten? 
    • Het snoeien is afhankelijk van de plant in verbinding met de gewenste groeivorm. 

 

1: het juiste tijdstip bepalen: Wanneer moet de bonsai gesnoeid worden?

Bij het kweken van bonsai bestaat de grootste inspanning, naast regelmatig water geven en bemesten, uit het bevestigen en snoeien. Bladverliezende bonsais worden gewoonlijk buiten de hoofdgroeifase, tussen de lente en de zomer, gesnoeid. De belangrijkste snoeiwerkzaamheden moeten in het vroege voorjaar worden uitgevoerd, voordat deze uitlopen. Als de groei halverwege de zomer vertraagt, krijgt de bonsai een onderhoudssnoei. Het moet tenslotte zijn bedoelde vorm behouden. 
Snoei tuinbonsai niet bij zeer zonnig of warm weer. Er is een te groot risico dat delen van de plant verbranden en beschadigd worden. Wacht met snoeien tot het bewolkt is of zet de planten in de schaduw. Bloeiende bonsais, zoals azalea's, mogen pas na de bloei worden gesnoeid. 

 

2: Bonsais correct snoeien: Zo lukt het!

Het doel is een evenwichtige verhouding tussen de plantenschaal en de kroon te bereiken. De kleine schaal vertraagt de natuurlijke groei van de dwergheester. Bijna alle kleinbladige loofbomen en laagblijvende coniferen zijn geschikt om te snoeien. Met de bevestigings- en snoeimaatregelen grijpt u fundamenteel in de groei in en geeft u een miniatuurboom vorm volgens uw eigen ideeën. Jongere scheuten mogen langer groeien. De takken worden in de gewenste vorm en richting gebogen door middel van draden en touwtjes. De natuurlijke groei zorgt voor oriëntatie. Het snoeien gebeurt allesbehalve aarzelend. Alleen door krachtig snoeien ontstaan eigen bonsaivormen. Verwijder eerst alle takken die de gewenste groeivorm hinderen. Evenzo moeten alle dwarse en naar binnen groeiende scheuten worden verwijderd. Er moet bijzondere aandacht worden besteed aan de knoppen en hun oriëntatie. Ze geven je een idee van waar de plant in de toekomst wil groeien. Spectaculair zijn bijzondere groeivormen, b.v. eenzijdige asymmetrie, die doet denken aan sterke wind. Symmetrische vormen, b.v. een bol of een ellips, zijn echter beter om mee te beginnen. 

Bij de latere onderhoudssnoei worden de scheuten van het vorige jaar van de steeds ouder wordende bonsaibomen gehalveerd tot ongeveer drie knoppen. In de zomer worden verschillende kleinere snoeiwerkzaamheden uitgevoerd op het hout van dit jaar, zodat de boom zijn vorm behoudt. 


Snoeien omvat niet alleen het snoeien van de scheuten, maar ook van de wortels. Aangezien planten altijd een vooraf bepaalde verhouding tussen wortel en kroon hebben, wordt de wortelkroon elke keer dat de boom wordt verpot, korter. Sterkere wortels moeten meer worden gesnoeid, fijne minder. Regelmatig ontvilten van het wortelnetwerk leidt tot sterkere fijne wortels, zodat de bonsai ondanks de beperkte wortelruimte toch voldoende voedingsstoffen krijgt toegediend.

 

3: verschillende bonsai soorten snoeien

Kamerbonsai, bijvoorbeeld de kleinbladige kamervijg (Ficus), kunnen op elk moment gemakkelijk worden gesnoeid. De procedure voor het snoeien van bladverliezende bonsai is hierboven reeds uitgelegd. Alleen grootbladige bonsai soorten krijgen een speciale snoeibeurt door de bladstelen af te knippen en de plant te ontbladeren. Hierdoor ontstaat een nieuwe scheut waarin de bonsaiplant kleinere bladeren ontwikkelt. 
Coniferen maken het verschil in de bonsai cultuur. Alleen de buitenste naaldpluimen blijven over en alle andere secundaire scheuten worden verwijderd. Nieuwe scheuten van dennen, taxussen of lariksen worden gewoon met de vingers afgebroken.

 

verdere informatie

De kunst van het snoeien, algemeen bekend als bonsai, is duizenden jaren geleden in Japan ontstaan. Het beschrijft een oud uitziende miniatuur boom die in een schaal wordt gehouden. Hier wordt een bepaalde schoonheid benadrukt, die verwijst naar het evenwicht tussen schaal en stam, stam en takken tot twijgen en bladeren. Om dit harmonieuze evenwicht te bereiken is regelmatig snoeien en heel veel geduld nodig. Het snoeien van bonsai is een kunst die zelfs voor experts een uitdaging vormt. Bonsaiplanten worden jarenlang zorgvuldig met de hand gekweekt in gespecialiseerde kwekerijen. Het is niet voor niets dat ongewone vormen enkele duizenden euro's kosten. Zwak groeiende houtachtige planten met kleine bladeren en een reeds opvallende groei als ze jong zijn, zijn bijzonder geschikt. Deze planten kunnen soms worden aangetroffen tijdens wandelingen door het bos of de bergen.
Het kweken en verzorgen van bonsai is niet iets voor tussendoor en vereist veel oefening. De informatie is bedoeld om u op weg te helpen met het complexe snoeien van de bonsai.

Trusted Shops Guarantee