Terug

Bonsai verzorgen

Inhoudsopgave:

  1. de juiste techniek 
  2. hoeveel tijd is nodig  
  3. de ideale standplaats 

 

1. De juiste techniek: zo verzorgt u uw bonsai optimaal

De juiste bonsai verzorgingstechniek hangt af van de specifieke plant. Er zijn kleine verschillen tussen loofbomen en naaldbomen, en tussen bonsais voor binnen en voor in de tuin. 
Wat ze allemaal gemeen hebben, is dat ze regelmatig water moeten krijgen. De frequentie hangt af van de plant en haar grootte, het substraat, de standplaats en het seizoen. Ervaren bonsai-tuinders hebben een gevoel voor het juiste moment, dat een beginner nog niet heeft. De vingertest kan helpen. Voel de grond om te zien of het oppervlak nog vochtig is. Het is nog beter om er een tandenstoker in te steken naast de rand van het bakje. Als het substraat aan de bovenkant nog vochtig is, hoeft er geen water te worden gegeven. 
Naast het water geven van de bonsai, is bemesten van vitaal belang. Terwijl bomen in de open lucht zich kunnen bedienen van voedingsstoffen diep en ver in de bodem, zitten bonsais gevangen in de bak en zijn ze afhankelijk van regelmatige voeding tijdens het groeiseizoen. Bemest met een speciale meststof met een laag stikstofgehalte, in een lage dosering en volgens de instructies van de fabrikant. 
Verpot bonsais in regelmatige cycli, ten minste om de twee tot drie jaar. Verpotten is vooral belangrijk omdat vers substraat de dwergheester in de kleine schaal voorziet van nieuwe voedingsstoffen en een betere bodemstructuur voor een gezonde wortelgroei. Tijdens deze werkzaamheden worden sterkere wortels sterk ingekort en wordt tegelijkertijd de vorming van nieuwe fijne wortels gestimuleerd. 
En dan zijn er nog de bekende snoeimaatregelen. Bonsais worden meerdere malen per jaar gesnoeid. Loofbomen worden voor het uitlopen van de knoppen in het voorjaar gesnoeid en bloeiende bonsais na de bloei. Bij coniferen worden alleen storende scheuten verwijderd of met draad in vorm gebogen. Naaldplukjes worden gewoon met de vingers afgebroken. Onderhoudssnoei volgt na de hoofdgroei van de zomer tot in de herfst.

 

2. Hoeveel tijd is nodig voor de optimale verzorging van de bonsai?

Het is niet mogelijk te voorspellen hoeveel verzorging bonsais precies nodig hebben. Eén ding is zeker: een bonsai vergt aanzienlijk meer inspanning dan een gewone kamerplant. Anderzijds is een bonsai niet zomaar een plant, maar een plantenkunstwerk. Je vormt het uiterlijk van een boom gedurende een lange periode naar je eigen ideeën. Dit is natuurlijk alleen mogelijk als tijd en moeite worden geïnvesteerd om twijgen en takken met draden in een bepaalde vorm of richting te buigen. Het regelmatig snoeien van een bonsai is even bevorderlijk voor de vormgeving. De inspanning die nodig is om het bodemvocht te beheersen, wordt vaak onderschat. Natuurlijk wordt er alleen water gegeven als dat nodig is, maar controleren of het substraat droog is, is een must. Een kleine bak met weinig substraat kan te snel uitdrogen. Een paar uur zon of een licht briesje zijn genoeg en de bonsai lijdt onder uitdroging.

 

3. De ideale standplaats: Waar kan de bonsai het beste verzorgd worden?

Het vinden van een geschikte plaats voor de bonsai is een eerste vereiste voor blijvend succes. De locatievereisten zijn afhankelijk van de desbetreffende planten. Azalea's en andere schaduw-liefhebbers zoeken van nature plekjes weg van de zon. Azalea bonsais verschillen niet in dit opzicht. Zonliefhebbers kunnen op een zonnigere plaats worden gezet, maar bij voorkeur niet in de volle zon. De kleine schaal kan zeer snel uitdrogen op zonnige plaatsen. Een tegen de wind beschutte plaats wordt eveneens aanbevolen. Constante wind droogt de grond even snel uit. U kunt niet fout gaan als u een lichte, maar niet volledig zonnige en beschutte plaats zoekt voor de bonsai. 
In de winter moeten bonsais over het algemeen worden beschermd, zelfs de winterharde bonsais. Omdat ze in schalen groeien, kunnen deze bij vorst doorvriezen en kunnen de boompjes wortelschade oplopen. Ze moeten in een perk worden verzonken en de basis moet worden bedekt met gebladerte of takken van naaldbomen. Vorstgevoelige of warmteminnende bonsaivormen moeten in de winter in een lichte, koele tot matig warme kamer worden gezet.

 

verdere informatie

Een bonsai kweken, verzorgen en goed snoeien is een meesterlijke kunst. Toch is het niet zo moeilijk om de bonsaicultuur te leren en er zijn plezier in te vinden. Bonsais zijn bomen die als miniatuurplanten worden gekweekt volgens speciale ontwerpprincipes. In principe kan elke loof- of naaldplant worden gekweekt volgens de Oosterse snoeikunst. Vergeleken met kamerplanten is de verzorging van een bonsai veel tijdrovender. De individuele teelt en vormgeving van de dwergstruik rechtvaardigt echter de grotere inspanning. 
Bonsais worden bewaard in speciale keramische schalen om hun kleine groei te behouden. Afgescheiden van de natuurlijke bodem zijn ze afhankelijk van regelmatige bewatering, bemesting, snoei en verpotting door de bonsai-tuinder. Alles gebeurt op kleine schaal, zodat de verzorging van de planten beheersbaar blijft.

 

Trusted Shops Guarantee