Terug

Hibiscus overwinteren - 3 stappen naar succes

Inhoud

  1. Wanneer is het juiste moment om te overwinteren​?
    • De althaeastruik wordt uiterlijk in de herfst naar het winterverblijf gebracht, wanneer de temperatuur onder de tien graden zakt.
  2. Hoe ver moeten hibiscussen worden teruggesnoeid?
    • Snoei voor de overwintering overwoekerde hibiscusplanten terug.
  3. Waar en hoe, laat u hibiscussen overwinteren​​?
    • De Chinese roos laat u op een lichte, matig warme plaats in huis overwinteren.
  4. Verdere Informatie

 

Stap 1: Het juiste moment voor overwinteren bepalen

Met dalende temperaturen in de herfst is de althaeastruik klaar voor de winter. Temperaturen onder de 10 ° C zijn kritiek. Uiterlijk dan moet de warmteminnende plant uit tropisch Azië naar de winterverblijf verhuizen. Als u dit tijdstip mist en nachtvorst de plant raakt, verliest deze meestal zijn bladeren. De hibiscus sterft niet direct, maar is voorlopig beschadigd. Verplaats u deze plant naar een goed getemperde standplaats, dan lopen nieuwe bladeren uit de slapende ogen in het hout uit. De eerste nachtvorst kan al in september voorkomen. Wanner de weersvoorspelling dat aankondigd, uiterlijk dan zal de Chinese roos naar zijn winterverblijf verhuizen.

 

Stap 2: Hibiscussen voorbereiden en snoeien

Als u de hibiscus in de zomer buiten houdt, groeit hij meestal in een pot. Vóór het overwinteren wordt de hibiscus onderzocht en gecontroleerd op ongedierte. Lange bladscheuten worden ingekort zodat er een ronde, uniforme groeivorm ontstaat. Daarnaast wordt er gekeken naar de pot en de bodem. Ervaren tuinders ontpotten de hibiscus, maken de bodem van de pot los en vervangen deze door een sterk doorlatend substraat of kleikorrels. Gedurende het overwinteren zijn althaeastruiken gevoelig voor vocht en is een goede waterafvoer absoluut noodzakelijk. Als de bovengrond vettig aanvoelt, wordt deze een beetje weggekrast en vervangen door grond die arm is aan voedingsstoffen.

 

Stap 3: locatie & verzorging tijdens het overwinteren

Voor het laten overwinteren wordt een lichte, matig warme plaats in het trappenhuis, voor het raam of in de wintertuin aanbevolen. De Chinese roos is een groenblijvende struik die zijn bladeren behoudt en aangewezen is op licht.

Temperaturen hoger dan 15 ° C tijdens het overwinteren is niet noodzakelijk. Een te warme locatie is eerder schadelijk, omdat een gebrek aan licht en hoge temperaturen ervoor zorgen dat de scheuten afnemen (overmatige lengtegroei) en de plant vatbaar maken voor ziekten en plagen. Een speciale aarde is niet nodig.

Tijdens het overwinteren is het belangrijk dat de plant slechts matig tot weinig water krijgt. Veel water geven leidt tot rot in het wortelgebied. Controleer voor het gieten met uw vinger of de bodem nog vochtig is. U houdt het substraat de hele winter alleen vochtig zonder grote schommelingen te veroorzaken. Een schommeling tussen droogte en vocht is bijna altijd de oorzaak van wortelrot (pythium). In de winter is bemesting niet nodig. Hiervoor is regelmatige plantcontrole raadzaam. Spintmijt nestelt graag bij ongunstige winterse omstandigheden.

 

Verdere Informatie

De naam hibiscus is bij de meeste tuinders bekend. Echter staat het voor verschillende soorten, die verschillend zijn in omgang met winterhardheid. De gewone tuinhibiscus (Hibiscus syriacus) is een winterharde struik die in de winter geen bescherming nodig heeft. De grootbloemige moerashibiscus (Hibiscus moscheutos en hybriden) heeft een lichte winterbescherming nodig, omdat vorst de wortelstokken beschadigt. Deze soort staat ook bekend als waterhibiscus. Vorstvrij te overwinteren is de bekende en populaire Chinese roos (Hibiscus rosa-sinensis). Als potplant en kamerplant heeft deze hibiscussoort veel behoefte aan warmte, die gedurende het koude seizoen thuis wordt ingewilligd.

Trusted Shops Guarantee