Terug

Lavendel planten - Deze 3 dingen zijn belangrijk

Inhoudsopgave

  1. Wanneer is het juiste tijdstip om lavendel te planten?
    • Voor de van warmte houdende en groenblijvende halfstruik is het planten in de lente aan te bevelen.  
  2. Waar moet lavendel geplant worden?
    • Op een zonnige locatie met een matig droge en goed doorlatende bodem gedijt de lavendel prachtig.  
  3. Welke plantafstand en welke plantdiepte is belangrijk bij het planten?
    • De plantafstand is afhankelijk van de soort, de groeihoogte en het gebruik.  
  4. Verdere informatie

 

Wanneer is het juiste tijdstip om lavendel te planten?  

Zoals de meeste heesters en vaste planten kan lavendel in een pot vanaf de lente tot de herfst geplant worden. Het is belangrijk te bedenken, dat lavendel een groenblijvende plant is en haar blad in de winter behoudt. Hierdoor is ze vatbaar voor kale vorst en is er een voorkeur voor het planten in de lente. Het geeft de geurende plant de kans om zich gedurende de hele groeiperiode op haar standplaats te vestigen. Aangegroeide lavendelplanten zijn duidelijk minder betroffen door vorstschade in de winter. Lavendel die in de herfst wordt geplant krijgt na het planten als preventie een vorstbescherming van dennentakken of een vlies. Bij potbeplantingen is de planttijd niet zo van belang omdat de lavendelpot ook op een beschutte plaats gezet kan worden.

 

Waar moet lavendel geplant worden?

Door zijn mediterrane afstamming is lavendel een typische zonneaanbidder. Het smalle ruwe blad laat duidelijk zien dat hij zon en warmte verdraagt. In de tuin wordt een volledig zonnige plaats gezocht. Ideaal zijn locaties op het zuiden of zuidwesten, bv. voor een muur of op een helling. Donker mag het in geen geval zijn, want dan groeit de lavendel scheef. De bodem mag droog, goed doorlatend en mineraal houdend zijn. Een lichte zandige bodem met een matig humusgehalte zijn optimaal. Ongunstig zijn zware en natte bodems. Deze zorgen ervoor dat de lavendel al snel bevattelijk is voor schimmelziektes, zoals bv. de grijze schimmel. Ook verhoogde bedden, droge muren, kruidenspiralen of droge hellingen zijn geschikt.

Voor de lavendel in een pot zijn soortgelijke locaties op het balkon en terras noodzakelijk. Een zonnig balkon of dakterras zijn uitermate geschikt als locatie. Bij de potgrond neemt men geen voedingsrijke potgrond, maar een goed doorlatende kruiden- of cactusgrond. Deze substraten zijn doorlatend en verhinderen opgehoopt vocht, wat de lavendel niet verdraagt. Op de bodem van de pot moet een goede drainage of waterafloop zijn.

 

Op welke plantafstand en welke plantdiepte moet bij het planten gelet worden?

De meeste lavendelsoorten groeien bossig, ongeveer op knie- tot heuphoogte. Hij groeit gelijkmatig als er naar alle kanten zo’n 40 tot 50 centimeter plaats is. Als heg kan lavendel dichter bij elkaar staan. Hier rekent men met 30 tot 50 centimeter afstand tussen de enkele planten. De plantdiepte is afhankelijk van de mate van verhouting. Lavendelplanten uit de handel worden zo diep geplant, dat de wortelkluit evenredig is met het grondoppervlak. Dieper kunnen sterk verhoute lavendelplanten worden gezet. Planten die bv. door het verplanten hun standplaats wisselen. De plantdiepte is afhankelijk van de mate van verhouting bij de spruit.

 

Verdere Informatie

Het zinbeeld van de Provence is lavendel. Zijn welige blauwe bloemen trekken blikken en insecten magisch aan. De hele zomer kunt u veel plezier hebben van zijn pracht en fijne neuzen worden verwend met een bekoorlijke geur. Of de plant nu in het tuinperk, een mediterrane terracottapot of naast de roos als begeleider staat, lavendel is veelzijdig te gebruiken. Met de juiste standplaats groeit de mediterrane halfstruik bijna vanzelf. 

                              

Trusted Shops Guarantee