Terug

Groenblijvende bodembedekkers correct planten, verzorgen en snoeien

Inhoudsopgave

 

Bodembedekkers kunnen het beste geplant worden, tijdens de planttijden in het voor- of najaar. In het geval van groenblijvende bodembedekkers is zelfs de lente geschikter, omdat herfstbeplantingen kunnen worden aangetast door vorst. De standplaatsen zijn plantspecifiek. Zonminnende bodembedekkers willen een plekje in de zon, schaduwplanten geven de voorkeur aan een plek in de schaduw. De bodem is ook afhankelijk van de standplaats eisen van de betreffende bodembedekker. Een normale tuingrond is goed genoeg voor de meeste groenblijvende bodembedekkers. Extreme bodems, hetzij sterke zandige of kleiachtige leembodems, moeten mogelijk dienovereenkomstig worden verbeterd door de grond te bewerken of door drainage of humus op te nemen.

 

Zijn er bodembedekkers voor de zon?

Er zijn veel groenblijvende bodembedekkers voor zonnige standplaatsen en voor elk doel. Bodembedekkende rozen (rosa) zijn rijk aan bloemen en geliefd. Ze bereiken ongeveer kniehoogte en bloeien uitbundig in de zomer. Dwergmispel (Cotoneaster) zijn ook krachtige kruipende struiken voor het vergroenen van de grond. Als vaste plant in de tuin doen muisjesmos (Sagina subulata), wilde tijm (Thymus serpyllum), phlox (Phlox subulata), ezelsoor (Stachys byzantina), scheefbloem (Iberis) en vele andere kussenachtige vaste planten het erg goed als groenblijvende bodembedekker.

Zijn er bodembedekkers voor in de schaduw?

Groenblijvende bodembedekkers voor schaduwrijke standplaatsen groeien voornamelijk kruidachtig als vaste planten. Ze omvatten ajuga, schaduwkruid (Pachysandra terminalis), groenblijvende elfenbloemen (Epimedium), halfhouten groenblijvende vinca minor of klimop (Hedera-helix). Ze ontwikkelen meestal grotere en tegelijkertijd zongevoelige bladeren. Ze kunnen in beperkte mate de zon verdragen, maar hun bladeren kunnen in fel zonlicht verbranden.

 

Vrijwel alle bodembedekkers zijn gemakkelijk te verzorgen en krachtig. Regelmatige verzorging van de planten omvat water geven op droge standplaatsen, bemesten in het voorjaar met compost, hoornspaanders of speciale meststoffen, evenals regelmatig snoeien. Dit wordt aanbevolen voor groenblijvende bodembedekkers en soms zelfs vereist. Zonder snoeimaatregelen worden de binnenste delen van een bosrijke bodembedekker kaal. Door terug te snoeien, wordt een bossige groei en een dichte vertakking bevorderd.

In de beginfase van een vers aanplant met bodembedekkers wordt de wildgroei continu verwijderd. Deze inspanning neemt na verloop van tijd af, naarmate de groenblijvende bodembedekker zich verspreidt en storende in het wild groeiende planten verdringt.

Bodembedekkers worden voornamelijk gebruikt om kale grondoppervlakken decoratief te bedekken. Naast deze sierwaarde hebben de wintergroene bodembedekkers ook de praktische functie om het gebied te beschermen tegen bodemerosie en sterke verdamping. Tegelijkertijd verbetert bodembedekking het bodemleven, want ondanks hun groenblijvende blad vallen organische componenten op de bodem en worden afgebroken door micro-organismen.

Bodembedekkers zijn decoratief vanwege het blad en de bloemen. Afhankelijk van de kleur van de bloemen vormen ze grote bloementapijten, die in het oog springen en een blikvanger worden. Sommige bodembedekkers zijn giftige planten omdat ze onverteerbare ingrediënten bevatten. Hiertoe behoren b.v. de klimop (Hedera) of de groenblijvende vinca.

 

Verdere Informatie 

Het vergroenen van de bodem ziet er enerzijds aantrekkelijk uit, maar is anderzijds nog belangrijker. Zonder een bedekkende flora droogt een bodem snel uit, biedt het wildgroei de ruimte, ontgrond en verliest het humus, die nodig is voor groei. Wat overblijft is een minerale bodem die nauwelijks groei toelaat. Daarom letten tuinders erop dat ze de bodem niet open laten.

Groenblijvende bodembedekkers zijn een welkome manier om kale gronden blijvend groen te maken. Ze vormen een dichte groei en beschermen het bodemoppervlak met hun loof tegen invloeden van buitenaf. In de gaten ontwikkelt zich intact bodemleven en hoopt zich humus op.

                              

omhoog
Trusted Shops Guarantee