Terug

Tijm snoeien - Deze 3 dingen zijn belangrijk

Inhoudsopgave

  1. Wanneer is het juiste tijdstip om tijm te snoeien?  
    • Tijm wordt in de zomer gesnoeid, bij voorkeur aan het begin van de bloei tijdens de oogst.
  2. Hoe moet tijm gesnoeid worden?
    • Knip de bovenste tijmscheuten af tot op het oude hout, ongeveer een handbreedte boven de grond, als u ze regelmatig snoeit.
  3. Waarop moet worden gelet bij het snoeien van de verschillende tijmvariëteiten? Zijn er verschillen in het snoeien?
    • Hoewel de snoeimaatregelen vergelijkbaar zijn, reageren kruidachtige en houtachtige tijmsoorten verschillend op de snoeimaatregelen en het tijdstip van snoeien.
  4. Verdere informatie

 

Stap 1: Het juiste tijdstip om tijm te snoeien bepalen.

Ervaren (kruiden-) tuinders weten dat tijm regelmatig gesnoeid moet worden. Zonder deze verzorgingsmaatregelen worden de aromatische planten kaal en leveren nauwelijks nog een noemenswaardige opbrengst. Tijm wordt aan het begin van de bloei gesnoeid of in de zomer. Het snoeien wordt gecombineerd met het oogsten. De stekken worden in bundels verzameld en ondersteboven te drogen gehangen. Vooral de houtige tijmvariëteiten (tuin-, sinaasappel- of citroentijm) reageren erg slecht wanneer ze in de herfst worden teruggesnoeid. Hetzelfde geldt voor snoeien in het voorjaar, want late vorst kan gesnoeide tijm beschadigen. Licht houtachtige of kruidachtige soorten (bv. wilde tijm - of kruiptijm) verdragen het snoeien beter en kunnen bijna het hele jaar door worden gesnoeid (Thymus).

 

Stap 2: Hoe wordt tijm correct gesnoeid?

Tijmsoorten en -variëteiten met een houtige basis moeten noodzakelijkerwijze regelmatig worden gesnoeid. Binnen een paar jaar worden ze zo kaal dat alleen de buitenste uiteinden van de scheuten nog groen zijn. Dergelijke planten leveren geen mooi plaatje, geven geen opbrengst en hebben geen lange levensduur. Elk jaar wanneer de bloei begint, kan tijm van begin tot midden zomer worden geoogst en op hetzelfde moment worden teruggesnoeid. De scheuten moeten met een tuinschaar tot op het oude hout worden gesnoeid. Voor regelmatig snoeien knipt u de halfstruiken ongeveer een handbreedte boven de grond af. Ook bloeiende scheuten kunnen worden gebruikt om te oogsten. Ze worden in bundels verzameld en ondersteboven op een schaduwrijke, luchtige plaats te drogen gehangen.

Snijd zeer houtachtige exemplaren met zorg. Als de snede te diep in het hout wordt gemaakt, zullen vaak geen nieuwe scheuten groeien. Als de struiken nog een handelbare omvang hebben, is het zinvoller ze op te graven en ze dieper te planten. Of een tijm nu in een pot of in een tuinperk groeit, is niet relevant voor het snoeien.

Voor kruidachtige of zwak houtige tijmsoorten worden lichtere snoeimaatregelen gebruikt. Daartoe behoren vele bodembedekkers en tapijttijmsoorten. Ze kunnen al in het voorjaar licht worden gesnoeid door bevroren of bruine scheuten te verwijderen.

 

Stap 3: Verschillende soorten Tijm snoeien

Of tijm gesnoeid moet worden, hangt af van de plant en de mate van verhouting. Gewone tijm (Thymus vulgaris) is zeer houtachtig. Zonder regelmatige snoei zal na korte tijd een kale plant ontstaan. Dit geldt niet voor tijm die kruidachtig groeit (bv. zandtijm of wollige tijm) of slechts heel lichtjes verhout (bv. wilde tijm). Knip dode of bruine delen van de plant weg om rotten bij vochtig weer te voorkomen. Snoeien resulteert bij alle tijmsoorten over het algemeen in een bossige, dichte groei.

 

Verdere informatie

Tijm verspreidt een kruidig aroma in de zomerse kruidentuin. De houtachtige dwergstruik behoort tot de kruiden van het zonnige zuiden. De kleine, stevige bladeren blijven het hele jaar aan de plant. De bloemen verschijnen aan het begin van de zomer en trekken talrijke stuifmeelverzamelaars aan. Het tijmaroma is het sterkst bij het begin van de bloei. Het oogsten en snoeien begint op hetzelfde moment. Regelmatig snoeien voorkomt dat de tijmplant kaal wordt en zorgt voor sterke nieuwe scheuten.  

                              

omhoog
Trusted Shops Guarantee