Terug

Oregano (Origanum vulgare)

• De uit talrijke klieren aromatisch geurende struik wordt vooral vanwege haar geur, die een beetje aan thijm en marjolein doet denken vaak met deze struiken verwisseld.
• Inderdaad kan men de blaadjes van de oregano – ook bekend onder de naam wilde marjolein, in plaats van marjolein gebruiken.


Gebruik

• Belangrijkste kruid in de mediterrane keuken. Niet weg te denken bij pizza en pasta. Bijzonder lekker is oregano ook in marinades voor grilvlees en –vis, in salades, bij gebakken aardappelen, in hamburgers, stoofschotels en soepen.
• Oregano steeds meekoken, dan ontwikkelt deze zijn volle aroma.
• Drogen: hele takken afsnijden, op zijn kop luchtig en donker ophangen. Na 4 weken in een donkere afsluitbare pot bewaren en pas klein snijden bij gebruik.
• Kan als thee worden gedronken.
• Recept: Oreganobad: van 100 g gedroogde oregano en 1 liter kokend water een aftreksel maken, na 15 minuten zeven en in het badwater gieten.

 

Verzorging

• Met de oregano heeft men in de tuin bijna geen werk. In normale tuingrond groeit hij net zo goed als in droge aarde. Hij houdt zowel van een halfschaduwachtige als ook van een zonnige standplaats.
• De struik groeit met zijn rhizoomachtige, korte uitlopers snel tot een brede struik. Als de plant is uitgebloeid is het raadzaam deze compleet terug te snoeien.
• Oregano alle 8 weken met een vloeibare meststof of met granulaat bemesten.
• De meerjarige plant heeft geen winterbescherming nodig.

Passend daarbij...

BIO Oregano
BIO Oregano1 plant
€ 3,49
Oregano
Oregano1 portie zaad € 1,59
Casa Odette 'Kruidenmix'
Casa Odette 'Kruidenmix'1 compleet set
€ 12,95
omhoog