Terug

Oregano planten

Inhoudsopgave:

  1. De juiste planttechniek
  2. Het optimale planttijdstip
  3. De ideale standplaats
  4. De beste buren

 

1. De juiste techniek: zo plant u oregano

Bij het begin van de oreganoteelt stelt zich de vraag planten of zaaien? Beide opties zijn zonder meer mogelijk. Het eenvoudigste is het kweken van jonge planten. Jonge oregano planten zijn er als goed gegroeide potplanten of als voorgekweekte zaailingen in kweekpotjes. Allebei de soorten kunnen tijdens de gebruikelijke planttijden in de kruidentuin geplant worden. Al kort na het planten wortelt de oregano en de plant ontwikkelt zich al snel tot een bloeiend kruid.

Iets langer duurt het kweken uit zaad. Deze worden vanaf februari onder glas gezaaid en als jonge planten voorgekweekt. Het zaad wordt gelijkmatig in een pot met vochtige kweekaarde gezaaid. Omdat oregano een lichtkiemer is, wordt het zaad heel licht met zand i.p.v. potgrond bedekt. Het kweekpotje komt op een lichte plaats zonder direct zonlicht bij ca. 15 tot 18 ° C. De bodemvochtigheid wordt regelmatig gecontroleerd en als de aarde droog is wordt gegoten. Zodra de kiembladeren goed zijn opgekomen, kunnen de zaailingen uit elkaar gehaald en in potjes uitgeplant worden. Wacht tot de laatste late vorst voordat u de nog tere jonge plantjes uitplant.

Als u de voorteelt te tijdrovend vindt, kunt u de oreganozaden vanaf april rechtstreeks in het bed zaaien. Het grondoppervlak moet los en onkruidvrij zijn. Afhankelijk van de beschikbare ruimte kunnen de zaden in rijen of in groepjes worden gezaaid.

 

Oregano in een pot planten

Stadstuinders weten al langer, dat oregano een uitstekende bijenplant voor het balkon is. Men kan het winterharde kruid perfect in een balkonbak met andere kruiden combineren of alleen in middelgrote potjes houden. Keramische potten zijn bijzonder aan te bevelen omdat het natuurlijke materiaal, ondanks het grotere gewicht, kan ademen en mogelijke overbewatering in de wortelzone door overvloedig water geven voorkomt.

 

Oregano in een kas planten

Oregano is een warmteminnende kruidenstruik. Daarom kan oregano worden gekweekt in een goed geventileerde kas. Te droge en staande lucht is ongunstig, want daardoor kan er spint optreden.

 

2. Het optimale tijdstip: nu kan oregano in de volle grond geplant worden

Als winterharde vaste plant kan oregano het hele jaar door worden geplant, van de lente tot de herfst. Het enige waar rekening mee moet worden gehouden, is of de potplanten afkomstig zijn van een beschermde eerdere teelt. Als hun weefsel in het voorjaar nog erg zacht is, kan late vorst ernstige bevriezing veroorzaken.

 

 

3: De ideale standplaats: Hier gedijt oregano het beste

Oregano komt uit het zuiden en houdt van zonnige, warme plaatsen. Alleen daar kan het zijn volle aroma ontwikkelen. Zonnige kruidenperken, balkons, hellingen of droge stenen muren zijn ideale plaatsen voor oregano. De grond moet los, zanderig, droog en enigszins arm zijn. Als de grond te vruchtbaar is, moet hij worden gemengd met zand of ander drainagemateriaal. 

 

4: De beste buren: Deze plantpartners verdraagt oregano uitstekend

Oregano is een verdraagzame vaste plant die over het algemeen een positieve invloed uitoefent op zijn omgeving. Hij kan worden gecombineerd met alle droogteminnende kruiden uit het zuiden. Deze omvatten bonenkruid, lavendel, marjolein, rozemarijn, salie of tijm. In gemengde teelt houdt het aroma van oregano ongedierte op afstand, zodat u deze ook wel in combinatie met groenten ziet. Goede buren in de moestuin kunnen bijvoorbeeld uien, prei, pompoen, wortelen en tomaten zijn.

 

Verdere informatie

Pizza, pasta of vele andere mediterrane delicatessen zouden ondenkbaar zijn zonder oregano. Het aromatische en geneeskrachtige kruid is onmisbaar in de keuken en in de kruidentuin. Origanum vulgare, zoals de plant botanisch heet, is een gemakkelijk te verzorgen plant die zowel in de tuin als op het balkon kan worden gekweekt. Zijn natuurlijke verspreidingsgebied strekt zich uit van Noordwest-Afrika, over Europa en tot diep in Oost-Azië. Door zijn geringe behoefte is dit kruid, dat vers of gedroogd kan worden gebruikt, interessant voor beginners en diegenen die voor het eerst met een kruidentuin beginnen. Met weinig moeite kunnen goede oogsten en veel insectenbezoek worden bereikt; oregano wordt immers beschouwd als bijzonder bijen- en insectenvriendelijk. 

Passend daarbij...

omhoog
Trusted Shops Guarantee