Terug

3 bessen collectie

Klim-aardbei Hummi®

Klimaardbeien zijn bij velen erg geliefd, omdat ze ook in bakken of bloempotten kunnen worden opgekweekt en makkelijk te onderhouden zijn. Ze klimmen niet vanzelf, dus moeten de scheuten op een rankhulp worden opgebonden.

Standplaats: Klimaardbeien geven de voorkeur aan een zonnige standplaats, halfschaduw wordt net zo nog getolereerd. Ze kunnen zowel in potten als in de volle grond worden geplant. In een plantenbak kunnen tot aan 3 planten worden ingezet, maar deze zou dan een doorsnee hebben van minstens 30 cm. Ze houden van een luchtige, voedselrijke en doorlaatbare grond.

Verzorging: Aardbeien hebben altijd een vochtige grond nodig, dus zouden deze regelmatig worden gegoten. Het is raadzaam de planten wekelijks met ca. een theelepel per plant van een organische meststof voor bessen te bemesten. Klimaardbeien dragen vruchten vanaf juni tot aan het begin van de vorst. Ze vormen ranken, waar zich steeds weer nieuwe bloemen ontwikkelen.

Overwintering: In november kunt u de laatste bloeiwijzen dieven en de ranken afknippen, zodat de plant krachtiger zal overwinteren. Bij planten, die in potten worden geplant, adviseren wij deze tezamen met de pot beschermd te overwinteren en vooral niet te laten uitdrogen! In het voorjaar kunt u de uitgedroogde bladeren afknippen, de plant zal dan na de eerste bloemen weer nieuwe ranken ontwikkelen.

 

Tros blauwe bes Reka® Blue

Blauwe bessen bevatten veel waardevolle vitamines en mineralen. Ze kunnen zo uit de hand gegeten worden, er kan sap van gemaakt worden of ze kunnen worden ingevroren. Heerlijk verwerkt in jam of zo op de taart!

Standplaats/verzorging: Houden van een beschutte plek in de volle zon en een zure kalkarme grond (pH-waardet 4,0 - 4,5). Blauwe bessen zijn zelfbestuivend, kruisbestuiving met een andere soort of andere struik zorgt echter voor nog meer vruchten. De vruchten ontstaan aan de 2- jarige scheuten, zorg dus dat er steeds nieuwe scheuten ontstaan. Snoeien is niet nodig, men moet alleen in de herfst de hele oude en te dicht op elkaar staande en te lange scheuten afknippen.

Water: Regelmatig gieten (liefst met regenwater) is belangrijk, zeker voor de oogst. De plant verdraagt geen “natte voeten”.

Planten/aarde: Het plantgat moet ongeveer 0,5 x 0,5 x 0,5 m groot zijn en met aarde die ook geschikt is voor de rhododendron (eventueel verbeterd met zand, zaagsel, turfmolm) vullen. Plantafstand ca. 1,5 m, tussen de rijen ca. 2,5 m. Planten in een pot is ook mogelijk maar dan moet de doorsnede zo’n  40-50 cm bedragen.

Bemesting: Aan te raden in het vroege voorjaar voor de nieuwe scheuten komen en als de vruchten verschijnen. Gebruik hiervoor speciale blauwe bessen plantenvoeding.

Klimaardbeien zijn bij velen erg geliefd, omdat ze ook in bakken of bloempotten kunnen worden opgekweekt en makkelijk te onderhouden zijn. Ze klimmen niet vanzelf, dus moeten de scheuten op een rankhulp worden opgebonden.

 

Framboos TwoTimer® Sugana®

Deze veelzijdige frambozensoort draagt 2 keer per jaar, aan de eenjarige takken van augustus tot oktober en aan de tweejarige takken vanaf eind mei. Ze heeft grote helder rode vruchten, die stevig en makkelijk te plukken zijn! De plant groeit rechtop, vormt weinig zijtakken en is daardoor eenvoudig te kweken. Het is een gezonde, robuuste soort.

Standplaats/verzorging: Frambozen staan het liefst op een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats zo mogelijk niet in de hitte of droogte. De framboos houdt van een losse en luchtige bodem. Ze vormt vlakke wortels die alle kanten uitlopen. Daarom is het goed een plantvlakte van ca. 80 cm breed vrij te houden. De plantafstand moet minstens 50 cm bedragen. Niet elke hobbytuinder heeft een losse bodem die geschikt is voor frambozen. Bij een zware bodem moet bij de bovenste laag compost of verrotte stalmest worden bijgemengd. Ook een dam van ca. 30 cm hoogte is voordelig voor de frambozen omdat de bodem in de dam sneller warm wordt en geen stuwvocht kan ontstaan. Om de zijtakken in toom te houden kan een rankhulp worden aangebracht en de takken op ca. 1 m hoogte vastbinden.

Bemesten: In het voorjaar, voordat de plant uitloopt, is het raadzaam een laag compost of ander organisch materiaal (gras, boomschors) aan te brengen. Bovendien één keer per jaar in het voorjaar met 60 g per m² samengestelde meststoffen bemesten. Zo kunt u zeker zijn van een jarenlange gelijkblijvende oogst van goede gezonde vruchten.

Snoeien: In maart de tweejarige en zwakke takken direct aan de basis snoeien. De eenjarige takken blijven staan, alleen de toppen kunnen iets worden ingekort

Passend daarbij...

omhoog
Trusted Shops Guarantee