Terug

Narcissen

Narcissen (Narcissus) zijn heel eenvoudig in het onderhoud. Zelfs de beginner in de tuin, zou hier geen moeilijkheden moeten hebben. Narcissenbollen worden in de aarde gestoken en niet geplant. Als de bollen eenmaal in de bodem steken, kunnen deze daar zonder meer enkele jaren blijven.

Planten

Eind september of begin oktober worden de narcissenbollen in de bodem gestoken. Hierbij erop letten dat de bollen ca. 3x zo diep in de bodem worden gestoken als de bol hoog is. Narcissen houden van zonnige standplaatsen om naar de zon toe te kunnen groeien, maar ook op een plek in de halfschaduw groeien ze goed.

Standplaats

Aan de bodem stellen de narcissen weinig eisen. Zoals bij vele andere bollen, mag de bodem niet te droog zijn, dat vinden de narcissen niet prettig. Ook houden ze niet van stuwvocht. De bodem moet daarom los en doorlatend zijn en regelmatig vochtig worden gehouden.

Onderhoud

Na de bloeiperiode moeten de stengels van de bloemen eruit worden geknipt. Dit wordt gedaan, daarmee de planten niet zinloos veel kracht in de productie van zaad verspillen. De balderen moeten blijven staan, zodat deze kunnen verdrogen.

Zo slaat u 2 vliegen in één klap. De narcissenbollen hoeven geen zaad te produceren en kunnen zo nog rijkelijk energie opladen voor mooie en krachtige bloemen in het jaar daarop. De verdroogde bladeren zijn voor slakken een delicatesse. Daarvoor laten ze elke slakop in de groentetuin links liggen.

Omdat de mooie narcissen heel eenvoudig te onderhouden zijn, is het eenvoudig de bloemen lang te bewaren. Voor de winter hoeven geen bijzondere maatregelen te worden getroffen. De narcissen hoeven ook niet elk jaar te worden verplant, maar kunnen jarenlang op dezelfde plek in de grond blijven.

Na ca. 6 jaar is het raadzaam de narcissen in de zomer, als de bloemen uitgebloeid zijn en de bladeren verwelkt, ze op een andere plek in de tuin te zetten. Daarna kan men weer in het jaar daarop en vele jaren daarna, genieten van de prachtige gele, witte, geel-oranje en meerkleurige bloemen.

omhoog