Terug

Palmen planten - Deze 3 dingen zijn belangrijk

Inhoud

  1. Wanneer is het juiste tijdstip om palmen te planten​?
    • Winterharde palmen worden in het voorjaar geplant, om ze gemakkelijker te laten wennen aan de standplaats.
  2. Welke standplaats is geschikt om palmen te planten​?
    • Palmen houden van een lichte standplaats, maar willen niet de hele dag in de zon staan.
  3. Welke plantafstand en welke plantdiepte moet bij het planten in acht worden genomen​?
    • Palmen worden zelden in groepen geplant, maar eerder als solitair.
  4. Verdere Informatie

 

Stap 1: Wanneer is het juiste moment om palmen te planten?

Het planten van winterharde palmen gebeurt in het voorjaar. Op dit tijdstip zouden er geen dreigingen van vorst meer moeten zijn. De ervaring leert, dat dit geldt na de ijsheiligen vanaf half mei. Eerder, vanaf eind maart, kunnen palmbomen worden geplant of in potten worden overgeplant. U bent mobiel in potten en bakken en kunt op elk moment van standplaats wisselen. Verandering van standplaats kan optreden, als er een dreiging is van late vorst of overmatige zonnestraling. Door de vroege plantdatum gebruiken de palmbomen de tijd tot de winter om voet aan de grond te krijgen en een zekere robuustheid te ontwikkelen.

 

Stap 2: Welke standplaats is geschikt voor het planten van palmen?

Hoewel palmbomen uit het zuiden en beduidend warmere streken komen, is de hele dag zon te veel van het goede. Een geschikte standplaats voor palmbomen is lichte plaats, maar niet in de volle zon. Sterke blootstelling aan de zon leidt tot permanente bladverbranding. Plaatsen met ochtend- en namiddagzon zijn ideaal. De standplaats moet ook worden beschermd tegen de wind. Koude wind in de winter bevordert de vorstdroogte, wat leidt tot het uitdrogen van de groenblijvende scheuten. Daarom is winterbescherming sowieso aan te raden.

Lichte of zanderige grond zijn ideaal. Winterharde palmen verdragen geen humusrijke vochtige grond, omdat hun lange penwortels door nattigheid kunnen rotten. Een hoge doorlaatbaarheid en een pH-waarde in het neutrale tot zwakzure bereik zijn het uitgangspunt. Vochtige kleigronden zijn ongunstig voor palmteelt. Hoewel men zware gronden kan draineren, is het logischer om over te schakelen op emmer- en potcultuur.

Palmen zijn uitstekende kuipplanten. Men ziet ze vaak in grote parken en plantsoenen. Een pot kan gemaakt zijn van keramiek, hout of plastic. Het is alleen van belang, dat er voldoende afwateringsgaten zijn en dat de pothoogte niet te laag is, gelet op de vorming van penwortels. Kommen of platte potten worden afgeraden. Als substraat wordt zeer doorlatende potgrond gebruikt. Het kan ook worden verrijkt met zand- of kleikorrels. Als alternatief is speciale palmaarde of cactussubstraat geschikt. Beide aarden hebben een hoge doorlatendheid en mineraalgehalte.

 

Stap 3: Bepaal de plantafstand en plantdiepte

Vanwege hun exotische uiterlijk worden palmbomen zelden in groepen geplant. Om ze er zo goed mogelijk uit te laten zien, worden ze individueel geplant. In de tuin kunnen winterharde palmen worden geplant met een kleinere bodembedekker. Hetzelfde gebeurt in de kuip met hangende planten als onderbeplanting, die geleidelijk over de rand van de pot bloeien.

Met betrekking tot de plantdiepte moet worden opgemerkt, dat bijna alle palmbomen een hoofd- of penwortel hebben zonder uitgesproken fijne wortels. De ondergrond moet diep en bewortelbaar zijn. Hoge potten of losse plantgaten zijn ideaal. Bij het planten mag de palm niet te diep geplant worden. Het resultaat zou rot zijn aan de basis van de scheut en het afsterven van de hele plant.

 

Verdere Informatie

Palmbomen zijn de symbolen voor de stille oceaan en vakantieflair. In onze omgeving zijn palmbomen eerder exoten, toegeschreven aan botanische tuinen of klimatologisch favoriete regio's. Het is echter een vergissing om te zeggen, dat palmbomen in onze streken niet geschikt zijn voor gebruik buitenshuis. Het hangt af van de soort, want sommige palmsoorten kunnen zelfs 15 graden onder nul verdragen en de winter met bescherming doorstaan. Vermeldenswaard zijn de Chinese waaierpalm (Trachycarpus fortunei), Wagner palm (Trachycarpus fortunei 'Wagnerianus') of de palmettopalm (Sabal palmetto). Aanplant op een geschikte en beschermde plaats in de tuin is een voorwaarde voor succes.

omhoog
Trusted Shops Guarantee