Terug

Olijfboom snoeien - Met deze 3 dingen moet u rekening houden

Inhoud

  1. Wanneer is het juiste moment om de olijfboom te snoeien​?
    • Afhankelijk van de staat van de kroon van de olijf, wordt er gesnoeid voor overwintering in de herfst of na de winterrust.
  2. Hoe wordt de olijfboom correct gesnoeid​?
    • De snoeimaatregelen aan de olijfboom zijn beperkt tot het noodzakelijke, door storende of kruisende takken te verwijderen.
  3. Is het snoeien van de olijfboom afhankelijk van de locatie​?
    • Locatiegebonden snoeimaatregelen treden alleen op als olijven vrij donker zijn en verdorde takken.
  4. Verdere Informatie

 

 

Voor olijven zijn nauwelijks snoeimaatregelen nodig. Als scheuten of takken moeten worden bijgesneden, worden ze ofwel gesnoeid, voordat ze in de herfst inwinteren of na de winter. In de herfst kan terugsnoeien nuttig zijn om de bladmassa te verminderen en mogelijk ongedierte bloot te stellen. Vaak hebben ze op de bladeren genest en verhuizen ze naar de winterverblijven met de olijfboom. Minder bladeren op het hout maken onderhoud en gieten in de winter gemakkelijker.

Terugsnoeien in het voorjaar is het gevolg van te warme overwintering. Warmte en gebrek aan licht leiden tot langdurige scheutgroei. Deze olijfscheuten zijn erg zacht in het weefsel en vatbaar voor ongedierte. Daarom worden ze bijgesneden en ingekort voordat ze naar buiten worden verplaatst.

 

 

Olijfbomen groeien langzamer in vergelijking met andere potplanten. Het is dankzij de zwakke groei dat er zelden behoefte is aan snoeimaatregelen. Ze kunnen onder bepaalde omstandigheden nog steeds zinvol zijn. Voor overwintering worden de olijfboom en zijn vorm beoordeeld. Bij jonge exemplaren worden lange takken, die de gelijkmatige groei verstoren ingekort . In noodgevallen kunnen meer ingrijpende snoeiwerkzaamheden worden uitgevoerd, wat bij oudere olijfbomen niet meer mogelijk is. Hier worden alleen jongere takken bijgesneden. U snijdt zo ver terug dat het snijpunt zich op de overgang tussen oud en jong hout bevindt. Knoppen onder het snijpunt, waaruit de olijfboom het volgende jaar kan uitlopen, zijn gunstig. Bij het uitsnijden wordt tegelijkertijd een ongediertebestrijding uitgevoerd. Wintergroene planten zijn interessant voor bladzuigers (bijv. Luizen of mijten) en worden onzichtbaar in de winterverblijven gebracht. Aangetaste planten worden voor de verhuizing behandeld en mogelijk zieke delen van de plant worden uit voorzorg weggesneden. Deze snoei hoort niet op de compost, maar wordt bij het GFT afgevoerd.

Aan het einde van de winter kan er nog een keer worden gesnoeid. Als de olijf in de winterverblijven te warm en te donker stond, zijn vrijwel zeker de zachte takken lang gegroeid. U snijdt de takken in vorm, voordat ze winterklaar worden gemaakt. Naar buiten verhuizen gaat met zorg. Het nog zachte bladweefsel is na overwintering erg gevoelig voor de zon. Zet de olijf eerst op een schaduwrijke plek. Na twee tot vier weken is het weefsel van de takken uitgehard en kan de olijf naar zijn zomerplaats gaan.

Olijven zijn bijzonder populair. Ze behouden hun vorm alleen als ze regelmatig worden gesnoeid. Ze kunnen het beste in het voorjaar worden gesnoeid als ze overwinterd hebben. Met behulp van een grote kartonnen sjabloon waarop de kroonvorm wordt getekend en uitgesneden, wordt de kroon bijgesneden. Dankzij dit hulpmiddel ontstaat een mooie, gelijkmatige kroonvorm.

 

 

Of het nu in een pot is, geplant in de serre of op een beschutte plaats buiten, de snoeimaatregelen verschillen nauwelijks. Alleen als olijfbomen op schaduwrijke plaatsen staan, worden hun takken langer en verdorren. Deze takken worden regelmatig ingekort, zodat het mediterrane hout zijn decoratieve groeivorm behoudt.

 

Verdere Informatie

Elke fijnproever en liefhebber van het zuiden houdt van ze: olijven. Ze komen oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied en worden commercieel geteeld voor de winning van vruchten en olie. De bomen en struiken staan ​​erom bekend dat ze van warmte houden. Op onze breedtegraden is teelt in de open lucht mogelijk alleen relevant op beschermde locaties in wijnbouwgebieden. Op alle andere standplaatsen worden olijfbomen (botanisch Olea europaea) gekweekt als kuipplanten. De groenblijvende struiken of bomen staan ​​in de kuip en overwinteren in vorstvrije winterverblijven. Daarvoor kunnen snoeimaatregelen worden gedaan, als het decoratieve hout uit vorm raakt.

                              

Passend daarbij...

Trusted Shops Guarantee