Terug

Olijfboom overwinteren - 3 stappen naar succes

Inhoud

  1. Wanneer is het juiste moment om te overwinteren?
    • Hoewel olijven een paar graden onder nul overleven, moeten ze vlak voor de vorst naar het winterverblijf verhuizen.
  2. Hoe ver moet de olijfboom om te overwinteren worden teruggesnoeid?
    • Kleinere snoeimaatregelen van storende takken kunnen worden uitgevoerd vóór overwintering.
  3. Waar en hoe, laat u de olijfboom overwinteren?
    • Met uitzondering van zeer beschermde standplaatsen en milde streken, brengen olijven de winter door in het winterverblijf of de serre.
  4. Verdere Informatie

 

Meestal zijn het de wijnbouwgebieden waar de thermometer zelden onder de -10 ° C daalt. In deze gebieden kunnen oudere olijfbomen met winterbescherming de winter buiten doorbrengen. Tijdige vorstbescherming vanaf november is aan te raden. In de rest van het land wordt overwinteren in een beschermde kas, serre of licht trappenhuis aanbevolen. De verhuizing naar de winterverblijven vindt plaats wanneer de eerste nachtvorst dreigt. Bij temperaturen rond het vriespunt volstaat het, om de olijf tijdelijk in fleece of een deken te wikkelen. In principe moet u proberen de olijfboom zo lang mogelijk buiten te houden.

 

Voor het overwinteren kunnen olijfbomen in de pot in vorm worden gesnoeid. Afzonderlijke takken die een gelijkmatige kroonvorm verstoren, worden ingekort. Het snoeien kan tot op het oude hout. Tegelijkertijd moet u kijken naar de gezondheidstoestand. Als olijftakken door ziekten en plagen zijn aangetast, worden ze weggesneden of behandeld. Als u ongedierte de winterverblijven in sleept, verspreiden ze zich naar andere planten.

 

In milde streken kunnen olijfbomen in de open lucht worden gekweekt. Bedek voor de winter het stuk grond rondom de boom met houtsnippers, mulch of droge bladeren. De kroon wordt omwikkeld met vorstbeschermend vlies en voor de veiligheid kan een rieten mat extra bescherming bieden tegen uitdrogende winden. De groenblijvende bladeren verdampen continu water, waardoor de scheuten kunnen uitdrogen.

Olijfbomen zijn beter af in lichte, koele winterverblijven. Ook geschikt zijn serres, onverwarmde kassen, of desnoods trappenhuizen. Een donkere overwintering werkt desnoods ook, echter verliezen olijven hun bladeren. Temperaturen tussen 5 en 10 ° C zijn ideaal. Het mag niet te warm worden. Onmiddellijk begint de nieuwe scheutgroei en is het gunstig voor ziekteverwekkers. In de winter moet erop worden gelet dat olijfbomen slechts matig worden gegoten. Elke vorm van stuwvocht beïnvloedt de exotische potplanten. Controleer voor het gieten met uw vinger of de grond nog vochtig is. Bemesting en toediening van voedingsstoffen zijn tijdens de rustperiode niet nodig.

Bij stijgende temperaturen kunnen olijfbomen vanaf eind maart naar buiten. Lang verblijf in de winterverblijven en hogere temperaturen leiden tot de groei van de scheuten. Het naar buiten brengen gebeurt met zorg. Na het overwinteren zijn de bladeren gevoelig voor de zon. De eerste twee tot vier weken worden olijfbomen op een licht zonnige plek geplaatst om verbranding aan de bladeren te voorkomen.

 

Verdere Informatie

Bijna geen enkele andere plant belichaamt het Middellandse Zeegebied zo goed, als de olijfboom. De soort, botanisch Olea europaea genoemd, wordt hier als potplant gehouden. Ze kunnen wel degelijk oud en knoestig worden. Olijfbomen sieren vaak zonnige balkons, dakterrassen, binnenplaatsen of de ingang van het huis. Met het ouder worden en op gunstige standplaatsen ontwikkelen de groenblijvende bomen zelfs het populaire fruit. Om zo lang mogelijk van de olijfbomen te kunnen genieten, is het noodzakelijk om ze in de winter te beschermen of, beter nog, vorstvrij te laten overwinteren.

                              

omhoog
Trusted Shops Guarantee