Terug

Citroenboom

Inhoudsopgave:

 

Hoe wordt de citroenboom correct geplant?

Door hun tropische afkomst worden citroenbomen in onze regio als potplanten voor het balkon en terras gehouden. Het kweken in de pot bespaart de vorstgevoelige heesters het ieder jaar opnieuw uit- en weer ingraven. Wie zijn citrusboom toch in de tuin wil zien staan, kan de hele pot met plant in de grond zetten. Zo kan de potplant in de herfst nogal eenvoudig uit de grond worden gehaald en naar het winterkwartier gebracht worden.

 

Hoe wordt de citroenboom correct verzorgd?

De verzorging van de citroenboom is nogal eenvoudig. Het belangrijkste is een optimale standplaats. Een citroenboom staat het liefst op een lichte plaats niet in de volle middagzon. Op donkere plekken mogen de tropische citrusgewassen niet staan omdat ze anders nauwelijks bloeien of vruchten krijgen. Over het algemeen wordt er gelet op een gelijkmatig vochtig substraat, zonder dat de grond te nat is. Als de grond droog aanvoelt, wordt de citroenboom behoedzaam gegoten. Er hoeft niet gelet te worden op de hardheid van het water omdat citroenbomen veel calcium nodig hebben. Daarom kan zonder meer ook hard water gebruikt worden.

 

Wanneer wordt de citroenboom gesnoeid?

Citroengewassen zijn over het algemeen bekend voor hun onregelmatige groei. Hun kroon is zelden schilderachtig, zodat de citroenboom door het snoeien gevormd wordt. Kleinere snoeibeurten zijn het hele jaar door mogelijk omdat citroenbomen het snoeien goed verdragen. Slechts grotere snoeibeurten worden aan het einde van de winter, in februari, uitgevoerd. Voor een goede kroonstructuur wordt een sterke centrale scheut omgezet in de hoofdscheut. Op een handvol na worden alle centrale scheuten weggesneden. Naar buiten gerichte zijscheuten worden ingekort en kunnen zo nodig met draad in de optimale richting worden gebogen. Houd er bij het snoeien rekening mee dat sommige scheuten doornen hebben en dat men zich zonder beschermende handschoenen kan verwonden.

 

Hoe wordt de citroenboom bij ziekte en ongedierte verzorgd?

Citrusbomen zijn vrij robuust in hun ontwikkeling, maar kunnen bij het kweken in huis door ongedierte worden aangetast. Met name staande of zeer droge lucht, donkere plaatsen of overbemesting bevorderen het risico op ziekten en plagen. In ongunstige weersomstandigheden zijn aantastingen door spint of bladluizen, veroorzaakt door wolluizen of schildluizen, mogelijk. Schimmelziekten zoals roetdauw of wortelrot komen ook voor als de planten niet goed worden verzorgd. Deze worden veroorzaakt door overbewatering van de grond of permanent vochtige bladeren. Om dit te voorkomen, moeten de citrusplanten een optimale standplaats krijgen met voldoende luchtverversing. Als profylactische maatregelen niet afdoende zijn, wordt een biologisch gewasbeschermingsmiddel gebruikt. h3> Wanneer wordt de citroenboom verpot? Net als andere planten in een pot, moeten citroenbomen regelmatig worden verpot. Dit geldt met name voor jongere en krachtige exemplaren, die om de twee jaar moeten worden verpot, en oudere om de vier jaar. De optimale tijd is in het voorjaar en loopt door tot het begin van de zomer. Voor de kuipplantenteelt van de citrusboom moet eerst een geschikte plantenbak worden gekozen. Hij mag maar iets groter zijn dan de oude potkluit. Grote terracotta of aardewerk potten zien er nobel uit en geven de plant een aantrekkelijke flair. Hun nadeel is het zware gewicht bij verplaatsingen tussen de woonruimte of het winterverblijf en het buitenterras. Als alternatief kunnen grotere plastic bakken worden gebruikt met gaten in de bodem voor een ongehinderde waterafvoer. Gebruik potscherven of kleikorrels als bodemlaag. Zij garanderen de nodige drainage voor de potplant. Als bodemsubstraat wordt hoogwaardige citrus- of potplantengrond aanbevolen, bij voorkeur verrijkt met klei- of minerale bestanddelen. Deze ingrediënten zorgen voor een goede weerstand van het substraat.

 

Hoe overwintert het citroenboompje het beste?

Citroenbomen komen oorspronkelijk uit de Aziatische tropen en zijn, op enkele uitzonderingen na, niet vorstbestendig in onze breedtegraden. Overwintering is een van de belangrijkste verzorgingsthema's in de citrusteelt. In de winter heeft de groenblijvende plant een lichte, koele plaats nodig die slechts matig warm is. Een oranjerie, serre of op zijn minst een licht trappenhuis zijn geschikte winterlocaties. Vóór de overwintering moeten de bladeren worden gecontroleerd op ziekten en plagen en zo nodig worden behandeld. In de winter wordt er helemaal niet meer bemest en wordt er alleen water gegeven in kleine doses, zolang de grond droog is. In de winter moeten de uitlopers worden ingekort om te voorkomen dat de struik te dun wordt. Na de laatste nachtvorst worden citrusplanten buiten op een beschutte plaats overwinterd. Zodra ze geacclimatiseerd zijn, kunnen ze naar hun definitieve zomerlocatie worden overgebracht.

 

Hoe wordt de citroenboom correct bemest?

In het voorjaar is het de moeite waard de bovenste laag grond te vervangen door vers, voedselrijk substraat. Als alternatief kan tijdens de zomermaanden wekelijks een potplantenmeststof of een speciale meststof voor citrusplanten worden gebruikt. Meststoffen voor citrusvruchten bevatten veel stikstof, maar zijn relatief arm aan fosfaat. De toediening van voedingsstoffen moet uiterlijk vanaf het einde van de zomer worden verminderd en later worden stopgezet, zodat het plantweefsel kan afharden en stabiliseren tot de herfst.

 

Hoe wordt de citroenboom correct vermeerderd?

Citrusplanten kunnen worden vermeerderd door zaden of stekken. Bijna elk kind heeft wel eens geprobeerd een citroenpitje in de grond te stoppen. Bij een minimumtemperatuur van 16 graden duurt het enige tijd voordat kleine zaailingen verschijnen. Om de ontkieming te verzekeren, moet het substraat voldoende vochtig zijn. Meer gebruikelijk en rasecht is het vermeerderen door stekken. In de zomer worden halfhoutige kopstekken van citroenbomen afgesneden en onder gestuwde lucht in kweekgrond geworteld.

 

Bijzonderheden bij een citroenboom

Citroenboompjes zijn niet giftig voor katten en honden. Alleen de gedeeltelijk vooruitstekende doorns op de scheuten bieden kans op verwondingen als onbeschermd onderhoudswerk wordt verricht.

 

Bijzonderheden - citroenboom

Er is nauwelijks een andere plant die zoveel mediterrane flair en een exotisch karakter uitstraalt als de citrus- of citroenboom (Citrus x limon). Hij is afkomstig uit het Verre Oosten, waar hij al eeuwenlang wordt geteeld. Aangenomen wordt dat de citroenboom is geëvolueerd uit twee soorten van de bijna 30 gedocumenteerde citrussoorten (Citrus). In Nederland is de citroenboom populair als tropische kuipplant en wordt hij vooral gehouden als balkon- en kuipplant. Zijn altijd groene vorm en vooral zijn typische gele vruchten zijn aantrekkelijk en worden van oudsher zeer gewaardeerd in de natuurgeneeskunde en in onze voeding. Citroenbomen zijn geschikt voor beginners en degenen die geen ervaring hebben met tuinieren, omdat de teelt ervan ongecompliceerd is.

Passend daarbij...

omhoog
Trusted Shops Guarantee