Terug

Hortensia‘s snoeien - Deze 3 dingen zijn belangrijk

Inhoud

  1. Wanneer is het juiste tijdstip de hortensia’s te snoeien?
    • Hortensia’s de in de volle grond staan worden na de winter, net voordat ze opnieuw uitlopen, gesnoeid. Klimhortensia’s worden na de bloei gesnoeid.  
  2. Hoeveel wordt bij de hortensia’s gesnoeid?
    • Gesnoeid worden dode of bevroren takken, alsmede de uitgebloeide takken vlak boven de gezonde en dikke knoppen.
  3. Zijn er verschillen bij het snoeien van de variëteiten?
    • Hoewel hortensia’s maar matig gesnoeid worden, zijn er kleine verschillen tussen de verschillende hortensia variëteiten.
  4. Verdere Informatie

 

Stap 1: Het juiste tijdstip voor het snoeien bepalen

Het juiste tijdstip voor het snoeien van hortensia’s is na de winter, voordat ze in de lente uitlopen. Afhankelijk van de weersomstandigheden kan ook van eind februari tot half april gesnoeid worden. Snoeien in de late herfst of in de winter moet worden vermeden. Door de vorst kan het hout rondom de snede flinke beschadigingen oplopen. Als het de bedoeling is de decoratieve bloemballen in droogboeketten te gebruiken, worden de eindpunten van de takken in de beginnende tot volle bloei in de zomer gesnoeid.   

 

Stap 2: Hortensia’s correct snoeien

Over het algemeen worden hortensia’s zwak tot matig gesnoeid. Na de winter worden afgestorven of bevroren takken net als storende of scheefgroeiende takken gesnoeid. Ze worden zover ingekort, dat boven het snijpunt nog de aanzet van knoppen herkenbaar is. Hortensia’s behouden de hele winter hun decoratieve bloemballen. Na de winter worden de punten van de takken tot de daaronder liggende knop gesnoeid. Dit geldt vooral voor de boerenhortensia (Hydrangea macrophylla), die aan het hout van het vorig jaar bloeit. Oudere hortensia’s worden tot een kwart of een derde gesnoeid om de nieuwe groei te bevorderen. Een gelijkmatige groei is voor hortensia’s in een pot heel belangrijk. De pot wordt gedraaid en de vorm wordt van verschillende kanten bekeken. Ongunstige standplaatsen kunnen tot een scheve groei of het binnenin kaal worden van de hortensia leiden. Uitstekende takken worden ingekort en eruit gehaald. Aan het eind moet de hortensia in de pot van alle kanten een mooie gelijkmatige struik vormen.

Pluimhortensia’s (Hydrangea paniculata) kunnen duidelijk sterker gesnoeid worden, vergelijkbaar met de vlinderstruik (buddleja) of de Caryopteris. Als de knoppen in het vroege voorjaar opengaan worden alle takken, als verjonging, tot op de lager liggende takken dicht bij de basis gesnoeid.

Klimhortensia’s (Hydrangea petiolaris) worden naar behoefte gesnoeid en passen hun groei aan de plaatselijke omstandigheden aan. Ze bloeien aan het hout van het vorig jaar en worden zodoende na de bloei in de zomer gesnoeid. Lange takken worden ingekort.

 

Stap 3: Verschillende hortensia soorten snoeien

Hortensia’s worden over het algemeen naar behoefte gesnoeid. In het begin van de lente worden de bloemballen van het vorig jaar verwijderd. Een uitzondering hierop is de klimhortensia, die na de bloei ingekort wordt en aangepast wordt aan de plaatselijke omstandigheden

Pluimhortensia’s krijgen alle paar jaar een radicale snoeibeurt ter verjonging, waarbij de struik tot aan de basis op lager liggende takken ingekort wordt.

 

Verdere Informatie

Hortensia’s zijn bekend voor hun enorme bloemen- en kleurenpracht. De botanische naam voor de bloeiende heester is Hydrangea. Ze zijn steeds vaker te vinden in siertuinen of als sierstruik in een pot op het balkon en terras. Hortensia’s groeien uit naar verhoute struiken, met vaak een brede kroon. Aan de uiteindes van de takken ontstaan de decoratieve bloemen. Het houden van hortensia’s is zelden een probleem. Op de juiste standplaats heeft ze slechts een matig onderhoud nodig. Af en toe is het echter nodig de hortensia licht te snoeien. Dit zorgt ervoor dat de struik in vorm blijft en bevordert bovendien de bloeikracht.

                              

Trusted Shops Guarantee