Terug

Hortensia‘s planten - Deze 3 dingen zijn belangrijk

Inhoud

  1. Wanneer is het juiste tijdstip, hortensia’s te planten?
    • Hoewel hortensia’s in een pot bijna het hele jaar door geplant kunnen worden, wordt het planten in de lente aanbevolen.  
  2. Welke standplaats is geschikt voor hortensia’s ?
    • Hortensia’s geven de voorkeur aan een lichte standplaats met morgen- of avondzon of in de halfschaduw. Als de bodem voldoende vochtig is, verdragen de hortensia’s ook de volle zon.  
  3. Moet een plantafstand en –diepte worden aangehouden?
    • Een plantafstand tussen of tot hortensia’s moet worden overwogen omdat de struiken manshoog kunnen worden.
  4. Verdere Informatie

 

Hortensia’s zijn bloeiende struiken waarvan de takken verhouten. Net als andere sierstruiken kunnen hortensia’s in een pot in het voorjaar of de herfst en zelfs in de zomer worden geplant. Te bedenken is echter dat de struiken steeds vaker door kwekerijen in een kas worden gekweekt en deels in de late winter al bloeiend in de handel worden aangeboden. Deze potplanten zijn nogal gevoelig en mogen in het vroege voorjaar nog niet geplant worden. Pas als de laatste vorst is verdwenen kunnen deze hortensia’s in de volle grond. Ook het planten in de herfst is voor deze hortensia’s niet zo goed, want de plant kan dan tot de winter niet voldoende wortelen waardoor bevriezingen en vorstschades kunnen ontstaan. 

 

Normaal gesproken staat de hortensia graag op een plaats met morgen- en avondzon of in de halfschaduw. Het blad is namelijk nogal gevoelig voor de zon. De meeste hortensia’s kunnen echter ook tegen de volle zon als de bodem voldoende vochtig is. Bij een hortensia in een pot is het nog eenvoudiger, als de standplaats ongunstig blijkt te zijn, hoeft alleen de pot verplaatst te worden.

Wat de bodem betreft is het belangrijk erop te letten, dat deze niet uitdroogt. Hortensia’s houden van een frisse en vochtige bodem. Een normale tot humeuze aarde op een vochtige plaats is uitstekend als standplaats. Blauwbloeiende hortensia-variëteiten hebben zure grond nodig, zodat ze hun kleur niet verliezen. Er zijn speciale hortensia-meststoffen waarvan de ingrediënten helpen de bloemkleur te behouden.

Voor het kweken in potten en kuipen wordt speciale hortensia potgrond aanbevolen. Het is volledig afgestemd op de behoefte van de bloeiende heesters. Als alternatief kan potgrond worden gebruikt die een zwak zure pH heeft.

Hortensia’s kunnen in de tuin naast vele planten staan. Als de struik solitair staat, kunnen kleinere vaste planten eromheen worden geplant. Goede buren zijn elfenbloemen (Epimedium) of de ooievaarsbek (Geranium).

Als de hortensia in het tuinperk wordt geïntegreerd, kunnen ook sierheesters van ongeveer dezelfde hoogte (bv. de weigelia) of hogere struiken (bv. duizendknoop of zilverkaars) als buurplanten dienen.

 

De plantdiepte wordt bepaald door de wortelkluit van de hortensia. Ze wordt zo diep geplant dat de bovenkant van de kluit evenredig met de bodem afsluit. Bij de plantafstand wordt gelet op de uiteindelijke hoogte en groei. Breedgroeiende hortensia’s, zoals bv. de typische boerenhortensia  (Hydrangea macrophylla) hebben een plantafstand van de halve groeihoogte nodig.

 

Verdere Informatie

Lange tijd leiden de hortensia’s een zeer teruggetrokken leven, maar de laatste jaren stijgt de populariteit enorm. In veel tuinen wordt de bloeikrachtige heester gewaardeerd, die er zelfs na de bloei met de uitgebloeide bloemen er nog uiterst decoratief uitzien. Hortensia’s groeien in de loop der tijd uit naar statige struiken, die op de juiste standplaats hun rijke bloemenpracht ten toon spreiden. De bloeiende struiken zijn minder veeleisend als men zou vermoeden. Zelfs in kleinere bloemperken doen hortensia’s het goed. Hetzelfde geldt voor grote potten en kuipen op het balkon en terras.

                              

Trusted Shops Guarantee