Terug

Lavendel correct vermeerderen – 3 stappen naar succes

Inhoudsopgave

  1. Wanneer is het juiste tijdstop om lavendel te vermeerderen?  
    • Als niet zuivere soort kan lavendel alleen vegetatief, overwegend door halfrijpe stekjes in het late voorjaar worden vermeerderd.
  2. Hoe wordt lavendel correct vermeerderd?
    • zuivere soorten kunnen in de lente gezaaid worden. Andere soorten worden meestal door stekjes vermeerderd.
  3. Waarop moet bij de verzorging tijdens het vermeerderen gelet worden?
    • Lavendel is gevoelig voor vocht, zodat bij het wortelen van de groene stekjes te veel vocht vermeden moet worden
  4. Verdere Informatie

 

Wanneer is het juiste tijdstip om lavendel te vermeerderen?

Bij het vermeerderen van lavendel zijn er 2 mogelijkheden. De generatieve vermeerdering door zaad en de vegetatieve vermeerdering door kop- of groene stekjes. Voornamelijk de zuivere lavendelsoorten (bv. Lavandula angustifolia) en enkele andere soorten kunnen uitgezaaid worden. Het zaaien wordt vanaf maart in een beschutte teelt gedaan. Tot de zomer lukt het, het zaad tot kleine jonge lavendelplantjes te kweken. Bij de vegetatieve vermeerdering wacht men de belangrijkste groeiperiode af. In de late lente wordt dit minder, als de takken gerijpt zijn en steviger worden. Stekjes kunnen er zolang afgehaald worden, totdat de plant gaat bloeien.

 

Hoe wordt lavendel correct vermeerderd?  

Voor de vermeerdering met zaad, gebruikt men zo mogelijk vers zaad uit het voorjaar. Bewaard zaad verliest zijn mogelijkheid om te kiemen en zaailingen verschijnen onregelmatig. Gezaaid wordt vanaf maart onder glas in voorbereide kiembakken. Men gebruikt goed doorlatende kiemgrond en mengt er naar behoefte nog een beetje zand bij. Opgehoopt vocht verdraagt lavendel niet. De verhoogde doorlatendheid van het substraat kan echter wel tot het sneller uitdrogen van de grond leiden. Daarom wordt het zaad tijdens het kiemen vaker met water besproeid om uitdroging van het zaad te voorkomen. De kiembak wordt op een zonnige of lichte standplaats gezet. Zodra de kiemblaadjes volledig ontwikkeld zijn worden de lavendel zaailingen uit elkaar gehaald en kunnen ze na het laatste vorstgevaar in de volle grond worden gezet. Tot de zomer ontstaan stabiele jonge planten, die oftewel in een pot of in het tuinperk geplant kunnen worden.

Meer gebruikelijk is het vermeerderen van lavendel door kopstekjes. Men gebruikt deze omdat er bij lavendel veel hybridesoorten zijn, die niet door zaad vermeerderd kunnen worden. Om stekjes te oogsten moet het weefsel van de lavendeltakken enigszins stevig zijn. Men snijdt na de belangrijkste groeiperiode – rond eind mei of in juni, ca. 5 cm lange takpunten af en haalt de bladeren er in het onderste gedeelte af. Aan de stekjes mogen geen bloemen zitten. Bloeiende takken wortelen slecht. Men steekt de afgeknipte uiteinden in een bak met een doorlatend vermeerderingssubstraat. Maak de stekken na het planten vochtig, dek ze af met doorzichtige folie en zet ze op een lichte, maar niet volledig zonnige plaats. In de stilstaande lucht zullen de lavendelstekken binnen enkele dagen wortelen. Het is gemakkelijk te zien wanneer nieuwe scheutgroei begint. Bij het vermeerderen van lavendel is het belangrijk dat de grond vochtig maar niet nat is. Schimmelinfectie en verrotting zijn zeer schadelijk voor de van droogte houdende wintergroene planten.

Ervaren tuinders vermeerderen oude en verhoute lavendelstokken zo, dat ze de bosjes uitgraven en dieper weer planten. Het “te diepe planten” heeft bij lavendel dezelfde werking als bij andere planten het “afleggen van takken”.

 

Waarop moet bij de verzorging tijdens het vermeerderen gelet worden?

Wanneer u vermeerderde lavendelplanten kweekt, moet u ervoor zorgen dat ze voldoende licht en vocht krijgen. Dit laatste in matige doses, want te veel vocht veroorzaakt rot en schimmelziekten op de lavendelzaailingen. Algemene uitspraken over de frequentie van het water geven zijn moeilijk. Het water geven is afhankelijk van de hoeveelheid licht, de temperatuur, de luchtcirculatie en het gebruikte substraat. U kunt het beste met uw vinger voelen of de grond nog vochtig genoeg is of vocht nodig heeft.

 

Verdere Informatie

De geur van lavendel is verleidelijk en uniek, net als zijn bloemenrijkdom. Men waardeert de halfstruik in bloemperken, op droge muren, in grote potten op een dak- of zonterras. Heel populair is lavendel als compacte haag en als begeleidende buur bij perk- en struikrozen. Zijn filigrane bloemen benadrukken de bloeiende rozen en ontwikkelen samen een wonderbaarlijke geurcompositie. De van zon en warmte houdende lavendel behoort in de tijden van klimaatveranderingen tot de winnaars onder de planten. Hij kan heel goed tegen de droogte en geeft maar zelden problemen. Daarom is het voor veel tuinders de moeite waard lavendel te vermeerderen. 

                              

omhoog
Trusted Shops Guarantee