Terug

Lavendel snoeien - Met deze 3 dingen moet u rekening houden

Inhoud

  1. Wanneer is het juiste moment om lavendel te snoeien?
    • Het beste worden lavendelstruiken in de zomer na de bloei teruggesnoeid
  2. Welke delen van de lavendel moeten worden gesnoeid​?
    • Uitgebloeide bloemen en lange scheuten worden verwijderd en ingekort met een snoeischaar.
  3. Hoe kort moet lavendel worden geknipt​?
    • U snoeit lavendel terug nipt in het oude hout.
  4. Verdere Informatie

 

Lavendel behoort tot de groenblijvende halfstruiken, waarvan de basis is verhout en het blad het hele jaar door aan de plant blijft. Deze groep omvat andere aromatische planten, zoals bonenkruid, rozemarijn, salie of tijm. Wat ze gemeen hebben, is dat ze in de zomer worden gesnoeid, meestal na de bloei. U kunt tegelijkertijd het snoeien en oogsten combineren. In het geval van lavendel worden de aantrekkelijke bloemstengels geoogst, om ze vervolgens te drogen. Rond eind augustus de snoeimaatregelen af. Daarna heeft snoei een ongunstig effect op de vorsthardheid. Lavendel loopt weer uit na het snoeien en het weefsel van deze spruiten heeft de resterende tijd nodig om uit te harden.

Ervaren tuinders snoeien lavendel zowel in de zomer als ook in de lente. Snoei in het voorjaar heeft als nadeel dat de lavendel wellicht niet bloeit.

 

Als men lavendel correct terugsnoeit, verbindt men het snoeien met het oogsten van de bloemstengels. Eerst worden de bloemen aan de basis uitgesneden en gebundeld om te drogen. Vervolgens worden de scheuten met een schone snoeischaar in het oude hout ingekort tot ongeveer 2,5 centimeter. Als struik moeten de scheuten zo worden gesnoeid, dat de spruit egaal en rond lijkt. Regelmatig knippen gedurende het hele jaar voorkomt een kale lavendelstruik. Met de (hand) heggenschaar in plaats van de snoeischaar kunt u net zo gemakkelijk hele heggen van lavendel inkorten.

Oude en nauwelijks gesnoeide lavendel vereisen verschillende fases van snoei. Hiervoor wordt ongeveer de helft van de scheuten in het oude hout gekort, zodat er nog kleine scheutuiteinden onder de zaagsnede te zien zijn. De andere helft van de scheuten blijft staan ​​en wordt pas ingekort, als zich uit de gesnoeide takken sterke nieuwe scheuten hebben gevormd. Meestal zitten er enkele maanden tussen de twee snoeibeurten. Deze twee fase snoei zorgt ervoor, dat de kracht van de wortel naar de overgebleven takken wordt geleid en daarnaast nieuwe jonge scheuten kunnen ontstaan. Het is heel goed mogelijk dat een volledige radicale snoei kan slagen als er voldoende scheutknoppen aan de basis zijn. Maar helaas is er ook een kans dat de plant zal vergaan als gevolg van de radicale snoei.

Snoeien is verplicht voor hoge lavendelstelen. Zonder snoeimaatregelen verliest de plant zijn werkelijke vorm en aantrekkelijkheid. Eén tot drie keer per jaar worden de scheuten tot gelijke lengte ingekort, zodat de kroon dicht en gelijkmatig van vorm blijft.

 

Hoe kort een lavendel wordt gesnoeid, hangt af van de desbetreffende lavendelplant, alsmede de houtachtige scheut. Als onderhoudsmaatregel worden de takken elk jaar teruggesnoeid tot op het oude hout, en let daarbij op een gelijkmatige scheutvorm. Uitstekende of kruisende takken worden resoluut verwijderd.

 

Verdere Informatie

Halfhouterige planten, waartoe lavendel behoort, moeten regelmatig worden gesnoeid. Met toenemende leeftijd wordt de basis verhout en wordt de binnenste scheut kaal. Het resultaat is een omvangrijke struik die alleen groen is in de scheutuiteinden. Het bloeiplezier gaat verloren en op een gegeven moment snijdt de lavendel geen goed figuur meer. Deze ontwikkeling wordt voorkomen, door in de zomer na de bloei regelmatig met de schaar te snoeien.

                               

Trusted Shops Guarantee