Terug

Lavendel overwinteren - 3 stappen naar succes

Inhoud

  1. Wanneer is het juiste moment om te  overwinteren​?
    • De optimale tijd voor winterbescherming en overwintering is bij de eerste nachtvorst.
  2. Hoe ver moet lavendel worden teruggesnoeid​​?
    • Lavendel wordt in de zomer ingekort, zoals de meeste groenblijvende planten. Snoeimaatregelen voor de winter beïnvloeden de winterhardheid.
  3. Waar en hoe, laat u lavendel overwinteren​?
    • Met bescherming kunnen individuele soorten in de tuin, vorstgevoelige lavendel in de lichte winterverblijven laten overwinteren.
  4. Verdere Informatie

 

Bij lavendel moet onderscheid worden gemaakt of het een winterharde of een vorstgevoelige soort is. Bij gewone lavendel zijn winterbeschermingsmaatregelen die plaatsvinden na de eerste nachtvorst meestal voldoende. Iets eerder, vóór de eerste nachtvorst, trekt de kwetsbare lavendel de winterverblijven in. Er is geen algemeen tijdstip, liever de aanbeveling in het najaar, de weersvoorspelling volgen en rekening te houden met de eerste vorst.

 

Lavendel in de tuin wordt niet voor de winter gesnoeid. Als de snoei in de zomer is verzuimd, wacht dan tot het vroege voorjaar om te snoeien. Anders wordt het hout beschadigd door nieuwe sneden en daaropvolgende vorst. Bij de eerste lichte vorst worden lavendelplanten in de tuin bedekt met sprokkelhout. Als alternatief kan een vorstbeschermingsvlies of een jutezak worden gebruikt. Het afdekmateriaal moet luchtdoorlatend zijn, want wordt het in de winter warm, kan de lavendel schimmelinfecties ontwikkelen bij opgestuwde lucht.

Lavendelplanten in een pot of niet winterharde worden het huis in genomen. Ze kunnen vooraf eenvoudig in vorm worden gesnoeid. Tegelijkertijd worden alle afgestorven plantendelen verwijderd. Dit verbetert de ventilatie van de lavendelstruik en vermindert het risico op rot. De bodem van de potten wordt gecontroleerd, zodat de afvoergaten vrij zijn en de waterafvoer ongehinderd kan plaatsvinden. Stuwvocht leidt snel tot plantensterfte tijdens het overwinteren van lavendel. Een stevig grondoppervlak wordt lichtjes losgemaakt met een hand cultivator. Hierdoor kan water de grond beter doordringen.

 

Zodra de bescherming voor de lavendel in de open lucht is aangebracht, zijn geen verdere maatregelen nodig. Na een sterke wind en storm moet de winterbescherming worden gecontroleerd en indien nodig bijgewerkt.

Lavendel zijn groenblijvende planten die hun bladeren zelfs tijdens de vegetatierust behouden. Dit vraagt ​​om een ​​lichte plaats in de kas, serre of voor het raam. De temperaturen moeten bij voorkeur laag blijven, omdat hoge temperaturen de plantengroei tijdens de rustperiode stimuleren. Lavendel wordt in de winter spaarzaam gegoten. Te veel vocht veroorzaakt wortelrot. Controleer voor het gieten met uw vinger of de grond nog voldoende vochtig is. Alleen als het erg droog aanvoelt, wordt het licht bevochtigd. De nieuwe scheutgroei begint aan het einde van de winter met stijgende temperaturen. Lange scheuten worden ingekort en zodra het weer het toelaat, wordt de lavendel buiten op een zonnige plek geplaatst. Als er late nachtvorst wordt aangekondigd, komt de lavendel terug naar binenn.

 

Verdere Informatie

Lavendel is een gevarieerd geslacht, waarvan er ongeveer 40 soorten voorkomen in de Middellandse Zee, Azië en Noord-Afrika. Lavendel zijn warmteminnende zonaanbidders, waarvan alleen individuele soorten in onze streken als winterhard worden geclassificeerd. Bij ons worden overwegend smalbladige lavendel (Lavandula angustifolia), kuiflavendel (Lavandula stoechas) en Provençaalse lavendel (Lavandula x intermedia) verbouwd. De smalbladige lavendel is robuust en kan de winter buiten doorbrengen met lichte bescherming. De geurige Provençaalse lavendel heeft meer bescherming nodig. Lavendel in potten of kuiflavendel brengen het koude seizoen door in beschutte winterverblijven.

                              

Trusted Shops Guarantee