Terug

Bodembedekkers correct planten, verzorgen en snoeien

Inhoudsopgave

 

Hoe worden bodembedekkers correct geplant?

Bodembedekkers worden geplant zoals gewone tuinplanten. Eerst wordt de standplaats beoordeeld op basis van licht en bodemgesteldheid. Aangezien de bodembedekking zeer divers is, afhankelijk van het geslacht en de soort, hangt de keuze van de geschikte planten af ​​van deze factoren.

 

Zijn er bodembedekkers voor in de zon?

Wordt zonnig en droog ingeschat, zijn zonminnende bodembedekkers aan te raden. Talrijke vaste planten van alpiene of steppe-oorsprong voldoen aan deze standvoorwaarden. Bodembedekkende rozen of klein blijvende heesters (bijv. dwergmispel) hebben vergelijkbare eisen.

 

Zijn er bodembedekkers voor halfschaduw of volle schaduw?

Schaduwminnende planten worden gebruikt voor grondvergroening in de schaduw. Hun blad is gevoelig voor de zon en brandt op zeer zonnige plaatsen. Schaduwtolerante bodembedekkers gedijen optimaal tussen bomen en struiken als onderbeplanting, sluiten openingen tussen hogere vaste planten of begroenen andere gebieden uit de buurt van de volle zon.

 

Hoe worden bodembedekkers correct verzorgd?

De verzorging van bodembedekkers is afhankelijk van de eisen van de plant en de standplaats. Water geven hoort bij het reguliere verzorgingswerk, dat vooral nodig is tijdens langere droge periodes. Als het gaat om de behoefte aan voedingsstoffen, zijn de meeste bodembedekkers bescheiden. Een beetje compost of humus in het voorjaar is voor de meeste planten voldoende.

 

Hoe worden bodembedekkers correct gesnoeid?

Noodzakelijke snoeimaatregelen zijn afhankelijk van de plantensoort. Houtige bodembedekkers worden regelmatig gesnoeid. Vertakking wordt gestimuleerd en dichte groei wordt geproduceerd. Kruidachtige bodembedekkers hoeven niet gesnoeid te worden. Tijdens het voorjaar worden dode of bruine plantendelen verwijderd.

Bodembedekkers neigen soms , zich vanwege hun innemende karakter breed te verspreiden Als ze druk uitoefenen op hun buren, worden ze weer in toom gehouden door ze af te steken. De afgestoken delen kunnen dan elders opnieuw worden geplant.

 

Hoe kunnen bodembedekkers gebruikt worden?

Als bodembedekker vallen groeikrachtige vaste planten of platte heesters op door hun brede groeiwijze. Ze worden gebruikt voor bodemvergroening om kale plekken mooi af te sluiten, wilde groei te onderdrukken en de bodem te beschermen tegen uitdroging of erosie.

Bodembedekkers laten qua vormgeving niets te wensen over. Ze zijn er in alle bloemkleuren, van blauw, geel, roze, rood, wit tot paars. De kleurrijke vormen met hun wit, geel of rood patroonblad zijn ook aantrekkelijk.

Dankzij deze uitgesproken verscheidenheid aan kleuren en vormen zijn bodembedekkers uitstekende oppervlaktevullers in de tuin.

 

Verdere informatie

Elke tuin heeft gebieden die kaal en braak liggen. Of het nu tussen hogere planten is, aan de rand van perken of hele gebieden op moeilijk bereikbare plaatsen, bijvoorbeeld onder bomen. Enerzijds zien deze plekken er door ongebreidelde ongecontroleerde groei lelijk uit en anderzijds vergroten ze de bodemerosie. Een effectieve en decoratieve methode is het vergroenen van deze gebieden met bodembedekkers.

Vaste en winterharde planten, die gekenmerkt worden door een vlakke en kruipende groei, worden vooral bodembedekkers genoemd. Dit zijn onder andere tal van vaste planten en lage heesters. Dichte kussens worden gevormd door kruipende wortelstokken of wortelende uitlopers. Met hun groei verdringen ze wilde kruiden en beschermen ze de grond tegen uitdroging.

omhoog
Trusted Shops Guarantee