Terug

De grote Zelfverzorger Zaadbox L

De zaadbox voor alle zelfverzorgers of diegene die het willen worden. Met 32 premium zaadsoorten:

Mini aubergine, sperziebonen, stokspekbonen, suikererwten, veldsla, augurk, dille, basilicum, bieslook, tuinkers, 2 soorten pompoen, wortel, paprika, peterselie, prei, radijs, rode biet, sla, pluksla, ijsbergsla, spinazie, 3 soorten tomaten, courgette, suikermaïs, koolrabi, spruitjes, witte kool, ui, schorseneren.

Vroeger was het vanzelfsprekend om verse, smakelijke groenten in eigen tuin te telen, ze onmiddellijk voor de bereiding te oogsten en ze zo met een hoog gehalte aan vitaminen en vitale stoffen op tafel te zetten. Dit is iets wat veel mensen vandaag de dag weer moeten leren. Zelf lokaal telen levert ook een grote bijdrage aan de bescherming van het milieu. Alleen de lichte zaden worden vervoerd, niet de rijpe vruchten. Dit bespaart resources! Bovendien is het bevorderlijk voor insecten en biodiversiteit in uw persoonlijke leefomgeving. Zelfs wie geen ervaring heeft met het kweken en klaarmaken van groenten, zou met onze zaadbox met succes zijn eigen groenten moeten kunnen kweken. Wij hebben de beste variëteiten voor u geselecteerd om zonder speciale voorkennis succes en plezier te hebben bij het tuinieren op het balkon, het terras of in de tuin.

Naast de onovertroffen versheid, het hoge gehalte aan vitaminen en vitale stoffen, de intensieve aromatische smaak, het plezier en het gevoel van voldoening, is zelf telen ook interessant voor de eigen portemonnee - er zijn aanzienlijke besparingen mogelijk. Zelf telen biedt u ook een stukje onafhankelijkheid, vooral in tijden van wereldwijde onzekerheid.

 

Aubergine Elisa F1

Zeer vroege, rond-ovale aubergine met slechts licht gepunte kelk, vruchtgewicht ca. 350 g. De aubergine heeft een stevige vrucht, is donkerpaars glanzend en heeft een lange oogst oogstperiode.

Zeer geschikt voor hobby- en potcultuur met 3-5 scheuten.

Zaaien: vanaf half februari, kiemtemperatuur in der grond minstens 20° C. 2 planten per vierkante meter. Oogst vanaf eind juli.  

 

Basilicum Genoveser Gustosa

Eenjarig, ca. 30-40 cm hoog, aromatische en lekkere kruidige smaak. Basilicum wordt gebruikt voor de verwerking in sla, groente, eenpansgerechten, bij bijna alle vleesgerechten en vooral bij tomaten in elke vorm. Basilicum stimuleert de eetlust en bevordert de spijsvertering. De bladeren en scheutuiteinden worden gebruikt. Deze kunnen ook worden gedroogd voor het gebruik in de winter.

Zaaien: Vanaf april in de kweekbak, verspenen. Vanaf half mei buiten planten op een warme beschutte standplaats in een losse, humusrijke bodem op 25 x 25 cm afstand, regelmatig water geven bij warm, droog weer. Als de planten op tijd worden teruggesnoeid, zullen ze nieuwe scheuten vormen, waardoor de oogsttijd kan worden verlengd. Ook mogelijk voor het kweken in potten.

 

Sperziebonen Maxi

Rechtop groeiende plant met 18-20 cm lange, ronde peulen die boven het blad hangen. De vrijhangende peulen hebben geen draden, blijven lang mals en zijn gemakkelijk te plukken. Maxi is een zeer vroeg ras en geeft een hoge opbrengst. Bijzonder kiemkrachtig. Korrelkleur licht beige.

Zaaien: vanaf half mei tot eind juni. Rijafstand ca. 40-50 cm, in de rij alle 25 cm een zaadplek met 3-5 bonen. Ook in de rij met ca. 5 cm afstand, telkens 1 zaadkorrel mogelijk. Zaaddiepte ca. 3-5 cm. Na de bloei en tijdens het vormen van de peulen is gieten belangrijk.

 

Dille Hera

Eenjarig, ca. 60-100 cm hoog. Gebruikt de bladeren en de bloemschermen. Zeer populair kruid voor alle salades, sauzen, vis, rauwe groenten, komkommers, tomaten en kwark. De bloemschermen worden gebruikt als smaakmaker bij het inmaken van komkommers. Zeer geschikt om in te vriezen, samen met andere specerijen in kleine porties als specerijenblokjes. Dille kan ook worden gedroogd voor het gebruik in de winter.

Zaaien: Vanaf maart in de volle grond – breedwerpig of in rijen met 20 cm afstand. Omdat dille slecht bloeit moet er gedurende de zomer om de 3-4 weken worden gezaaid.

 

Pluksla Smile

Zeer grote, goed groeiende eikenbladvormige lichtgroene sla. Kan als gewone krop of enkele blaadjes (pluksla) geoogst worden. Speciaal aanbevolen om het hele jaar te telen met een verminderde stikstoftoevoer. Zeer goed bestand tegen doorschieten. Resistent tegen groene bladluis, valse meeldauw en sla mozaïek virus.

Zaaien: Vanaf maart tot juli. Plantafstand ca. 30 x 30 cm.

 

Augurk Diamant F1-Hybride

Parthenocarpische (vruchtvorming zonder bestuiving en zaden) augurk, zeer groeikrachtig met een constant hoge productie tot het einde van de oogst. Overtuigt op alle gronden door hoge opbrengsten met de beste kwaliteit. De donkergroene, rechte, gladde en knapperige vruchten zijn vrij van bittere stoffen. Zeer resistent tegen echte meeldauw en komkommerschurft, resistent tegen komkommermozaïekvirus, zeer resistent tegen valse meeldauw.

Zaaien: vanaf half mei. Zaaddiepte 2-3 cm. Rijafstand 80-100 cm, in de rij, op tijd op 20 cm verspenen.

Tip: Augurken hebben een goed bemeste, humusrijke bodem en een warme, zonnige en tegen de wind beschutte standplaats nodig.

 

Ijsbergsla Barcelona

Zeer gezonde, lichtgroene, stevige ijsbergsla voor de teelt van de lente tot de herfst. Laat doorschietend. Bestand tegen bacterievuur. Resistent tegen groene luis en alle belangrijke rassen van valse meeldauw.

Zaaien: vanaf maart tot half juni. Plantafstand ca. 30 x 30 cm.

 

Veldsla Vit

Vitale veldsla soort met geaderde, brede, donkergroene en ovale bladeren. De opbrengst is hoger dan bij vergelijkbare soorten. Daarom is Vit, behalve voor het kweken in de volle grond ook goed geschikt voor het kweken in een kas of onder folie. Vit groeit snel en is vorstbestendig en robuust tegen valse meeldauw.

Zaaien: begin juli tot eind september, oftewel het hele jaar in een beschutte omgeving. Breedwerpig of in rijen met 10-15 cm afstand. Het perk tijdens het kiemen vochtig houden. Oogst van september tot april of het hele jaar door.

Tip: Veldsla gaat in rust bij bodemtemperaturen boven 25 graden, d.w.z. het kiemt niet of niet gelijkmatig. (eventueel beschaduwen)

 

Hokkaido Pompoen Uchiki Kuri

Deze Hokkaido soort met een oranjerode schil behoort tot de populairste eetpompoenen. Nauwelijks geribd, klimmend, vruchten rond tot zeer rond, vruchtvlees donkergeel. Nootachtige smaak, houdbaar. Vruchtgewicht ca. 1,5 kg, ca. 2-3 vruchten per plant.

Gebruik: om te koken, garen, gratineren, als soep of om in te maken.

Zaaien: in april in potten, vanaf half mei op een afstand van ca. 1 x 1,5 m planten Vanaf half mei kan ook direct in de volle grond gezaaid worden.

 

Koolrabi Azur-Star

Vroegste blauwe kas- en volle grond soort, snelgroeiend, doorschietbestendig. Geschikt voor de teelt in de kas, maar vooral voor de vroege buitenteelt. Donkerblauwe, zachte knol met fijne smaak. Teelt van lente tot herfst.

Zaaien: januari tot juli. Planten vanaf februari in een kas, vanaf april in de volle grond. Plantafstand ca. 20 x 30 cm.  

Tip: heeft een gelijkmatige waterverzorging nodig. Vooral bij het kweken in potjes.

 

Kropsla Sylvesta

Massieve sla met zware kroppen, midden groen, gezond en doorschietbestendig. De combinatie van een aantrekkelijke jonge planten kwaliteit en teeltzekerheid is al jaren de reden voor haar populariteit in de hobbyteelt. Geschikt voor het hele buitenseizoen. Resistent tegen groene sla bladluis, de belangrijkste soorten valse meeldauw en sla mozaïek virus.

Zaaien: vanaf maart tot juli. Plantafstand ca. 25 x 30 cm.

 

Tuinkers

Tuinkers, kiemt zeer snel en gelijkmatig. Ook geschikt voor het telen in de volle grond.  

Zaaien: kan het hele jaar door. In de herfst en winter, breedwerpig in schalen of potten. Cultiveren bij kamertemperatuur. In het vroege voorjaar breedwerpig in een broedbak of minikas. In de lente en zomer in rijen direct in de volle grond. Rijafstand ca. 15 cm. Geeft 2-3 weken na het zaaien een heerlijke tuinkerssla. Smaakt ook lekker op brood (verfijnd met een beetje citroensap, kruidenzout en peper)

 

Pompoen Musquée de Provence

Middelgrote, platte, geribde vrucht met intensief oranjerood vruchtvlees. Rijpt van groen naar oranje-grijs. Sterke klimmer, zeer productief. Uitstekende smaak! Zeer goede houdbaarheid. Vruchtgewicht ca. 3-8 kg, ca. 2-5 vruchten per plant.

Gebruik: om te koken, garen, gratineren, als soep of om in te maken.

Zaaien: in april in potten, vanaf half mei op een afstand van ca. 1,5 x 1,5 m planten Vanaf half mei kan ook direct in de volle grond gezaaid worden.

 

Wortel Rothild

Hoogproductieve, grote, lange, kegelvormige wortel, zaadvast. Bijzonder intensieve en vroege roodkleuring, hoog caroteengehalte. Smaakvol, sappig vruchtvlees. Uitstekend als rauwkost, babyvoeding, voor het maken van sap, om te bewaren en om in te vriezen.

Zaaien: half april tot begin juni in rijen op een afstand van ca. 30-40 cm. Zaaddiepte ca. 2 cm. Te dicht op elkaar staande planten op ca. 2 cm in de rij verspenen.

 

Paprika Atris F1

Gourmet-paprika met 19-22 cm lange, dikwandige, zware vruchten, licht gebogen en taps toelopend, vroege rode rijping (van groen naar rood). Vruchten met een zoete smaak. Krachtige planten, vroege vruchtzetting, zeer productief.

Zaaien: eind februari tot half maart bij een bodemtemperatuur van minstens 18°C. In de kas uitplanten half/eind april. Vanaf half mei in de volle grond, maar alleen op warme plaatsen. Plantafstand ca. 50 x 50 cm.

Tip: Het afknippen van de allereerste bloem verhoogt de groeikracht en leidt tot een hogere opbrengst.

 

Peterselie Grüne Perle

Uitstekende soort voor de volle grond en in potjes met fijne dicht op elkaar staande, donkergroene gekrulde blaadjes op krachtige stelen. Uitstekend geschikt om te overwinteren, m.a.w. men heeft verse peterselie tot de nieuw gezaaide geoogst kan worden. Ook zeer geschikt om in te vriezen.

Zaaien: vanaf maart tot juli in rijen op een afstand van ca. 25 cm. Kiemduur ca. 3 weken. Gedurende deze tijd steeds vochtig houden. In de zomer beschaduwen.

 

Prei herfstreuzen 2/Hannibal

Lange, dikke, witte schachten, snelgroeiend, donkergroen, gezond. Voor de oogst in de herfst en winter.

Zaaien: prei voor de herfstteelt wordt vanaf januari tot maart in een kweekbak gezaaid of in de periode maart-april in de volle grond. Planten in mei/juni in rijen met ca. 40 cm afstand. Afstand in de rij ca. 15-20 cm. Oogst juli tot de herfst.  

Tip: Het aanaarden na het planten geeft mooie witte stengels.

 

Radijs Sora

Helderrode radijs voor de volle grond, met halflang loof dat goed gebundeld kan worden. De knol is rond, barst niet snel en is bestand tegen het voos worden. Voor buitenteelt van de lente tot de herfst. Even waardevol voor professionele als hobbytuinders.

Zaaien: vanaf maart tot begin september. Zaaddiepte 1 cm, Rijafstand 15-20 cm, binnen de rij 6-8 cm uit elkaar.

 

Spruitjes Igor F1

Middellaat ras met hoge opbrengst. Krachtige groei, ca. 80 cm, bijzonder stevig. De spruitjes zijn donkergroen, stevig, glad en van onder tot boven in een gelijkmatige kwaliteit. Zeer goed vorstbestendig en gezond.

Zaaien: mei tot begin juni. Planten tot uiterlijk eind juni. Plantafstand 60x50 cm. Oogsten vanaf november tot eind januari.  

 

Rode Bietjes Detroit 2/Bolivar

Laat schietende, ronde, gelijkmatige en krachtig groeiende soort met een hoge opbrengst. Gladde schil, donkerrood vruchtvlees met een fijne smaak. Rechtopstaand blad. Zeer nitraatarm. Uitstekend geschikt om te bewaren.

Zaaien: van half april tot eind juni. Zaaddiepte 3 cm, rijafstand ca. 30 cm, in de rij 6-8 cm uit elkaar.  

 

Bieslook Polyvit

Meerjarig, ca. 20-40 cm hoog. Goed rechtop en sterk groeiend, loopt gelijkmatig uit, donkergroen, hoge opbrengst. De planten verschijnen gedurende de hele zomer. Goed geschikt om in te vriezen, samen met andere kruiden in kleine porties als kruidenblokje.

Zaaien: maart tot juni in potjes of direct in de volle grond. Zaaien in groepjes (zaadplekken van 10-20 cm) of op rijen met een afstand van 20 cm. Bieslook heeft goede tuingrond en vocht nodig. Ze kunnen tijdens de wintermaanden in potten worden voorgeplant. Steek hiervoor in de winter goed ontwikkelde plantkluiten met een spade uit de grond, verwijder de dode en verdorde delen van de plant en plant ze in potten of bakken. Zet ze op een lichte en warme plaats en giet ze met lauwwarm water. Zo kan bieslook tijdens het groente-arme seizoen een waardevolle aanvulling op het menu worden (bevat veel vitamine A, vitamine C, ijzer en calcium).

 

Schorseneren Hoffmanns schwarze Pfahl

Topsoort met cilindrische, dikke, stevig vlezige en malse wortels. Groeit middellang tot lang, afhankelijk van de bodemgesteldheid, is stomp en vormt nauwelijks vertakkingen. Zwartbruin, fijne opperhuid. Uitstekende kwaliteit van het vruchtvlees.

Zaaien: van februari tot half april – zodra de bodem opgedroogd is – direct in de volle grond. Zaaddiepte niet meer dan 2 cm. Rijafstand ca. 30 cm. In de rij ca. 6-10 cm uit elkaar. Zorgt in de herfst voor mooi, gladde, dikke wortels.  

Tip: gedijt op een zandige, diepgrondige bodem.  

 

Spinazie Palco F1/Matador

Snelgroeiend, laat schietend, daarom kan deze lang geoogst worden. Grote, dikke en donkergroene bladeren. Resistent tegen de meeldauwrassen A, B, C en D. Goed geschikt om in te vriezen.

Zaaien: Vanaf maart tot september breedwerpig. De rijafstand bedraagt 20-25 cm, ca 5 cm uit elkaar.

Tip: Bij het zaaien in de zomer (juni/juli) moet, vanwege het gevaar van doorschieten, snel geoogst worden. 

 

Stokspekbonen Blauhilde

Uiterst decoratieve boon met dieppaarse peulen. De ca. 25-27 cm lange, ronde, vlezige en malse peulen zijn draadloos. Zeer goede opbrengst, gezond, goed groeiend en resistent tegen virusziektes. De peulen worden bij het koken groen, geschikt om in te vriezen. Erwtenkleur beige.

Zaaien: vanaf half mei tot half juni. Rijafstand ca. 80-90 cm, in de rij ca. 70 cm. Plaats (tonkin)stokken als groeiondersteuning en zaai daarbij 8/10 bonen ongeveer 3 cm diep, met vochtige aarde goed bedekken en aanduwen.

Tip: Een voedingsrijke bodem, een zonnige standplaats en voldoende vochtigheid zijn de voorwaarden voor een goede oogst. 

 

Tomaat Country Taste F1

Sappige vleestomaat met grote donkerrode vruchten, die ook stevig blijven als ze rijp zijn. Een smakelijke verrijking in de hobbyteelt! Middelvroege rijping, vruchten 70-110 mm doorsnee, tot 250 gram zwaar.

Zaaien: in de kas in februari, planten begin april. In de volle grond vanaf half maart, planten vanaf half mei. Kiemtemperatuur minstens 24° C.  

 

Tomaat Hildares F1

Hele vroege soort voor de volle grond en in de kas met het potentieel voor een hoge opbrengst. Hildares is een “hellfrucht” soort zonder groene kraag. Groeit krachtig, vroege hoge oogst. Resistent tegen bruine vlekken. Vruchten barsten niet snel open. Heel vroeg rijpend. Vruchten 65-70 mm doorsnee, ca. 80 gram zwaar.

Zaaien: in de kas in februari, planten begin april. Volle grond vanaf half maart, planten vanaf half mei. Kiemtemperatuur minstens 24° C.  

 

Tomaat Ranger F1

Aromatische flessentomaat (type Roma) met cilindrische, stevige en smakelijke vruchten. Zeer geschikt voor salade. Halfhoge groei tot ca. 100-120 cm, hoge opbrengst, ook goed geschikt voor de teelt in kuipen. Resistent tegen ziekten, resistent tegen Fusarium, Verticillium (schimmelziekten) en nematoden (draadwormen). Zeer vroeg rijpend, vruchten 30-40 mm doorsnee, ca. 85 g zwaar.

Zaaien: in de kas in februari, planten begin april. Volle grond vanaf half maart, planten vanaf half mei. Kiemtemperatuur minstens 24° C.  

 

Witte kool Filderkraut

Echte Zwabische, spitse witte kool. Zeer stevige, late snijkool van uitstekende smaak. De beste voor zuurkool.

Zaaien: maart tot april. Planten in mei, afstand 60 x 60 cm.

 

Courgette Partenon F1

Parthenocarpische teelt (d.w.z. vormt vruchten ook zonder bestuiving door insecten). Bijzonder waardevol in de vroege teelt in de kas en in de volle grond. De planten blijven mooi compact en geven een hoge opbrengst van zeer glanzende middelgrote tot donkergroene vruchten (zelfs onder stressomstandigheden). Oogst de vruchten bij een lengte van ca. 20-25 cm.

Zaaien: in de kas vanaf half maart, planten vanaf april. In de volle grond vanaf begin mei tot half juni. Per zaadplek 2-3 korrels, later planten verspenen. 120 x 120 cm.

Tip: vruchten klein oogsten. Ze smaken beter, zijn malser en de oogst is over het algemeen groter.  

 

Suikererwt Norli

Vroege midden groene soort, groeit krachtig, stevig, ca. 50 hoog. Peulen zonder perkamentlaag, zeer zoet. Rijk aan mineralen en vitaminen. Goed geschikt om in te vriezen. Bij suikererwten worden de jonge peulen gegeten voordat er grote korrels ontstaan. Resistent tegen de schimmelziekte Fusarium oxysporum (Fusarium verwelking).  

Zaaien: vanaf half maart, als de bodem warmer is. Rijafstand ca. 30-40 cm, in de rij ca. 2 cm. In een al in de herfst bemeste grond ca. 6 cm diep zaaien. De jonge ca. 10 cm hoge planten aanaarden.  

Tip: Om ziekten te voorkomen, mogen erwten slechts om de 6 jaar op dezelfde plaats worden geteeld.

 

Suikermais Golden Bantam

Golden Bantam is een traditionele, zaadvaste en GGO-vrije suikermaïsvariëteit die een standplaats in de volle zon en een voedselrijke bodem nodig heeft.

Zaaien: vanaf half april 3-4 korrel in potjes leggen. Kiemtemperatuur ca. 20° C. Planten vanaf half mei op een afstand van 30 x 50 cm. Direct in de volle grond zaaien vanaf begin mei. Zaaddiepte 3-4 cm op een afstand van 30 x 50 cm.

 

Uien Sturon

Midden vroege, ronde soort met een geelbruine schil om poot- en gewone uien te kweken. Goede opbrengst en ook goed houdbaar.

Zaaien: vanaf maart tot april. Rijafstand 25 cm, in de rij 4 cm uit elkaar.  

Passend daarbij...

Trusted Shops Guarantee