Terug

Schefflera correct verzorgen, snoeien en vermeerderen

Inhoudsopgave

 

Hoe wordt de schefflera geplant?

Als oorspronkelijke bosplant geeft de schefflera de voorkeur aan de slecht verlichte plaatsen in de kamer of bij het raam. Hoewel ze van licht houdt en het nodig heeft, beschadigt direct zonlicht haar. Het weelderige groene gebladerte schroeit in de volle zon. Verrassend genoeg verdraagt ​​​​ze de verwarmde lucht binnenshuis goed. Aan de andere kant leidt tocht onvermijdelijk tot bladverlies, wat ook een indicatie kan zijn dat de plaats te donker is. Serres zijn ideaal voor het kweken van planten, waarin ze na uitplanten een vaste plaats kunnen vinden. Zo'n standplaats kan leiden tot groeihoogtes van ruim 2 meter. Als potplant krijgt de schefflera in de zomer een standplaats op het schaduwrijke beschutte terras.

De schefflera stelt geen speciale eisen aan de bodem. Er moet altijd voor voldoende vocht worden gezorgd. Normale groene of kamerplantenaarde brengt alles wat een gezonde plantontwikkeling nodig heeft.

Zoals bij alle groene en kamerplanten, wordt er regelmatig verpot. Voor jonge planten is jaarlijks verpotten in het voorjaar aan te raden. De aarde raakt uitgeput en verliest haar oorspronkelijke eigenschappen door natuurlijke ontbindingsprocessen. Het is echter ook voldoende als alleen de bovenste laag wordt verwijderd en teruggeplaatst. Voor oudere en grotere exemplaren kunnen de intervallen tussen verpotten worden verlengd tot 3 tot 5 jaar. De schefflera wordt uit de pot gehaald en de wortelkluiten worden uitgeplozen. Snijd lange of verrotte wortels terug. Afhankelijk van de grootte van de wortelbal kan de schoongemaakte pot opnieuw worden gebruikt of worden vervangen door een groter pot.

 

Hoe wordt de schefflera verzorgd?

Van haar uiterlijk ziet de schefflera eruit alsof ze veel water nodig heeft. Dit is bedrieglijk, want de kamerplant wil matig water. Te veel water in de grond betekent natte voeten en opkomende wortelrot. In de winter beperkt water geven zich tot het vochtig houden van het substraat. Van maart t/m oktober worden maandelijks voedingsstoffen bij het gietwater gegeven. Een gewone groen- en kamerplantmeststof bevat alle noodzakelijke elementen. Volg de instructies van de fabrikant voor dosering. Regelmatig besproeien van de bladeren met kalkvrij water verbetert het microklimaat en verhoogt de luchtvochtigheid. In alle interieurs vormt zich een stoflaag op de bladeren. Zodra het de glans van het groen vervaagt, worden de bladeren met een vochtige doek afgeveegd of wordt de hele plant gewoon onder de douche afgespoten.

Tijdens het afspoelen merkt u misschien of er ongedierte op de schefflera is verdwaald. Het wordt als zeer robuust beschouwd, maar wolluizen en bladluizen kunnen op ongunstige plaatsen voorkomen.

 

Hoe wordt de schefflera gesnoeid?

Met een jaarlijkse groei van zo'n 30 centimeter groeit de schefflera snel omhoog richting het plafond. Om haar omvang te beperken en bossige groei te stimuleren, worden de hoofd- en zijscheuten regelmatig bijgesneden en gevormd. De schefflera verhoudt in de loop van de tijd steeds en kann als tuinboom worden gekapt. Storende of scheve takken worden teruggesnoeid tot een knop of takvork. Naast vormsnoei worden ook de scheuten waarop de bladeren zijn afgevallen ingekort. Ze bederven het mooie uiterlijk en worden door het inkorten gestimuleerd om nieuwe scheuten te vormen. Hetzelfde geldt voor langgroeiende planten die te donker en te warm stonden.

 

Hoe wordt de schefflera vermeerderd?

Een zaadoogst is in ons land nauwelijks mogelijk. Daarom is generatieve vermeerdering in de meeste gevallen uitgesloten. Onhoutige groene stekken kunnen echter zowel in een glas als in de zomer in het kweeksubstraat worden geworteld. Temperaturen boven de 18°C ​​zijn gunstig voor de beworteling.

 

Hoe kan de schefflera gebruikt worden?

De schefflera is een populaire kamerplant, die indruk maken met haar aantrekkelijke blad. De bladeren kunnen meer dan er alleen mooi uitzien. Ze worden beschouwd als uitstekende luchtreinigers die verontreinigende stoffen uit de lucht in de kamer verwijderen. De groene planten nemen chemische verbindingen op die afkomstig zijn van dampen van meubels of schoonmaakproducten, evenals de bekende nicotine voor rokers. Haar fotosynthese is zo efficiënt, dat een grotere plant volgens berekeningen enkele liters kooldioxide per dag kan verwerken en een vergelijkbare hoeveelheid zuurstof kan produceren. Met deze eigenschappen is het zowel nuttig als decoratief groen voor kantoren en werkruimtes. In de privésfeer verbetert de schefflera de ademlucht in woon- en slaapkamers en zorgt voor een aangenaam binnenklimaat.

  • De handel biedt verschillende soorten van de schefflera aan. Ze worden deels aangeboden als struik of stam, deels met gedraaide voorste scheuten. De verscheidenheid aan soorten varieert van groen tot kleurrijk, van compact tot uitgestrekt.
  • Schefflera arboricola 'Compacta' - Compact groeiende soort met een gedrongen groeiwijze.
  • Schefflera arboricola 'Gold Capella' - Geelgekleurde selectie met onregelmatige markeringen.
  • Schefflera arboricola 'Trinette' - Soort met uitgesproken schakering in de vorm van crèmegele bladmarkeringen.
  • Schefflera arboricola 'Diane' - Compacte soort met romig geel blad.
  • Schefflera arboricola 'Renate' - Schefflera met intense witgroene schakering.

 

Verdere informatie

De schefflera groeit en gedijt voor tal van kantoor- en kamerramen. In haar gematigde of tropische verspreidingsgebieden in Zuidoost-Azië, de eilanden in de Stille Oceaan, evenals Midden- en Zuid-Amerika, groeien ze als opvallende struiken, bomen of klimplanten. Er zijn afwijkende cijfers voor het aantal soorten. Ongeveer 530 soorten zijn momenteel toegewezen aan het geslacht schefflera.

De nederlandse naam van het geslacht schefflera is vingerplant. Het dankt zijn naam aan zijn spiraalvormig gerangschikte, langstelige, meestal afgeronde tot vingervormige bladeren. De verwantschap met de Araliaceae, waaronder aralia en klimop, is niet meteen duidelijk.

Twee soorten worden overwegend gekweekt en wijdverspreid, de kleine dwergachtige (Schefflera arboricola) en de fijnbladige vingerplant (Schefflera elegantissima) met hun gecultiveerde vormen.

De kleine dwergachtige vingerplant heeft zijn natuurlijke thuis in het verre oosten van Taiwan. In de tropische bossen ontwikkelt ze een indrukwekkende struikgroei. Wij houden haar als kamerplant in de pot. Ze groeit slank en slank uit tot een rechtopstaande, dun vertakte struik van slechts 2 meter hoog. De groenblijvende plant dankt haar sierwaarde aan haar glanzende bladeren. Samengesteld uit 7 tot 9 vingers, zijn ze afwisselend op de spruit gerangschikt. In huis wacht men tevergeefs op bloemen. Bloei begint alleen bij oudere planten. Wilt u hun zomerse groengele bloemaren bewonderen, dan is een bezoek aan een tropisch huis met botanische tuinen de moeite waard.

Vingerplanten gedijen thuis ongecompliceerd. Ze zijn relatief onderhoudsarm en hebben de reputatie goede luchtreinigers te zijn. Volgens studies filtert schefflera nicotine en chemische verbindingen uit de lucht in de kamer. De kleurrijke cultivars, die zich sieren met witte of geelgroene bladeren, zijn decoratief.

Trusted Shops Guarantee