Terug

Olifantenpoot correct ompotten, snoeien en gieten

Inhoudsopgave

 

Hoe wordt de olifantenpoot geplant?

Als bewoner van droge bossen en halfwoestijnen is de olifantenpoot afhankelijk van de volle zon. Hoewel de kamerplant nog steeds in halfschaduw groeit, zou de groei nog terughoudender zijn. Wees voorzichtig bij het verhuizen van een halfschaduwrijke plaats naar een zonnig raam. De bladeren kunnen niet reageren op de plotselinge verandering van plaats en verbranden in de brandende zon. Met de temperatuur zijn er geen grenzen naar boven. Er zijn alleen ondergrenzen voor de vorstgevoelige plant. Het mag permanent niet lager zijn dan 10°C. Ook tocht heeft een ongunstig effect. Olifantenpoten kunnen de zomer buiten doorbrengen. Laat ze gedurende 2 weken geleidelijk wennen aan de frisse lucht op een lichte, halfschaduwrijke plaats. Vervolgens sieren ze met hun exotische uitstraling balkon en terras. Ze worden teruggebracht zodra de nachttemperaturen onder de 7 graden dalen.

Als substraat wordt zeer doorlatende grond gebruikt, bij voorkeur cactusaarde. Indien niet voorhanden, kan voedselarme potgrond gedraineerd worden door er zand of kleikorrels door te mengen. Bij het planten wordt onderin de pot een drainagelaag opgevuld. Het voorkomt stuwvocht en beschermt de gevoelige wortels tegen rotten.

 

Hoe wordt de olifantenpoot verpot?

Zoals de meeste kamerplanten wordt de olifantenpoot elke 3 tot 4 jaar verpot, omdat het substraat zijn oorspronkelijke eigenschappen verliest. Het verpotten vindt plaats in het vroege voorjaar. Wortels die tijdens het verplanten beschadigd zijn, regenereren aan het begin van de groeifase beter dan later in het jaar. Als de kluit sterk is, geef de kamerplant dan een iets grotere pot. De pot hoeft niet diep te zijn, omdat olifantenpoten ondiepe wortels hebben. De verdikte basis van de stengel is optisch veel beter in de platte bak. Jaarlijks verplanten kan worden vermeden als in ieder geval de bovengrond wordt vervangen.

 

Hoe wordt de olifantenpoot verzorgd?

Vanwege hun oorsprong hebben olifantenpoten slechts geringe hoeveelheden water nodig. Tijdens de groeifase wordt pas water gegeven als de bovenste laag substraat is opgedroogd. Met uw vinger kunt u eenvoudig controleren hoeveel vocht er nog in de ondergrond aanwezig is of hoeveel er nodig is. De hoeveelheid is afhankelijk van de potmaat en wordt gering gedoseerd. Zodra de olifantenpoot nat wordt, gaat de voet rotten en sterft de plant. U kunt gerust een beetje lui zijn met deze plant. De winter is een rustperiode, waarin onder normale omstandigheden weinig of geen water wordt gegeven.

Aan het begin van de nieuwe groei in het voorjaar en de zomer wordt een zwakke voedingsdosis cactusmeststof gegeven. Deze minimale verzorging is voldoende voor de olifantenpoot.

 

Hoe wordt de olifantenpoot correct  gesnoeid?

Hoewel de secculente boom de neiging heeft niet te vertakken, kunnen zijscheuten worden gestimuleerd door te snoeien. Knippen is op elk moment mogelijk. Grote sneden moeten worden gesloten met wondsluiting zoals bij gewone tuinbomen. Dit voorkomt hevig bloeden en verkleint de kans op binnendringende schimmelinfecties.

Hoe wordt de olifantenpoot correct vermeerderd?

Voor vermeerdering worden zijscheuten afgesneden en geworteld in het vermeerderingssubstraat. Het is gemakkelijker met zaden, die moeten worden gekocht bij speciaalzaken. Olifantenpoten vormen in ons land immers nauwelijks bloemen, laat staan ​​zaden als kamerplant.

 

Hoe wordt de olifantenpoot beschermd tegen ziektes?

Het grootste probleem voor olifantenpoten is nattigheid in het wortelgebied, wat leidt tot rot aan de basis van de stam. Anders blijft de Mexicaanse woestijnplant bespaard van ongedierte. Alleen spint of schildluizen kunnen onder ongunstige omstandigheden voorkomen. Ze kunnen onder controle worden gehouden met een biologisch bestrijdingsmiddel.

 

Hoe kan de olifantenpoot gebruikt worden?

De olifantenpoot is een populaire kamerplant, omdat hij enorm makkelijk te verzorgen is en nauwelijks wrok koestert. Hoe minder u met haar omgaat, hoe comfortabeler ze zich voelt. Het groeit langzaam, maar het kan dienovereenkomstig oud worden. Door de jaren heen vormt zij een dikke, imposante stam met een verdikte basis. Op de vensterbank of in de serre werkt de olifantenpoot op zichzelf en maakt een exotische indruk.

 

Is de olifantenpoot giftig?

Giftige ingrediënten in olifantenpoten zijn niet bekend of wetenschappelijk gedocumenteerd.

 

Verdere informatie

Een sappige boom in de natuur, de olifantenpoot heeft naam gemaakt als kamerplant op onze breedtegraden. Het aspergegewas, die vroeger tot de drakenboomplanten werd gerekend, staat ook wel bekend onder de namen olifantenboom, Mexicaanse flessenboom of waterpalm. De botanische naam Beaucarnea is niet helemaal duidelijk, maar er wordt gezegd dat het vernoemd is naar een Nederlandse advocaat. Naast de olifantenpoot zijn 11 andere soorten broers en zussen in het plantengeslacht, maar ze komen niet voor in de tuinbouwcultuur. De secculante boom behoort qua familie tot de aspergefamilie (Asparagaceae), ook al vertoont hij qua uiterlijk nauwelijks overeenkomsten met asperges.

Het thuisland van de olifantenpoot is het droge bos in Mexico, waar het groeit als een groenblijvende en dun vertakte boom. Als langzaam groeiende kamerplant bereikt hij nooit zijn natuurlijke hoogte van maximaal 8 meter en een stamdiameter van bijna een meter. Groeihoogtes van 1 tot 1,5 meter zijn pas na jaren mogelijk. De palmachtige stam is aan de basis flesvormig. Deze kenmerkende verdikking van de basis verklaart de Nederlandse naam, omdat de stam eruitziet als een olifantenpoot. De plant vertakt ook op hoge leeftijd nauwelijks en blijft vaak enkelscheutig. Om langere droge periodes te kunnen overleven, wordt de stam door de plant gebruikt als waterreservoir. Aan de uiteinden van de scheuten vormen zich rozetachtige plukjes midden- tot donkergroene bladeren met een lengte tot een halve meter in kamers. Net als bij drakenbomen sterven de onderste bladeren af, waardoor er alleen een plukje bladeren overblijft aan het uiteinde van de scheut. De roomwitte bloemen van de olifantenpoot zijn gerangschikt in zomerpluimen. In de binnenkweek zult u ze waarschijnlijk nooit of slechts in uitzonderlijke gevallen zien.

Als kamerplant is de olifantenpoot zeer geschikt voor beginners. Het is onderhoudsvriendelijk en duurzaam.

Trusted Shops Guarantee