Terug

Onderhoudsvriendelijke kamerplanten

Inhoud

 

Welke kamerplanten zijn geschikt voor de schaduw?

De kamerplanten van nu zijn toleranter dan die van 10 jaar geleden. Ze kunnen deels tegen slechtere lichtverhoudingen en droge verwarmingslucht. Bloeiende planten hebben echter wel een lichtere plaats nodig, want licht is de voorwaarde om knoppen aan te maken. Groene planten, waarbij het vooral om de sierwaarde van het blad gaat, kunnen ook meer schaduw verdragen. Ze zijn meestal afkomstig uit het tropisch regenwoud en zijn door de schaduw van de bomen ook gewend aan donkere plekken. In ruimtes gedijen ze zelfs als ze niet bij het raam staan, maar zonder licht gaat het niet. Licht is de basis van elke fotosynthese en daarmee het leven van de planten. Een te donkere standplaats heeft het gevolg dat chlorofyl afgebouwd wordt en daarmee het verlies van het frisse groen van de bladeren. Kamerplanten kwijnen weg op te donkere plaatsen, kunnen water en voedingsstoffen onvoldoende verwerken. Zo duurt het niet lang voordat ziektes en ongedierte in het spel komen en hiermee het plantenleven beëindigen.  

 

Welke hangende kamerplanten zijn onderhoudsvriendelijk?  

In hanging baskets, potten o.i.d.  kunnen op een verhoogde plek hangplanten worden geplant. Ze worden niet zeer hoog, want de takken hangen over de gietrand. Meestal zijn dit klimplanten, maar door de ontbrekende klimhulp vallen de lange takken naar beneden. Bv. een niet meer gebruikte kattenpaal kan als plantenrek worden gebruikt en biedt goede omstandigheden voor hangplanten.

 

  • Aeonium (Aeonium arboreum) – Halfstruik met succulente rozetten die in kleinere potten een hangende groei ontwikkelt.
  • Drakenstaartplant (Epipremnum pinnatum) – Hang- en klimplant, waarvan de groene takken ver naar beneden hangen of klimmend kamerschermen begroenen.  
  • Chinese wilde wingerd (Parthenocissus henryana) – zuster van de druif en andere gekleurde wilde wingerd soorten met een sterk hangende groei en lange takken.  
  • Klimvijg (Ficus pumila) – Groeikrachtige en onderhoudsvriendelijke vijg, waarvan de lange takken hangen of klimmen.

Hoe worden kamerplanten verzorgd?

Gelukkig zijn veel kamerplanten onderhoudsvriendelijk. Een lichte plaats in de ruimte is meestal al voldoende. Als grove vuistregel kan worden aangehouden dat hoe groter en zachter het blad is, des te gevoeliger reageert de plant op de zon. Aan de hand van de bladeren kan worden ingeschat of ze bij een zonnig raam op het zuiden of beter bij een licht raam op het oosten kunnen staan. Als potgrond is voor de meeste groene planten een hoogwaardige potgrond voor kamerplanten geschikt. Diegene die de moeite neemt en kleikorrels erdoorheen mengt, verhoogt daarmee de drainage. Een goede doorlatendheid van de bodem is behalve voor moeras- en waterplanten bijna altijd een must.

Gegoten wordt naar behoefte. Met de vinger kan eenvoudig worden gevoeld of het substraat nog vochtig is. In de winter worden alle kamerplanten vanwege de lichtarmoede slechts matig gegoten. Een geringe luchtvochtigheid kan droogtestress bij het raam veroorzaken. Regelmatig sproeien met kalkvrij water doet de planten goed.

 

Hoe worden kamerplanten het beste bemest?

In de winter worden de kamerplanten niet bemest en in de groeiperiode maandelijks. Hiervoor wordt meststof voor groene en kamerplanten gebruikt. Deze zijn optimaal samengesteld aan de behoeftes van de planten en bieden alles wat voor een gezonde ontwikkeling noodzakelijk is.

Kamerplanten worden niet echt gesnoeid. Dit beperkt zich tot het eraf halen van uitgebloeide delen of bruine bladeren. Te grote exemplaren worden aangepast aan de plek of teruggesnoeid als ze vermeerderd of verplant worden.

 

Hoe worden kamerplanten het beste verplant?

Kamerplanten worden afhankelijk van het ras, soort of leeftijd ca. alle 2 tot 5 jaar verplant. Dan is de structuur van het substraat uitgeput en moet de potgrond worden vernieuwd. Het verplanten kan het beste in het voorjaar worden gedaan omdat de planten hun evt. beschadigde wortels het beste herstellen aan het begin van de groeifase. Te grote planten, die een grote wortelkluit hebben, kunnen bij het verplanten worden verjongd of gedeeld. Als kamerplanten verhoute of struikvormige takken vormen, kunnen deze ook vaak d.m.v. stekjes worden vermeerderd.  

 

Hoe worden kamerplanten tegen ongedierte beschermd?

Ziektes en ongedierte behoren bij het plantenleven en kunnen niet geheel worden vermeden. Veel kamerplanten zijn robuuster als men denkt. Een optimale standplaats zorgt in eerste instantie voor een goede weerstand. Een goede verzorging bevordert de verdere ontwikkeling. Het grootste probleem is dat er vaak te veel wordt gegoten en stuwvocht (ophopend vocht) bij de wortelkluit optreedt. Hierdoor rotten de wortels, wat de kamerplant meestal niet overleeft. Over het algemeen worden kamerplanten naar behoefte gegoten en niet volgens een bepaald ritme. Elke plant heeft een eigen waterverbruik wat door licht, warmte, de hoeveelheid bladeren en verdere factoren maatgevend wordt beïnvloed. Zodra de plant zwakker wordt of door ongunstige omstandigheden, kan ongedierte optreden. De kamerplanten worden dan apart gehouden en met een biologische onkruidbestrijder behandeld. Als er maar een paar luizen op de plant zitten kunnen deze er ook worden afgewassen of weggeveegd.

 

Welk gebruik hebben kamerplanten?

Kamerplanten worden, zoals de naam het al zegt, in ruimtes gehouden. Omdat ze afkomstig zijn uit warme gebieden, kunnen ze het hele jaar door goed tegen het klimaat van hun omgeving. Zowel groene als ook bloeiende planten worden als decoratie, sieraad en opfrisser voor het kantoor en in huis gebruikt. Door hun aanwezigheid wordt de lucht gezuiverd, het zuurstofgehalte verhoogd, ze maken blijer en gezonder, zorgen voor rust en ruimte en daarmee voor een betere concentratie.

 

Welke soorten kamerplanten zijn er?

Er is een enorme keus aan kamerplanten. Ze variëren van kleine seizoenplanten met interessante bloemen, vleesetende planten die kinderen zo leuk vinden, de weinig eisen stellende bromelia als groen punt voor een wand of de imposante grote groene planten. Nog decoratiever zijn bladplanten als het blad gepanacheerd is of een meerkleurige tekening heeft. Het beste is zich te laten inspireren door de grote verscheidenheid. 

 

Welke kamerplanten zijn geschikt voor de slaapkamer?

Naast een goed matras en een fijn kussen, kunnen ook planten bijdragen aan een betere nachtrust. En dat planten niet in de slaapkamer mogen is een fabeltje. Het is waar dat ze ’s nachts wat zuurstof gebruiken, maar een kamergenoot verbruikt meer en die wordt toch ook niet weggestuurd?! Planten zorgen voor een rustgevende omgeving en zuiveren de lucht. Maar welke planten kunnen het beste in de slaapkamer staan? Hier zijn vijf voorbeelden van nachtrust bevorderende planten.

  • Zaagcactus - Epiphyllum anguliger = Deze plant geeft de voorkeur aan een lichte plek niet in de volle zon. De Epiphyllum hoeft pas water te krijgen als de aarde droog aanvoelt. Zijn platte bladeren groeien alleen ‘s nachts. De plant is gemakkelijk te stekken en ideaal als hangplant
  • Calathea zebrina = De Calathea floreert in de (half)schaduw en sluit ’s nachts zijn bladeren (gaan in de ochtend vanzelf weer open). Ook heeft de Calathea een luchtzuiverende werking en krijgt graag twee keer per week een klein beetje water.
  • Aglaonema ‘Silver Queen’ = De Aglaonema is helemaal op zijn plaats in het donker en zuivert de lucht in de slaapkamer. De grond moet vochtig blijven maar hij kan wel tegen een stootje. Als een keer vergeten wordt water te geven komt deze daar wel overheen.
  • Nestvaren - Asplenium antiquum = De nestvaren komt eigenlijk overal in huis goed tot zijn recht en is ook geschikt voor in de slaapkamer. Hij houdt van een plek in de schaduw, dus hij kan prima in een slaapkamer staan, waar wat minder daglicht komt. Met zijn felgroene bladeren geeft hij de ruimte een fijne opfrisser. Geef hem regelmatig water, hij zal daar dankbaar voor zijn!
  • Vioolbladplant - Ficus lyrata 'Bambino' = De naam van deze Ficus soort heeft de Ficus lyrata te danken aan zijn schitterende vioolvormige bladeren. Het is wel een echte koukleum: hij voelt zich het meest op zijn gemak bij een constante temperatuur. Als de plant goed verzorgd wordt en regelmatig kleine scheutjes water krijgt, kan deze wel tot aan het plafond groeien. Wie vindt dat de plant te groot geworden is, kan deze ook goed terugsnoeien.

 

Zijn kamerplanten geschikt om het ruimteklimaat te zuiveren?

Er zijn meerdere studies en bewijzen dat groene planten de lucht zuiveren. Sommige planten zoals bv. de Schefflera, kunnen schadelijke stoffen absorberen. Chemische verbindingen van oplossende of schoonmaakmiddelen, maar ook nicotine worden door de planten gebonden. Bovendien bezitten alle planten het fotosynthese proces waarbij kooldioxide opgenomen en zuurstof afgegeven wordt. Hoe groter het blad en de groei, des te sterker is dit proces. Op een natuurlijke wijze wordt ook de luchtvochtigheid verhoogd, want de plant verdampen water en reduceren stofdeeltjes in de lucht.

 

Verdere informatie

Al tijdens het begin van de civilisatie, de ontwikkeling van steden en het leven in massieve huizen, zijn planten in woonruimtes te vinden. Al heel lang geleden ontstond de behoefte om ook in huis een stukje natuur te bezitten. In Midden-Europa was het noodzakelijk om de lange winterperiode te overbruggen. Een stuk groen op de vensterbank is vandaag de dag nog steeds een teken van leven, hoop en een verbondenheid met de natuur.

Duizend jaar geleden hadden rozemarijn, zeeajuin en andere nuttige planten een puur praktisch karakter, tegenwoordig is de sierwaarde belangrijker. In de afgelopen eeuwen kwamen met de ontdekkers steeds meer exotische, tropische en bijzondere planten naar ons toe. In eerste instantie exclusief voor de heersers, maar meer en meer drongen deze ook in privé huishoudens door. De complete doorbraak kwam echter pas met de opkomst van de centrale verwarming. Hierdoor konden de van warmte houdende planten het hele jaar door in huis worden gehouden.

Tegenwoordig zijn kamerplanten op kantoor en in woonruimtes heel normaal. Een groot deel is afkomstig uit subtropische en tropische gebieden. Ze houden van warmte, die in gesloten ruimtes goed te creëren is. In het begin ondervonden kamerplanten problemen door de ontbrekende luchtvochtigheid en de verwarmingslucht. Maar door het kweken van kamerplanten zijn veel planten uit de vochtige tropische gebieden toleranter geworden tegenover schaduw en droogte. Men kan kamerplanten onderscheiden in groene en bloeiende planten. Groene planten worden vooral vanwege het blad gewaardeerd, dat levendig en ook rustgevend werkt en tegelijkertijd het ruimteklimaat verbetert. Bloeiende kamerplanten zijn blikvangers in de ruimte. Ze imponeren met kleur, zijn vaak het highlight in de ruimte en werken door hun bonte verschijning positief op het gemoed. De florale fase is gebonden aan een bepaalde periode. De meeste kamerplanten bloeien in de winter, omdat ze vaak van het zuidelijk halfrond afkomen. Ze kunnen gemakkelijk een plaatsje vinden op de vensterbank of een andere lichte plaats.

omhoog
Trusted Shops Guarantee