Terug

Kamerbamboe (Seychellengras)

Inhoudsopgave:

 

 

De ideale standplaats: hier voelt de kamerbamboe zich op zijn gemak

Grassen zijn over het algemeen niet veeleisend en gemakkelijk te verzorgen. Als tropisch gras geeft de kamerbamboe de voorkeur aan een lichte, warme plaats. Dit is in de schaduw, uit de brandende middagzon. Een vensterbank op het oosten, een beschaduwd balkon of een beschaduwde plek op het terras bieden de beste omstandigheden voor de groenblijvende plant. Normale kamertemperaturen zijn ideaal voor de teelt van het tropische gras. Natuurlijk verdraagt hij ook hogere temperaturen in de zomer en koelere in de winter.

In de tuin is het gras minder geschikt omdat het pas na half mei kan worden uitgeplant en, als vorstgevoelige plant, in de herfst weer uitgegraven zou moeten worden. Het is beter om het in een pot te houden. Hij kan op elk moment in het perk worden geplaatst en eruit worden gehaald wanneer de temperatuur daalt.

Gebruik voor de grond gewone groene planten- of potgrond. Zand- of kleikorrels worden toegevoegd om de drainage te verbeteren. Met een schotel onder de pot, zorgt een watertoevoer voor langere bewateringscycli. Als de plant alleen in huis wordt gehouden is hydrocultuur de beste optie. De kamerbamboe verdraagt een substraatloze cultuur zeer goed. Het enige waar u voor moet zorgen is regelmatige bemesting om de plant te voeden.

 

In de winter moet de bamboe binnenshuis worden gehouden bij minimaal 15°C op een lichte plaats. Zorg er bij het luchten voor dat geen koude tocht de bladeren van de tropische kamerplant raakt. 

 

Kamerbamboe planten: De juiste techniek

Als groene en kamerplant kan een kamerbamboe het hele jaar door verpot of geplant worden. Voor de teelt wordt een decoratieve pot van keramiek aanbevolen, die de mooie, opvallende groei ondersteunt. Onderin de pot zijn een of meer drainagegaten aangebracht om overtollig water af te voeren. Een bijpassende schotel rondt het plantenensemble af en vangt het water op. Gesloten potten zijn geschikt voor hydrocultuur. De grootte van de bloempot is afhankelijk van de kluit. De afstand tot de rand van de pot moet één tot twee vingerbreedtes zijn. Na het verpotten vult u de pot met hoogwaardige potgrond voor groene of kamerplanten uit de vakhandel. Indien nodig kan het worden verrijkt met zand of kleikorrels. De minerale bestanddelen verhogen de waterdoorlatendheid van de bodem.

Bij hydrocultuur wordt het grootste deel van de grond van de kluit geschud. Na het planten wordt de gesloten pot gevuld met kleikorrels. Een waterpeilindicator wordt in het substraat geplaatst om de waterbehoefte aan te geven. Na het planten, water geven of de hydro pot vullen met water tot de markering is bereikt.

Verpotten wordt om de één à twee jaar aanbevolen. Het is raadzaam grote pollen te delen. Enerzijds wordt de bamboe vermeerderd door hem te delen, anderzijds dient het om de plant te verjongen.

 

De correcte verzorging voor de kamerbamboe

Elke plant in een pot moet regelmatig water krijgen en bemest worden. Bij de verzorging van de kamerbamboe moet u ervoor zorgen dat de grond gelijkmatig vochtig is. Het substraat mag niet uitdrogen of te nat worden. Door de pot in een schotel met water te zetten kan minder vaak gegoten worden.

Tijdens de belangrijkste groeiperiode van de lente tot de herfst krijgt de kamerbamboe om de twee à drie weken voedingsstoffen via een matige volledige bemesting met een meststof voor groene planten. 

De compacte natuurlijke groei maakt het knippen van het gras overbodig. Alleen bruine of droge bladen worden met een schaar verwijderd.

 

Kamerbamboe: Eerste hulp bij ziektes en verzorgingsfouten 

Grote verzorgingsfouten zijn bij de kamerbamboe nauwelijks mogelijk. De tropische plant is grotendeels gevrijwaard van ziekten en ongedierte. Problemen worden meestal veroorzaakt door fouten in de verzorging. Sterke schommelingen in de vochtigheidsgraad van de bodem kunnen leiden tot aantasting van de wortels door schimmels. Constante nattigheid veroorzaakt wortelrot, ernstige droogte droogt scheuten en halmen uit.

De eerste hulp na droogte bestaat erin de scheuten terug te snoeien en ze in een waterbad te dompelen. Zorg er daarna voor dat de grond gelijkmatig vochtig is. Als er nog actieve knoppen in het wortelgebied zijn, zullen ze spoedig uitlopen. Gele, bruine of dorre bladeren zijn een duidelijk teken van droogte.

Wortelrot, veroorzaakt door te veel water geven, is erger. Een indicatie is een verwelkt uiterlijk en een bleke bladkleur. Dode wortels gaan verloren en u kunt alleen proberen de plant te redden door te verpotten. Dood wortelweefsel wordt zorgvuldig uit de wortelkluit verwijderd.

 

Kamerbamboe en katten: is de kamerbamboe giftig voor uw huisdier?

De kamerbamboe is ongiftig voor huisdieren en speciaal katten. Soms wordt de plant in de handel ten onrechte zelfs verkocht als kattengras. Het echte kattengras is echter de botanische soort Cyperus zumula.

 

Verdere informatie – Kamerbamboe: uiterlijk en soorten

Bamboe is in de tuin een populaire plant. Zijn groenblijvend blad siert potten, vormt heggen of is een decoratieve afscheiding voor tuinruimtes. Binnenshuis ziet men naar verhouding zelden bamboe als kamerplant. De kamerbamboe (Pogonatherum paniceum) lijkt bijna op een echte bamboe. Botanisch gezien is het een grassoort die qua uiterlijk op een bamboe lijkt. Hoewel ze verre familie van elkaar zijn, blijft de kamerbamboe een klassiek gras. Het draagt zelfs de triviale namen bamboegras en Seychellengras. Zijn thuis is tropisch Azië, waar hij op vele plaatsen groeit.

Zoals bijna alle grassen vormt de kamerbamboe pollen. De groenblijvende, opgaande halmen worden tot 50 cm hoog en vertakken zich in het bovenste gedeelte. Dit geeft het Seychellengras een zeer bossig uiterlijk. Bloemen en vruchten zijn in de binnenteelt te verwaarlozen, omdat men deze bijna uitsluitend in natuurlijke habitats aantreft.

In ons land wordt de robuuste en weinig veeleisende groene plant uit de tropen gewaardeerd in huis- en kinderkamers. Hij draagt wel bij tot een beter binnenklimaat, maar is geen typische luchtbevochtiger vanwege zijn kleinere bladmassa. De kamerbamboe geeft de badkamers een Oosters tintje. Het Seychellengras is mooi om te zien en verdraagt 's zomers op het balkon en terras het buitenklimaat zeer goed.

 

Passend daarbij...

Trusted Shops Guarantee