Terug

Kamer-Orchideeën

Orchideeën zijn geliefd en prachtig van kleur. Er zijn ontelbare soorten. Voor de verzorging heeft men geen groene vingers nodig, maar er moet wel het een en ander worden bedacht.


Standplaats

Orchideeën houden van licht, maar niet van direct zonlicht. Een goede plaats is daarom de vensterbank in de halfschaduw. De meeste soorten voelen zich het prettigst aan de oost- of westkant; daar valt de zon, als ze niet meer zo fel schijnt, direct op de plant. Van trek houden orchideeën helemaal niet.


Verzorging

Bij een middelgrote pot is het voldoende om in de winter eenmaal per week en in de zomer tweemaal per week te gieten. (hoe vaak precies moet worden gegoten hangt van de grootte van de pot en de orchideeën soort af). Het substraat tussen twee gietbeurten mag uitdrogen. Teveel water is een zekere dood voor de orchidee. Als de grond te zwaar is kan het water niet voldoende aflopen en verrotten de wortels. Optimaal is regenwater, maar orchideeën verdragen ook normaal leidingwater, het beste verschraald water. Belangrijk: Tijdens de groeifase (voorjaar tot herfst) heeft de plant meer water nodig, als ze niet groeit kan het gieten worden verminderd. Met weinig uitzonderingen hebben alle orchideeën gedurende het jaar een rustperiode waarin ze niet groeien of bloeien. Gedurende deze tijd kan de temperatuur duidelijk lager zijn als tijdens de bloeiperiode, de plant wordt weinig gegoten en niet bemest.


Bemesten

Bij het bemesten is de orchidee uiterst bescheiden. In de groeiperiode is het raadzaam alle 2-4 weken spaarzaam met speciale meststof voor orchideeën te bemesten. Een teveel aan meststof kan de wortels beschadigen door het hoge zoutgehalte.

Passend daarbij...

omhoog
Trusted Shops Guarantee