Terug

Geldboom correct verzorgen, snoeien en vermeerderen

Inhoudsopgave

 

Hoe wordt de geldboom correct te geplant?

Het vinden van een geschikte standplaats voor de geldboom is niet bijzonder moeilijk. Als de mogelijkheden het toelaten, vindt de Afrikaanse boom een ​​lichte plaats op het zomerterras. Lichte raamposities zijn ideaal in kamers, maar verwarmde lucht is ongewenst. Binnen of buiten, kamer- en potplanten mogen niet te donker staan. Het resultaat is schaarse groei en een gebrek aan bereidheid om te bloeien.

Normale potgrond vermengd met zand, kleikorrels of lavasteen is geschikt als substraat. Het zorgt voor een betere doorlaatbaarheid en verhoogt de luchtstroom in de vloer. Magere cactusaarde kan ook worden gebruikt in plaats van zand of kleimineralen. Het is belangrijk dat grote afwateringsgaten met afgedekte aardewerkscherven de afwatering onderin de pot garanderen.

 

Hoe wordt de geldboom verpot?

Van tijd tot tijd is het raadzaam om het substraat te verwisselen en de geldboom een ​​nieuw elan te geven. Verpotten mag niet worden verwaarloosd, vooral in jonge, snelgroeiende jaren. Om de drie jaar wordt aanbevolen in de eerste 10 jaar, later verpotten is slechts om de vijf jaar nodig. Dit werk kan het beste in het voorjaar worden gedaan, voordat de plant naar het terras gaat. Wintermaanden zijn eerder ongeschikt, omdat de groei dan slapend is en de plant moeite heeft met het regenereren van beschadigde wortels. Als de kluit zwaar wortelt en moeilijk los te krijgen is, wordt voor de doorkweek gekozen voor een iets grotere pot.

Hoe wordt de geldboom verzorgd?

Succulenten hebben over het algemeen een probleem met te veel vocht. Daarom moeten altijd doorlatende ondergronden worden gebruikt. Bij het water geven geldt het principe: giet matig. Stuwvocht en vochtige voeten zorgen al snel voor rot en wortelschade. De hoeveelheid water is afhankelijk van het weer en het verbruik van de plant. Op zonnige, warme dagen verdampt de geldboom aanzienlijk meer dan op koele, bewolkte tijden. Met uw vinger is het eenvoudig om de vochtigheidsgraad van het substraat in te schatten en de juiste hoeveelheid water te doseren. Terughoudendheid bij het water geven is vooral belangrijk als er in de winter weinig licht is.

De geldboom krijgt tijdens de groeifase maandelijks uiterlijk in september voeding met een succulenten- en cactusmeststof. Daarna krijgt het de tijd om het weefsel en hout uit te harden totdat de groei in de winter stopt.

Het doet de geldboom goed als hij de zomer buiten op het terras kan doorbrengen. Hij voelt duidelijk de seizoenswisseling en beloont hem met een betere bloei in het volgende voorjaar. De geldboom slaapt de winter door in koele, lichte serre‘s. Voor de eerste kans op vorst naar binnen halen. De plant wordt gecontroleerd op tekenen van ziekte en plagen. Een probleem kan in de grond zitten, omdat wortelluizen de geldboom aanvallen. Witte poederachtige afscheidingen zijn een indicatie van hun aanwezigheid. Een beetje meer vocht verdrijft meestal het ongedierte. Als de toename van het vocht geen effect heeft, moet een insecticide (insecticide) worden gebruikt.

 

Hoe wordt de geldboom correct gesnoeid?

Geldbomen ontwikkelen in de natuur een scheve scheve groei. Weinig decoratief voor kamer en terras, daarom zijn snoeimaatregelen aan te raden. Scheuten die uit vorm groeien worden ingekort, zodat er geen stompjes overblijven. De geldboom ontspruit betrouwbaar weer uit de onderliggende knoppen. Scherpe scharen worden gebruikt om gladde sneden te bereiken.

De snijcompatibiliteit met bonsaicultuur is interessant voor echte experts. Om deze bijzondere teeltvorm te laten slagen, moet de geldboom als jonge plant regelmatig worden gesnoeid.

 

Hoe wordt de geldboom te vermeerderd?

Het vermeerderen van de geldboom is heel eenvoudig. De uiteinden van de scheuten worden na de bloei afgesneden en in een glas of opkweeksubstraat geworteld. Na een korte tijd begint de wortelvorming en wordt aangegeven door het begin van scheutgroei.

 

Hoe kan de geldboom gebruikt worden?

De geldboom is een populaire en onderhoudsvriendelijke kamer- en potplant die indruk maakt met zijn groenblijvende blad. De eisen zijn gering, wat betekent dat het ook wordt aanbevolen voor beginners. Ervaren snoeikunstenaars hebben de geldboom voor de bonsaicultuur ontdekt. Er zijn enkele bijzondere vormen, bijvoorbeeld gekenmerkt door een compacte groei (Crassula ovata 'Hobbit' en Crassula ovata 'Minima'), witgroen bont blad (Crassula ovata 'Variegata') of geelgroen roodgerand blad (Crassula ovata 'Hummels Sunset').

 

Is de geldboom giftig?

Dikbladige planten zijn over het algemeen niet giftig, maar kunnen bij gevoelige mensen milde vergiftigingsverschijnselen veroorzaken vanwege het gehalte aan organische zuren (bijv. appelzuur en isocitroenzuur).

 

Verdere informatie

Ongetwijfeld zou iedereen er een willen, maar waarom heeft niet iedereen een geldboom? Het is echt waar. Ook al was de gedachte maar al te mooi, maar helaas groeien er geen biljetten aan zijn takken. De geldboom is een van de ongeveer 200 soorten dikbladige (Crassula). De groenblijvende boom dankt zijn naam naar verluidt aan zijn muntachtige bladeren. In het Engels staat het bekend als een vriendschapsboom of geluksboom.

Dikblad is eenjarig of sappig, groenblijvend tot boomachtige struiken die voornamelijk inheems zijn in zuidelijk Afrika. Ze verschijnen als nietige plantjes, maar kunnen ook meters hoog worden. De geldboom (Crassula ovata) vormt een houtachtige en sterk vertakte spruit. In zijn thuisland bereikt hij een hoogte van maximaal 2,5 meter. U zou niet verwachten dat een kleine plantje die u misschien net hebt gekocht zo groot wordt. Groeihoogtes van 50 centimeter tot een meter zijn voor ons realistisch. De geldboom wordt in ons land immers als kamerplant in een pot gehouden. Met de leeftijd vertraagt ​​​​de groei aanzienlijk.

De basis kaal en er ontstaat een dikke stam. De takken en twijgen worden na verloop van tijd steeds sterker. Ze zijn groenachtig als ze jong zijn en worden later bruin. Ze ontwikkelen dikke, vlezige ovale bladeren met nauwelijks zichtbare stelen van een heldere medium tot donkergroene kleur. Opvallend is de roodachtige bladrand.

Bloemen verschijnen alleen op oudere exemplaren, meestal aan het einde van de winter. Net als kleine sterren schitteren ze in wit of roze. Er is ook een zoete verleidelijke geur. Capsules met zaden worden in onze streken niet of nauwelijks gevormd door de vetplanten.

De geldboom is bij ons een populaire kamerplant, die ook in de zomer prima op het terras kan staan. Experts hebben ontdekt dat de sappige struik bij het snijden compatibel is met bonsai. Er zijn talloze soorten kamerplanten op de markt: van klein tot groot, van groen tot bont.

Trusted Shops Guarantee