Terug

Salie op de juiste manier vermeerderen– 3 stappen naar het succes

Inhoud

  1. Wanneer is het juiste tijdstip om salie te vermeerderen?
    • Zaden worden gezaaid in de herfst of lente, stekken worden in de vroege zomer gesneden voor de bloei.
  2. Hoe wordt salie op de juiste manier vermeerderd?
    • De populaire tuin en kruiden salie kan generatief worden vermeerderd door zaden en vegetatief door stekken of gewortelde scheuten.
  3. Waarop moet worden gelet bij de verzorging tijdens de vermeerdering?
    • Bij het vermeerderen van salie mag deze niet te droog en niet te nat zijn.
  4. Verdere Informatie

 

Wanner is het juiste tijdstip om salie te vermeerderen?

De optimale tijd om salie te vermeerderen, hangt af van de specifieke vermeerderingsmethode. Salie kan op een aantal manieren worden vermeerderd. Als salie door zaden moet worden vermeerderd, worden de zaden in de nazomer of herfst geoogst. Het wordt direct gezaaid, omdat verse zaden de beste kiemresultaten hebben. U kunt de uitzaaiing ook in de winter buiten op een beschutte plaats laten staan. Het is efficiënter om salie te vermeerderen met stekken. Ze worden in de vroege zomer gesnoeid, voordat ze bloeien. Gewortelde scheuten op de grond worden in de lente of, indien nodig, in de herfst weggenomen en verplant.

 

Hoe wordt salie op de juiste manier vermeerderd?

Bij het kiezen van de vermeerderingsmethode hangt dit af van het doel. Als u salie in grote aantallen wilt vermeerderen, bijvoorbeeld voor aanplant op hellingen, is uitzaaiing en kweken van zaailingen ideaal. Laat de uitgebloeide bloeiwijzen staan, ​​totdat de zaden in de nazomer of herfst rijp zijn. Snijd ze op een droge dag voorzichtig af en schud ze uit in een grote papieren zak. De zaden vallen uit de bloeiwijzen. De verkregen saliezaden worden overgebracht naar een kleinere papieren zak, opgeslagen of, beter nog, direct gezaaid. Kommen of aarden potten worden gebruikt als kweekpot. Ze zijn gevuld met zanderige kweekgrond die voldoende doorlatend is. De saliezaden worden gelijkmatig verdeeld en licht gezeefd met grof zand. De kweekpot wordt vervolgens besproeid met water en op een beschutte plaats in de open lucht, danwel in een broeibak geplaatst. Uiterlijk in het volgende voorjaar ontwikkelen zich stabiele zaailingen, die afzonderlijk worden gekweekt en als jonge salieplanten worden gebruikt.

Als de plantbehoefte minder groot is, is vermeerdering door stekken de moeite waard. Voor dit doel worden scheutuiteinden met 3 tot 5 paar bladeren voor de bloei afgesneden. De onderste twee paar bladeren worden verwijderd. De saliestekken worden in de kweekgrond geplaatst en de pot wordt op een lichte of gedeeltelijk schaduwrijke plek geplaatst. Voor het bewortelen worden de stekken gedurende 10 tot 14 dagen meerdere keren per dag met water besproeid. Als u dit werk wilt besparen, wordt er een foliekap overheen gelegd. Het verhoogt de luchtvochtigheid en maakt het bewortelen gemakkelijker.

In plaats van zaaien en stekken is het ook mogelijk om gewortelde scheuten te verwijderen bij oudere salie-struiken. Scheuten die op de grond liggen, schieten vaak wortel. Ze worden in de lente of herfst uit de plant gesneden en zorgvuldig opgegraven. Deze planten zijn eenvoudig te verplaatsen naar een nieuwe standplaats.

 

Waarop moet worden gelet bij de verzorging tijdens de vermeerdering?

De grootste fout bij het vermeerderen van salie is te veel water geven. Salie is een droogtetolerante en zonminnende plant. Stuwvocht veroorzaakt rot- en schimmelinfecties. Daarom wordt tijdens de vermeerdering er op gelet, dat de kweekgrond voortdurend vochtig, maar niet nat wordt gehouden. Jonge planten worden geprikt om de vertakking in de scheut te stimuleren.

 

Verdere Informatie

Salie (Salvia officinalis) hoort in elke kruidentuin. Het houtachtige kruid uit het Middellandse Zeegebied is zowel in de keuken als in de medicijnkast erg populair. De bladeren zijn aromatisch en bevatten ingrediënten die al eeuwen met succes in de volksgeneeskunde worden gebruikt. Salie is ook een van de insectenplanten, die bijen, hommels en andere liefhebbers aantrekken. De robuuste groendblijvende halfstruik kan op vele manieren in de tuin worden gebruikt. In kruiden- of moestuinen behoort het sowieso tot de basisuitrusting. In een zonnig tuinperk is hij goed te combineren met andere bloeiende vaste planten. In rotstuinen, op stenen muren of op hellingen op het zuiden, beplant de zonminnende salie vertrouwd en verblijdt in de zomer met zijn overvloed aan bloemen.

                              

omhoog
Trusted Shops Guarantee