Terug

Salie snoeien - Met deze 3 dingen moet u rekening houden

Inhoud

  1. Wanneer is het juiste moment om salie te snoeien​?
    • Salie wordt in het kader van de oogst in de zomer of voor verjonging aan het begin van de lente teruggesnoeid.
  2. Hoe moet de salie worden gesnoeid​?
    • Tijdens de verjongingskuur worden scheuten ingekort tot het oude hout, mits hieronder groene scheutknoppen te zien zijn.
  3. Waar moet bij het snoeien van de verschillende soorten van salie rekening mee worden gehouden? Zijn er hier verschillen in de snede​?
    • De verschillen in soort met betrekking tot het percentage aan werkzame stoffen, blad- en bloemkleur hebben geen invloed op de snoeimaatregelen.
  4. Verdere Informatie

 

Stap 1: Bepaal het juiste moment om salie te snoeien

De meeste halfhouterige planten, inclusief salie, worden bij voorkeur in de zomer na de bloei, uiterlijk in augustus teruggesnoeid. De snoeimaatregelen zijn perfect te combineren met de oogst. Aan het begin van de lente zijn sterkere snoeiwerkzaamheden mogelijk, bijvoorbeeld om de struik te verjongen. Vorstvrije periodes tussen eind februari en eind maart zijn ideaal voor het snoeien van sterk verhoute salie struiken en het bevorderen van verse jonge groei.

 

Stap 2: Hoe wordt salie op de juiste manier gesnoeid?

Het snoeien van de salie is een belangrijke onderhoudsbeurt, zonder wordt de halfstruik snel oud. De uiteinden van de scheuten schaduwen de binnenkant van de struik, waardoor dit gebied bijna helemaal kaal wordt.
Alleen de buitenste uiteinden blijven groen en worden steeds korter. Er ontwikkelt zich een steeds omvangrijkere struik die er nauwelijks aantrekkelijk uitziet en opbrengsten oplevert. Jaarlijkse snoeimaatregelen zijn essentieel. Salie wordt na de bloei in de zomer gesnoeid. Deze snoei kan worden gecombineerd met de tweede oogst in de zomer. De eerste oogst vindt plaats in juni, net voordat de salie bloeit. Dit is wanneer het aroma en het gehalte aan werkzame stoffen in de plant het hoogst zijn. Alleen de scheutuiteinden worden met een schaar geknipt, of ze kunnen met een beetje oefening worden uitgebroken. Desondanks kunnen de groene takken na de bloei nog geoogst en gedroogd worden. Men snijdt tot aan de overgang naar het oude hout. De scheutknoppen eronder moeten duidelijk herkenbaar zijn.

Oudere salie struiken worden sterker gesnoeid. Dit vindt plaats in het vroege voorjaar tussen eind februari en eind maart. Hier probeert u zo dicht mogelijk bij de grond te snoeien. Zoek naar scheutknoppen aan de basis in het oude hout en snoei de scheut erboven af. In principe is er van de struik nauwelijks iets meer over. De overgebleven scheutpunten ontwikkelen zich snel tot nieuwe takken, zodat de saliestruik in de vroege zomer weer een goed figuur slaat en geoogst kan worden.

 

Stap 3: Verschillende soorten salie snoeien

De individuele soorten van tuinsalie (Salvia officinalis) verschillen alleen in percentage aan werkzame stoffen, blad- of bloemkleur. Bonte soorten zijn natuurlijk minder krachtig, maar hebben dezelfde snoeimaatregelen als hun groenbladige broers en zussen. Het snoeien moet schappelijk, maar jaarlijks zijn. Ze herstellen zich aarzelend van radicale snoei. Als u het overdrijft met de snoei en te diep snijdt, bestaat het risico dat deze salieplanten het niet overleven.

 

Verdere Informatie

Salie is een van de bekendste en even populaire aromatische en medicinale kruiden. Wetenschappelijk wordt de groenblijvende muntplant Salvia officinalis genoemd. Het groeit als een halfstruik, omdat de basis ervan verhout is als een struik. Andere mediterrane kruiden ontwikkelen vergelijkbare groeikenmerken, b.v. rozemarijn, tijm of lavendel. De gemeenschappelijkheid van een houtachtige scheut maakt regelmatige snoeimaatregelen aan de planten noodzakelijk. Gebeurt dit niet, dan worden de salie struiken kaal aan de binnenkant van de scheut en blijven alleen de groene scheutpunten over. Jaarlijks snoeien houdt de plant vitaal, zorgt voor een goede groei en een ruime oogst in de zomer.

                               

omhoog
Trusted Shops Guarantee