Terug

Rozemarijn snoeien - Met deze 3 dingen moet u rekening houden

Inhoud

  1. Wanneer is het juiste moment om rozemarijn te snoeien​?
    • Rozemarijn kan zowel in het voorjaar na de bloei als in de zomer bij de oogst worden gesnoeid.
  2. Hoe moet rozemarijn worden gesnoeid​?
    • Ruwweg alleen beschadigde of storende takken mogen verwijderd worden.
  3. Waar moet bij het snoeien van de verschillende soorten rozemarijn rekening mee worden gehouden​?
    • Er zijn kleine verschillen in de snoei tussen hangende en staande rozemarijnsoorten.
  4. Verdere Informatie

 

Stap 1: Bepaal het juiste moment om rozemarijn te snoeien

Rozemarijn is een groenblijvende plant die het hele jaar door zijn blad behoudt. Bijzonder is de vroege bloei, die in maart begint in een beschermde teelt (vorstvrije overwintering). Rozemarijn bloeit vanaf mei als hij buiten groeit. Na de bloei is het het perfecte moment om rozemarijnstruiken te snoeien. U kunt uw tijd nemen met het snoeien. Snoeimaatregelen zijn ook mogelijk in de midzomer in de loop van de rozemarijnoogst. Vanaf augustus moet u het snoeien langzaam stoppen, want rozemarijn heeft de rest van de tijd, tot de winter nodig om nieuwe scheuten te vormen en deze in het weefsel te vestigen.

 

Stap 2: Hoe wordt rozemarijn op de juiste manier gesnoeid?

Rozemarijn groeit als een struik en is houtachtig. Net als bij normale houtsoorten is snoeien noodzakelijk, wanneer takken en twijgen hun eigen leven ontwikkelen en niet in de gewenste vorm groeien. Om te snoeien, wacht tot na de winter en de voorjaarsbloei. Vervolgens beoordeelt u de struik op zijn groeiwijze. Als takken uit de gelijkmatige groei breken, als ze ziek of dood zijn, worden ze weggesneden. Groene rozemarijnscheuten worden niet weggegooid, maar als specerij gebruikt of gedroogd.

Speciale vormen van rozemarijn vragen wat meer aandacht bij het snoeien. Hangende soorten worden bijvoorbeeld gekweekt als hangplant. Rechtopstaande soorten rozemarijn zijn verkrijgbaar als jonge boompjes. Om ze in vorm te houden, moeten hun kronen één of twee keer per jaar worden bijgesneden. Vooral bij kleine stengels heeft de kroon een decoratief effect, waardoor uitgroeiende rozemarijnscheuten keer op keer worden ingekort.

Verdere snoeimaatregelen vinden plaats in de loop van de oogst tot midzomer. Kruidachtige scheutuiteinden worden gesneden, in kleine bundels gebonden en ondersteboven op een luchtige, schaduwrijke plek gehangen om te drogen. Nadat ze helemaal droog zijn, kunnen de scheuten gemakkelijk van de takken worden geborsteld.

 

Stap 3: Verschillende soorten rozemarijn snoeien

Er zijn geen verschillen tussen de individuele soorten als het om snoeien gaat. Aangepaste snoeimaatregelen zijn veel meer afhankelijk van de groeiwijze. Rozemarijn, die als stengel wordt gekweekt, moet vaker worden gesnoeid, omdat het zijn vorm verliest als takken uitgroeien en tegelijkertijd zijn aantrekkelijkheid verliest. Hetzelfde geldt voor hangende of kruipende soorten rozemarijn. Opdat ze veel mogelijk bossig over de potrand groeien, worden hun scheuten regelmatig geprikt en wordt de zijvertakking gestimuleerd.

 

Verdere Informatie

Rozemarijn behoort tot de standaard van elke goede kruidenkeuken. De groenblijvende struik komt oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied. Rozemarijn is eigenlijk gevoelig voor kou en wordt gekweekt als kuipplant. Er zijn enkele selecties die een bepaalde vorstbestendigheid hebben en in dit land als zogenaamde winterharde rozemarijn in de tuin kunnen worden gekweekt. Met bescherming in de eerste jaren ontwikkelt rozemarijn zich tot een statige houtachtige struik. Tuinders willen natuurlijk dat het groeit als een struik in een aantrekkelijke vorm. Met een snoeischaar verplaats u hem over de takken en snijdt u wat stoort.

                               

Passend daarbij...

BIO Rozemarijn
BIO Rozemarijn1 plant
€ 4,25
Trusted Shops Guarantee