Terug

Rozemarijn overwinteren - 3 stappen naar succes

Inhoud

  1. Wanneer is het juiste moment om te overwinteren?
    • Gewone rozemarijn is vorstgevoelig en wordt voor de eerste vorst in de herfst naar de winterverblijven gebracht.
  2. Hoe ver moet rozemarijn voor het overwinteren, worden teruggesnoeid?
    • Snoeimaatregelen worden zelden genomen voor overwintering, maar vooral na bloei in het voorjaar.
  3. Waar en hoe, laat u rozemarijn overwinteren?
    • Rozemarijn overwintert in lichte, koele serre’s of beschut in de kas.
  4. Verdere Informatie

 

Stap 1: Het juiste moment voor overwinteren bepalen

Veel tuinders genieten van steeds mildere winters, omdat de planten buiten zelden bevriezen. Een voorbeeld is rozemarijn, die meestal niet als winterhard wordt beschouwd en echter de winter vrij goed doorstaat. Strenge vorst kan op elk moment voorkomen en dit is het grote gevaar voor de groenblijvende rozemarijnstruiken. Daarom krijgen de aromatische kruidenplanten zeker in de open lucht bescherming of worden ze voor de vorst in de herfst als potplant naar de winterverblijven gebracht. Enkele graden onder nul is voor rozemarijn geen probleem.

 

Stap 2: Rozemarijn voorbereiden en snoeien

Er moet onderscheid worden gemaakt tussen rozemarijn in het tuinperk of in een pot. Als u de zonminnende halfstruik in het tuinperk wilt kweken, moet u de eerste drie jaar rozemarijn in een pot kweken, voordat deze in de open lucht wordt geplant. De vorsthardheid neemt met het ouder worden toe. Vaststaande struiken worden ter bescherming met kreupelhout afgehangen, omwikkeld met vlies of een rieten mat. Deze afdekkingen bieden voldoende bescherming tegen koude wind en vorst.

Jonge rozemarijnplanten in potten worden naar de winterverblijven gebracht. Ter voorbereiding worden alleen kleinere, storende takken gekapt. Bij het snoeien kijkt u wat nauwkeuriger naar de bladeren opzoek naar ongedierte. Spintmijten nestelen zich graag en men neemt ze mee naar de winterverblijven. Het is ook de moeite waard om onder de pot te kijken om te zien of het afvoergat vrij is en maak de grond iets los.

 

Stap 3: locatie & verzorging tijdens het overwinteren

Voor overwintering zoekt u een lichte, koele plaats. De serre, het lichte trappenhuis of het raam van de garage of slaapkamer zijn ideaal. Tussen 5 en 10 graden Celsius is het voldoende om rozemarijn te laten overwinteren. Het mag ook niet warmer zijn, want hoe hoger de temperatuur, hoe groter de scheutgroei. In de wintermaanden kan beginnende groei een probleem worden. De scheuten zijn erg zacht en worden door de opgestuwde lucht met ongedierte besmet. Scheuten die in het donker groeien moeten regelmatig worden bijgesneden.

Rozemarijn wordt in de winter zeer spaarzaam gegoten. De grond wordt vingervochtig gehouden. De bemesting wordt gedurende de rustperiode opgeschort. Pas aan het begin van het voorjaar, ververst u de grond of geeft u de eerste voedingsstoffen. Een geschikte kruidenmeststof bevat alle voedingsstoffen die een rozemarijn nodig heeft voor de ontwikkeling. Uiterlijk vanaf maart, april, begint het frisse-luchtseizoen voor de overwinterde rozemarijnplant.

 

Verdere Informatie

Rozemarijn is ongetwijfeld een van de belangrijkste kruiden in de mediterrane keuken. Het kenmerkende aroma geeft vlees-, grill- en groentegerechten een delicate karakter. Voor de meeste koks is het vanzelfsprekend om rozemarijnpotten op de vensterbank te hebben. Helaas worden de planten na het oogsten vaak weggegooid. Duurzamer is het kweken als potplant of in de tuin. In de afgelopen twee decennia hebben sommige soorten rozemarijn zichzelf bewezen, die zelfs in dit land met bescherming de winter kunnen doorstaan. 'Arp', 'Blue Winter', 'Hill Hardy' of 'Salem' zijn voorbeelden van robuuste rozemarijnsoorten. Ze zijn bestand tegen temperaturen tot 15 graden Celsius onder nul. Bescherming moeten ze echter krijgen, want jonge rozemarijnplanten zijn doorgaans gevoelig.

                              

Passend daarbij...

omhoog
Trusted Shops Guarantee