Terug

Kattenkruid snoeien - Met deze 3 dingen moet u rekening houden

Inhoud

  1. Wanneer is het juiste moment om kattenkruid te snoeien​?
    • In de herfst afgestorven takken worden in het vroege voorjaar weggesneden. Later snoeit u verdorde takken terug om de bloemvorming voort te zetten.
  2. Hoe wordt kattenkruid correct gesnoeid​?
    • Als kruidachtige vaste plant is kattenkruid buitengewoon gemakkelijk te snoeien en kan het tot aan de wortels worden teruggesneden.
  3. Waar moet bij het snoeien van de verschillende soorten kattenkruid rekening mee worden gehouden? Zijn er hier verschillen in de snede​?
    • Er zijn geen verschillende snoeimethoden voor kattenkruid.
  4. Verdere Informatie

 

Stap 1: Bepaal het juiste moment om kattenkruid te snoeien

Kattenkruid wordt na de winter, aan het begin van de lente voor het eerst gesnoeid. Op dit tijdstip worden de oude en dode takken uit de herfst boven de grond afgesneden. Later, na de eerste bloei in de vroege en midzomer, wordt het kattenkruid weer gesnoeid. De verdorde takken worden weggesneden. Deze snoei bevordert een tweede bloei midden in de zomer. Dit inkorten kan in de nazomer weer worden herhaald. Als het weer in de herfst gunstig is, kan kattenkruid een derde keer gaan bloeien. Het is echter zwakker dan in de vroege zomer.

 

Stap 2: Hoe wordt kattenkruid op de juiste manier gesnoeid?

Het snoeien van kattenkruid is heel eenvoudig. Na de winter worden de verdorde takken van de aromatische vaste plant direct boven de grond afgesneden. De nieuwe uitloop vindt plaats vanaf de basis. Later na de bloei wordt het kruid met een scherpe snoeischaar voor de helft of een derde teruggesnoeid. De vaste plant vertakt weer en zet nieuwe bloemen. Het snoeien is sowieso aan te raden, omdat kattenkruid zichzelf gewillig zaait. Als u ongecontroleerde verspreiding wilt voorkomen, worden de uitgebloeide bloemen weggesneden. Ook het kattenkruid, dat als kattenmand wordt ’misbruikt’, wordt gesnoeid. De geur trekt op magische wijze huisdieren aan en ze wentelen zich in de bloeiende kussens. Daarna ziet het kattenkruid er niet goed meer uit. Door te snoeien, kunt u weer in vorm krijgen.

Kattenkruid kan ook worden gesnoeid voor het vermeerderen van stekken. Kruidachtige scheutuiteinden worden vóór de bloei in de lente afgesneden. De stekken zijn ongeveer 5 centimeter lang en bestaan ​​uit minimaal drie paar bladeren.

 

Stap 3: Verschillende soorten kattenkruid snoeien

Alle in de handel verkrijgbare kattenkruid groeit als een vaste plant met een kruidachtige spruit. Ze worden ongeveer hetzelfde behandeld. Om deze reden zijn er geen bijzondere verschillen bij het snoeien van de geurige vaste planten in de tuin.

 

Verdere Informatie

Een knusse plek voor katten is het kattenkruid (Nepeta x faassenii). Met haar aroma verwent zij snuiten en verrukt met haar weelderige pool blikken en insecten. Kattenkruid is een graag geziene gezelschapsplant voor rozen. Ze stelt dezelfde eisen als aan de meeste tuinrozen en bedekt decoratief de ruimtes tussen de bloeiende planten. Kattenkruid is niet veeleisend en een gemakkelijk te verzorgen vaste plant. Ze wordt geplant als bodembedekker of als omranding langs de bedden en paden. In potten vormt ze een waardevolle permanente beplanting. De lange bloemscheuten hangen over de rand van potten en vormen een bloeiende voorgrond. Haar charme ligt in haar lange bloei. Het kan zelfs worden verlengd als het regelmatig wordt gekort.

Passend daarbij...

omhoog
Trusted Shops Guarantee