Terug

Groente op de juiste manier kweken– 4 stappen naar het succes

Inhoud

 1. Groente kiezen
  • Om groente te kweken, worden die soorten gekozen die men graag en vaak in de keuken gebruikt..
 2. Het juiste tijdstip kiezen
  • Groente kan, afhankelijk van de gestelde eisen, vanaf het vroege voorjaar tot in de herfst worden gekweekt.
 3. De juiste standplaats kiezen
  • Om groente te kweken, zijn zonnige plaatsen met een vruchtbare, doorlatende bodem ideaal.
 4. Hoe moet groente worden gekweekt?
  • De meeste groentesoorten zijn eenvoudig te kweken. Hier kunnen niet veel fouten worden gemaakt.
 5. Verdere Informatie

 

Stap 1: Groente kiezen

Het ligt voor de hand alleen die groenten te kweken, die ook zelf in de keuken gebruikt worden. Radijsjes, wortels en sla, zijn voorbeelden van groenten die gemakkelijk en bijna overal gekweekt kunnen worden.

Er wordt een verschil gemaakt tussen plantendelen die geoogst en gegeten worden. Er zijn blad-, bloem, vrucht- en wortelgroente. Tot de bladgroente behoren van oudsher alle slasoorten, kool, spinazie en zelfs rabarber. Bij de bloem groente worden de bloemen geoogst, bv. bij de artisjok, courgette, bloemkool of broccoli. De naam vruchtgroente duidt erop dat hier de vruchten worden geoogst: bekende soorten zijn tomaten, komkommer, pompoen of paprika. Tot de wortelgroente behoren de wortels, rode bieten, mierikswortel, aardappel en topinamboer.

 

Stap 2: Het juiste tijdstip kiezen

De lente is het klassieke tijdstip om groente te kweken. Tot de ijsheiligen, half mei, worden in de volle grond alleen de robuuste groentesoorten gekweekt. Groenten die van warmte houden, bv. tomaten en paprika worden tot dat tijdstip alleen beschut, zoals bv. in een kas, gekweekt. Afhankelijk van de groentesoort kan groente ook op verschillende tijdstippen vanaf de lente tot de herfst gekweekt worden. Sommige groentesoorten kunnen zelfs in de winter geoogst worden. Het mooie van een moestuin is de relatief korte teelt van enkele weken tot maanden, zodat groente meerdere keren achter elkaar kan worden gekweekt. 

 

Stap 3: De juiste standplaats kiezen

De ideale standplaats van een moestuin is in de zon met een vruchtbare, goed waterdoorlatende bodem. Soortgelijke eigenschappen zijn belangrijk bij het kweken van groente op het balkon of terras. In een kuip geplant wordt voor groente hoogwaardige potgrond voor groente gebruikt.

 

Het plannen van een moestuin

Voordat met de aanleg van een moestuin wordt begonnen, is het raadzaam een kleine planning te maken. Welke groente moet het worden? Is er een passende standplaats? En hoeveel groente wil je kweken? Als beginner is klein beginnen aan te bevelen en mee te groeien met de moestuin. Een perk van enkele vierkante meters is in het begin ruim voldoende. Door verschillende groentes te kweken en de oogst te verspreiden kan van het kleine stukje al voldoende worden geoogst. Bij het aanleggen van een moestuin is het belangrijk dat de groente aan alle kanten goed bereikt kan worden. Het is raadzaam de breedte tot 1.20 meter beperkt te houden. Een rechthoekige vorm met looppaden erom heen is ideaal. Dit is praktisch bij het onderhoud van de bodem en de planten.

 

Groente kweken in een verhoogde plantenbak

Praktisch en steeds populairder worden verhoogde plantenbakken. Ze zijn rugvriendelijk, bieden ruimte voor voldoende groente en de bodem wordt sneller verwarmd door de verhoogde ligging. Verhoogde plantenbakken kunnen met planken of ander materiaal zelf worden gebouwd. Eenvoudig zijn speciale kant-en-klaar-pakketten die gemakkelijk in elkaar worden gezet en zelfs op het balkon of terras kunnen staan.

 

Groente in een pot kweken

Groente kan ook in grotere potten, kisten of metselbak gedijen. Het is soms verbazingwekkend hoeveel stadstuinders uit hun kuipen kunnen oogsten. Bijna alle groente kan ook in potten worden gekweekt, zelfs aardappels. Alleen wortelgroente zoals bv. de mierikswortel is iets lastiger vanwege de beperkte wortelruimte.

 

Stap 4: Hoe wordt groente op de juiste manier gekweekt?

Als de tuin is bewerkt of de pot is voorbereid, zaait of plant men de groente. Zinvol is een combinatie met kruiden. Het aroma van de kruiden versterkt de smaak van de groente en verdrijft tegelijkertijd ongedierte. Het onderhoud bestaat uit: regelmatig gieten, bemesten afhankelijk van de bodem, onkruid en afstervende plantdelen verwijderen. Tot de oogst duurt het slechts enkele weken of maanden. Op de plaats kan, nadat de groente geoogst is, opnieuw groente worden geplant.

 

Verdere Informatie

Zelf tuinieren en zijn eigen groente telen, is heel modern. Stijgende prijzen voor levensmiddelen, de tijdgeest die verandert en een toenemend genot om met de natuur te werken, zorgen ervoor dat groente, kruiden en andere voedingsplanten zelfs op het kleinste balkon hun weg vinden. Om groente te kweken is geen grote tuin nodig en ook geen professionele kennis. Met weinig moeite draag je bij aan het ecologisch behoud van de natuur en krijg je tegelijkertijd gezonde groenten uit eigen teelt.

                             

Passend daarbij...

Trusted Shops Guarantee