Terug

Vlierbessen correct snoeien, planten en vermeerderen

Inhoudsopgave

 

Hoe worden de vlierbes correct geplant?

In de natuur groeit de vlier tussen andere struiken in losse houtachtige formaties. De lichtbehoefte varieert van zonnig tot halfschaduw. De struik verdraagt ​​zonder problemen de volle zon zolang er voldoende vocht in de grond zit. Normaal gesproken is de vlier tevreden met bijna elke grond die niet te zwaar of te zanderig is. Matig vruchtbare, vochtige maar goed doorlatende grond wordt als optimaal beschouwd.

Als potplant wordt de vlierbes in het voor- of najaar geplant. De afstand tot de buurman vloeit voort uit het beoogde gebruik. Als haag in fruithagen, de struik minimaal 2 meter afstand aan de buurman geven. De vlierbes snijdt een beter figuur met toenemende leeftijd en groei in een enkele stand. Kleurrijke vormen zijn geschikt als achtergrondplant voor kleurcontrasten in vaste plantenbedden of in combinatie met compactbloeiende heesters.

Het verplanten van jonge vlierbessenplanten is mogelijk in de herfst en de lente. Naarmate ze echter ouder worden en diep in de grond wortelen, wordt het verplanten steeds moeilijker vanwege de grootte van de plant.

 

Hoe wordt de vlierbes verzorgd?

Jonge vlierbessenstruiken moeten regelmatig worden gegoten als ze lange tijd droog staan. Als ze ouder worden, is water geven niet meer noodzakelijk, omdat hun wortels diep onder de grond zitten. Bescherming tegen verdamping en toevoer van voedingsstoffen kan worden bereikt door de boomspiegel te mulchen. Grasmulch of rotte bladcompost zorgt voor een voedingsrijke bodemlaag.

 

Hoe worden de vlierbes correct gesnoeid?

Oudere soorten verdragen snoei in principe uitstekend. Zelfs radicale snoei in het oude hout vinden ze niet erg. Bij het snoeien wordt onderscheid gemaakt tussen sier- en nuttige planten. Heesters puur voor sierdoeleinden worden zelden gesnoeid, afgezien van storende takken en twijgen. Dit is anders met vlierbessenstruiken, die worden gekweekt voor bloemen- en fruitoogsten. Geoogste fruitscheuten worden jaarlijks in de herfst ingekort. Nieuw gevormde lange scheuten worden gereduceerd tot 10 tot maximaal 15 stuks voor een optimale vruchtzetting.

 

Hoe wordt de vlierbes vermeerderd?

De natuur neemt de vermeerdering soms zelf in handen als het om vlierbessen gaat. Vallende bessen ontkiemen in de vochtige grond van het volgende jaar en vormen al snel kleine wilde vlierstruiken. Deze kunnen worden opgegraven en verplaatst. In het geval van variëteiten of de bonte ouderlingen worden stokken in de herfst gesneden nadat de bladeren zijn gevallen en in het vochtige zand zijn geworteld.

Ziekten en plagen zijn vrij zeldzaam bij vlierbessen. Een te natte standplaats kan leiden tot verwelkingsziekte en soms verschijnen ook zwarte bladluizen.

Hoe kan de vlierbes gebruikt worden?

De vlier is in alle opzichten een waardevolle plant, zowel vanuit sier-, ecologisch als gebruiksoogpunt. De wilde fruitboom wordt al sinds de oudheid gebruikt als gecultiveerde en medicinale plant. De gezonde aromatische ingrediënten van de bloemen en verwerkte vruchten worden gewaardeerd. Voor insecten en vogels zijn bloemen en vruchten een onmisbare voedselbron, die nu vaker te vinden zijn in windschermen en vogelbeschermingshagen of in openbare beplantingen. De kleurrijke vlierbessensoorten zijn erg populair in de tuin, omdat hun gebladerte een effectief contrast vormt met vaste planten, kleine struiken of voor muren en muren. Als zogenaamde pioniersplant sluit vlier zonder veel verzorging vriendschap met verschillende standplaatsen.

 

Is de vlierbes giftig?

De bladeren bevatten giftige ingrediënten die milde vergiftiging veroorzaken bij inslikken en huidirritatie bij intens contact. Rauw fruit is ook onverteerbaar, omdat het een licht giftige etherische olie bevat. Het veroorzaakt misselijkheid, braken en diarree bij consumptie. Zodra de vrucht echter gekookt is, valt deze stof volledig uiteen en kan de vrucht zonder aarzelen geconsumeerd worden.

 

Hoe wordt sap uit vlierbessen verkregen?

Rijpe blauwzwarte vlierbessen worden schoongemaakt en de stelen worden verwijderd. Vervolgens worden de vruchten in de pan kort verhit of gekookt op minimaal 80°C. Ziektekiemen sterven en de schadelijke olie ontleedt. Na afkoeling wordt de zachte bessenmassa in porties op een schone katoenen doek gelegd en door draaien boven een kom uitgeperst. Het vlierbessensap wordt in flesjes gevuld en eventueel verfijnd met suiker of kruiden naar eigen smaak.

 

Hoe worden vlierbessen geoogst?

Vlierbesbloemen of hun grote bijschermen worden geoogst zodra ze volledig open zijn en hun typische geur afgeven. De vlierbessen rijpen in de nazomer. Ze worden geoogst wanneer ze hun kenmerkende blauwzwarte fruitkleur aannemen.

 

Verdere informatie

Vlierbes (Sambucus) is in veel culturen bekend en wordt tot op de dag van vandaag in hoog aanzien gehouden. Oudere soorten komen op bijna elk continent voor. Botanisch behoorden ze enige tijd geleden tot de kamperfoeliefamilie (Caprifoliaceae), maar tegenwoordig maken ze deel uit van de muskuskruidenfamilie (Adoxaceae). De ongeveer 20 verschillende soorten groeien voornamelijk als halfstruikachtige vaste planten, bladverliezende heesters of bomen in gematigde of subtropische streken van de wereld. Afhankelijk van de soort is hun thuis koele bergbossen, struikgewas of houtachtige formaties. De botanische naam van de vlier is afgeleid van het Griekse "sambuke", wat fluit betekent. Van de uitgeholde twijgen werden vroeger fluiten gemaakt. Tot op de dag van vandaag is fluiten maken erg leuk voor muzikale kinderen.

De zwarte vlier (Sambucus nigra) is het populairst. Afhankelijk van de regio staat het in Midden-Europa bekend als vlierbes. In het wild strekt het verspreidingsgebied van de zwarte vlier zich uit van Europa tot Noord-Afrika tot West-Azië. In de loop der jaren groeit het hout uit tot een bladverliezende, aanvankelijk dun vertakte struik van wel 10 meter hoog. Met de leeftijd wordt de groei expansief, lijkt steeds breder en overhangend. De grijsbruine bast op de stam en grotere takken voelt kurkachtig aan. De vlierbladeren zijn geveerd en bestaan ​​uit 5 eivormige geveerde bladeren met gekartelde randen. Door over de bladeren te wrijven komt een onaangename geur vrij die weinig gemeen heeft met de zoete geur van de bloemen. De crèmekleurige bloemen zijn individueel klein en nietig. In grote hoeveelheden verenigen ze zich tot een bijscherm van 20 cm met een intense geur. Het is geen wonder dat bijen, hommels en andere insecten er naar toe worden getrokken. De aromatische bloemen zijn populair in de keuken voor siroop, likeuren en wijn, maar ook voor fruit, gelei of jam. Met een licht muskaatachtig aroma laten ze hun smaakvolle noot achter. Ze zijn ook gezond, omdat ze waardevolle ingrediënten bevatten zoals flavonoïden, oliën, tannines en fenolzuren. De bloemen worden in de nazomer gevolgd door bloeiwijzen met veel zwarte bessen. Koks toveren een vitaminerijke donkere vlierbessensoep uit de donkere vruchten. De bessen zijn geschikt voor het kleuren en op smaak brengen van gekookt fruit of desserts. Vlierbessensap op smaak gebracht met gember en kruidnagel staat algemeen bekend als een tonicum en wordt aanbevolen voor verschillende aandoeningen. Voorzichtigheid is geboden met vlierbladeren omdat ze schadelijke cyanoglycosiden bevatten en huidirritatie veroorzaken. Een bladthee gemaakt van vlierbessen is zeker niet geschikt om te drinken, maar kan worden gebruikt als een natuurlijk bestrijdingsmiddel (insecticide) voor o.a. luizen. Rauw fruit is ook onverteerbaar, omdat het spijsverteringsproblemen veroorzaakt. Pas als ze worden gekookt, ontleden schadelijke ingrediënten onder de hitte.

De vlierbes komt steeds vaker voor in natuurlijke struikbeplanting, als haag of in natuurtuinen. Zijn originaliteit, uitgesproken insecten- en vogelvriendelijkheid geven de loofboom een ​​hoge ecologische waarde. Zeldzamer, maar even waardig om te tuinieren, zijn de bergvlier (Sambucus racemosa) en de kruidvlier (Sambucus ebulus). Voor sierdoeleinden zijn er donkere, gele of spleetbladige vlierbessenvariëteiten met decoratief blad.

Trusted Shops Guarantee