Terug

Kruisbessen planten - Deze 3 dingen zijn belangrijk

Inhoud

  1. Wanneer is het juiste tijdstip om kruisbessen te planten​?
    • Kruisbessen kunnen bijna het hele jaar als potplant worden geplant, hoewel de gebruikelijke planttijden in de lente en herfst het meest geschikt zijn.
  2. Welke standplaats is geschikt om kruisbessen te planten?
    • Kruisbessen houden van elke lichte plaats, behalve de brandende middagzon en normale tuingrond.
  3. Kruisbessen houden van elke lichte plaats, behalve de brandende middagzon en normale tuingrond?
    • Afhankelijk van de soort is de plantafstand afhankelijk van de hoogte, maar zal niet minder dan een meter zijn.
  4. Verdere Informatie

 

Wanneer is het juiste tijdstip om kruisbessen te planten​?

Kruisbessen planten kan bijna het hele jaar door. De fruitstruiken worden in de regel als potplant aangeboden en zijn dus onafhankelijk van de gebruikelijke planttijden. Echter is dit niet het enige wat telt, omdat gematigde temperaturen en hogere luchtvochtigheid, danwel meer neerslag de groei van de kruisbessen bevorderen. In het geval van omgeplante of wortelnaakte kruisbessen, wordt het planten eind februari uitgevoerd. Ze ontkiemen vroeg en u moet niet wachten met het planten. In de herfst is de planttijd tussen oktober en november geschikt.

 

Welke standplaats is geschikt om kruisbessen te planten?

Om kruisbessen te planten, is de eerste stap, het zoeken naar een lichte standplaats, die wordt beschermd tegen koude wind of late vorst en tegen de brandende middagzon. Blootstelling aan de zon leidt tot bladverbranding en voortijdig vallen van de vruchten. De eisen aan de bodem zijn gering. Elke gemiddelde tuingrond, goed doorlatend, matig vruchtbaar en gelijkmatig vochtig, biedt goede voorwaarden voor het telen van kruisbessen.

Het gebruik van handschoenen wordt sterk aanbevolen bij het planten. De doornige scheuten kunnen tot pijnlijke verwondingen leiden. Na het vinden een geschikte standplaats wordt een plantgat gegraven. Het hoeft niet bijzonder diep te zijn, het belangrijkste is dat de wortels er comfortabel in passen. Voor het planten worden de wortels van de pot voorzichtig losgemaakt en, als ze erg droog zijn, enkele minuten gedrenkt in een waterbad. De kruisbes wordt in het plantgat geplaatst en bij voorjaarsaanplant wordt, voor het op vullen, vruchtbare compostgrond gebruikt in plaats van uitgegraven grond. Bovendien wordt compost gebruikt om de kruisbes te mulchen, waardoor het bodemvocht wordt behouden en het gemakkelijker wordt om te groeien. Ten slotte wordt de vers geplante kruisbes uitgebreid overgoten. Bij aanplant in de herfst moeten de hoofdscheuten aan het begin van de lente, na de winter met een derde worden ingekort.

Kruisbesstammetjes lenen zich uitstekend voor teelt in de pot. Hoewel ze minder opbrengst opleveren en een geringere levendsuur hebben dan struiken, zien ze er meer decoratief en ruimtebesparend uit. Een kleine kroon zit op een stam en vormt fruit als een fruitboom. Voor aanplant wordt een grotere pot gebruikt, die de komende jaren en winter vorstbestendig doorstaat. Aan de onderkant wordt gelet op afvoergaten voor overtollig water. Matig voedselrijke en goed doorlatende potgrond is geschikt als substraat. Speciale grond is ideaal voor zachtfruit. Stabiliteit van de stam kan worden bereikt met een houten paal. De stam is met een jutetouw losjes aan de paal vastgebonden. Deze beveiliging is op windbeschutte balkons minder aan te raden dan in de tuin.

 

Kruisbessen houden van elke lichte plaats, behalve de brandende middagzon en normale tuingrond?

Bij de plantafstand houdt men, afhankelijk van de soort tussen de 1 en 1,5 meter ruimte aan. Ze zijn goed te combineren met ander zacht fruit, bijvoorbeeld met de bijhorende aalbessen of jostabessen. Ofwel de hoogte van de kluit, of de lengte van de wortels bepalen de plantdiepte. Het plantgat is zo diep gegraven, dat de wortels er comfortabel in passen.

 

Verdere Informatie

De vruchten van kruisbessen zijn gezond en lekker. Kruisbessen worden botanisch Ribes uva-crispa genoemd en zijn familie van de bekende aalbessen. Ze horen standaard in elke bes- en boomgaard. Als bladverliezende heesters ontwikkelen vaak zeer doornige spruiten. Dankzij de plantenveredeling zijn er tegenwoordig bijna doornloze kruisbessen. De fruitstruiken kunnen zonder al te grote problemen in de tuin worden geteeld, maar ook in potten voor balkons en terrassen.

                              

omhoog
Trusted Shops Guarantee