Terug

Bodembedekker collectie rood en blauw

Bodembedekker tijm

Tijm is een rijkbloeiende en groenblijvende bodembedekker, die als kruid en perkbeplanting gebruikt kan worden. Tijm hecht zich aan stenen of de bodem en verspreidt als men daarop loopt een aangename geur.

Standplaats en  verzorging:

Tijm geeft de voorkeur aan een zonnig plekje, net als alle mediterrane planten en is daarom zeer geschikt voor hete en droge plekken. De bodem moet droog, doorlaatbaar en zandig zijn. De tijm voelt zich bij een bemesting met een beetje humus en kalk bijzonder goed. Wat tijm niet verdraagt is stuwvocht. (belangrijk bij de verzorging van tijm)

 

Oogst:

 

Tijm kan bijna altijd worden geoogst. Dat betekent dat deze ook steeds kan worden teruggesnoeid om de planten weer mooi in vorm te krijgen. Vooral bij de groenblijvende struiken zoals de tijm dient het regelmatige oogsten van de toppen of de hele takken de verzorging en daarmee de verjonging van de plant. Zo kunnen deze beter vertakken en dichter groeien. Wie tijm wil drogen kan deze het beste net voor de bloei oogsten. Het beste tijdstip is een warme, zonnige dag – dan is het gehalte aan etherische olie bijzonder hoog.

.

Overwinteren:

 

Tijm geldt als volledig winterhard oftewel vorstbestendig en is daarom niet alleen heerlijk als kruidenplant voor de eigen tuin maar ook een prachtige groenblijvende bodembedekker. Voor de overwintering is het niet noodzakelijk speciale maatregelen te treffen. Als de tijm echter uit het zuiden komt is een bescherming tegen de vorst, bv. met dennentakken, wel noodzakelijk.

 

Isotoma Blue Foot®

De uit Nieuw-Zeelandafkomstige Isotoma, ook bekend als de blauwe grondkruiper, vormt een dicht tapijt en bloeit van juni tot augustus met charmante kleine bloemetjes, die met kleine steeltjes net boven het blad uitsteken. Isotoma is uitstekend geschikt voor rotstuinen en borders en kan vanwege zijn uitstekende loopvlakweerstand en onderhoudsgemak ook worden gebruikt als gazonvervanging.

Standplaats:

De kruipende vaste plant houdt van een verse, voedingsrijke bodem in de volle zon of op een halfschaduwrijke standplaats. De afstand tussen de isotoma planten en de andere planten in uw tuin zou ongeveer 20-30 cm moeten bedragen.

Verzorging:

Absoluut snelgroeiende, blijvende bloeier die geen winterbescherming nodig heeft. Een afdekking ter bescherming tegen de winterzon is noodzakelijk, omdat de isotoma er anders in het voorjaar niet goed uitziet – tot de plant bij warmere temperaturen weer uitloopt.

omhoog
Trusted Shops Guarantee