Terug

Tulpen snoeien - Met deze 3 dingen moet u rekening houden

Inhoud

  1. Wanneer is het juiste moment om tulpen te snoeien​?
    • Tulpen hebben slechts een korte groeifase, waarin ofwel de knoppen worden weggesneden als snijbloem of de verdorde bloeiwijze wordt weggesneden, voordat de zaden zich vormen.
  2. Hoe moeten tulpen worden gesnoeid? Welke delen moeten worden gesnoeid​?
    • De bloeiwijze wordt in knop als snijbloem geoogst, of na de bloei afgesneden als perkplant.
  3. De bloeiwijze wordt in knop als snijbloem geoogst, of na de bloei afgesneden als perkplant?
    • Er zijn geen verschillen bij het snoeien van tulpen, met de uitzondering dat dwerg- en wilde tulpen niet als snijbloem worden gebruikt.
  4. Verdere Informatie

 

Stap 1: Bepaal het juiste moment om tulpen te snoeien

De groeifase van tulpen is in het voorjaar tussen maart en mei. Gedurende deze tijd kunnen de bloemstelen als snijbloem in knop worden geoogst of kunnen ze worden teruggesneden, voordat de zaden rijpen. De zaadvorming kost de tulpen kracht en gaat ten koste van de bol. Nadat de bloembladen bloeien en vallen, worden de stengels boven de bladeren afgesneden.

 

Stap 2: Hoe worden tulpen op de juiste manier gesnoeid?

Er zijn twee redenen om tulpen te snoeien. De meest voorkomende reden om te snoeien, is oogsten als snijbloem. Zodra de bloemstelen hun uiteindelijke hoogte hebben bereikt en de knoppen langzaam kleur vertonen, worden de bloemen afgesneden. Snij de bloemstengel boven het onderste blad af met een scherp mes. Het laatste blad blijft staan, zodat de plant door kan gaan met fotosynthese en de bol op krachten kan komen. Als u alle bladeren van de tulp wegsnijdt, wordt de bol steeds kleiner totdat hij uiteindelijk verloren gaat.

Een andere reden om te snoeien is om bollengroei te stimuleren. Laat de tulpen bloeien in de tuin en geniet van hun gloed van kleur. Het uitvallen van de bloembladen signaleert de bloei. Dan begint de zaadvorming. Omdat tulpen vegetatief door het weg nemen van dochterbollen vermeerderd worden, kost de vorming van zaden onnodige kracht. Daarom worden verdorde koppen boven het bovenblad weggesneden. Voor het snijden wordt een scherp mes of een snoeischaar gebruikt. Er blijft voldoende bladmateriaal op de plant achter om extra kracht te putten en naar de wortels te sturen.

 

Stap 3: Verschillende soorten tulpen snoeien

Bij het snoeien van tulpen zijn er geen bijzondere verschillen tussen individuele soorten. Alleen wilde tulpen en dwergtulpen worden meestal niet als snijbloem geoogst.

 

Verdere Informatie

Zelden inspireren lentebloemen met zoveel vreugde aan kleuren als tulpen. Botanisch wordt het geslacht Tulipa genoemd, waartoe 90 soorten en duizenden variëteiten behoren. Hun kleurrijke kelken schitteren van verre. Tenslotte behoren ze tot de meest geliefde lentegevoel in kleurrijke boeketten. Tulpen lenen zich heel goed als houdbare snijbloem en kunnen zelfs in potten voor de snijbloementeelt worden gebruikt. In de tuincultuur worden ook de bollenplanten gesneden. Dit is een onderhoudsmaatregel. Het onderdrukt de zaadvorming en bevordert de groei van de bol.

Passend daarbij...

omhoog
Trusted Shops Guarantee