Terug

Courgette planten – deze 3 dingen zijn belangrijk

Inhoudsopgave

  1. Wanneer in het juiste tijdstip om een courgette te planten?
    • Courgettes zijn warteminnende planten die pas half mei in de volle grond worden geplant, na de laatste kans op nachtvorst.  
  2. Welke standplaats is geschikt om een courgette te planten?  
    • Zonnige perken en een frisse, vruchtbare grond met een goede doorlatendheid zijn de voorwaarden voor de standplaats.  
  3. Welke plantafstand en welke plantdiepte moet bij het planten in acht worden genomen?
    • Courgettes groeien snel en worden groot, wat betekent dat een vierkante meter per plant moet worden berekend.  
  4. Verdere informatie

 

Wanneer is het juiste tijdstip om een courgette te planten?

Voor het planten worden de jonge courgetteplanten vanaf eind maart opgekweekt. De zaden worden gezaaid in kleine kweekpotten. Tot half mei ontwikkelen ze zich tot sterke jonge planten op de vensterbank of in de kas. Pas na de ijsheiligen en daarmee de laatste kans op vorst, worden de van warmte houdende groenteplanten in het perk geplant. Als ze eerder worden geplant moet de jonge groente in de koele nachten worden afgedekt. Courgettes kunnen tot in de zomer geplant worden. Hoe later ze echter geplant worden, hoe later is de oogst en ook het gevaar van echte meeldauw.

 

Welke standplaats is geschikt voor het planten van een courgette?

De teelt van courgettes begint gewoonlijk met het zaaien in beschutte teelt. De zaden worden gezaaid in aparte potjes in zaaigrond. Bevochtig de potten goed en zet ze bij 20° C op een lichte plaats. Wanneer de kiemblaadjes verschijnen, worden de planten naar een iets koelere plaats overgebracht om de sterke groei tot het planten te vertragen.

Voor de standplaats in de tuin, wordt een zonnig tot licht schaduwrijk plekje in de moestuin gezocht. Het wordt aanbevolen dat op deze plaats gedurende ten minste 4 jaar geen cucurbitaceae zijn geteeld. Net als bij rozenplanten wordt de grond moe bij herhaalde teelt. Een vruchtbare, goed gedraineerde grond, niet te nat en niet te droog, biedt alles wat nodig is voor een gezonde groei. Zeer arme grond moet worden voorbereid met compost of mest. Op zware grond wordt de teelt op een licht verhoogd heuvelbed aanbevolen. Een mengsel van zand en tuinaarde fungeert als een dam om te zorgen voor voldoende waterafvoer en een betere opwarming van de grond. Als u een verhoogde kweekbak heeft, kunt u dit gebruiken als alternatief voor het verhoogde heuvelbed.

Na de ijsheiligen plant u de krachtige courgettezaailingen uit de voorteelt in het voorbereide bed. Hoewel de groenteplanten nog klein lijken, mag hun groeikracht niet worden onderschat. Wanneer ze volgroeid zijn, hebben ze ongeveer één vierkante meter ruimte nodig. Een te dichte tussenruimte is niet aan te bevelen, omdat concurrentie de vruchtvorming vermindert en schimmelinfecties bevordert.

Na het planten geeft u de grond rond de courgetteplanten water zonder het blad nat te maken. Dit geldt ook voor later water geven, want echte meeldauw tast de bladeren snel aan.

Op het balkon of terras kunnen courgettes worden geteeld in grote kisten of betonmengbakken met gaten in de bodem. Ze zijn gevuld met groentegrond. In elke bak wordt slechts één courgetteplant geplant. Het heeft deze ruimte voor zichzelf nodig.

 

Welke plantafstand en welke plantdiepte moet bij het planten in acht worden genomen?

Courgettes worden niet dieper geplant dan ze eerder in de pot stonden. Dieper planten leidt tot verrotting van de scheutbasis. Reken voor de afstand tussen de planten met een ruimtebehoefte van ten minste 80 x 80 centimeter, beter gezegd één vierkante meter per plant. Als courgettes te dicht op elkaar staan, zal de oogst zwakker zijn en zal de kans op een aantasting door echte meeldauw toenemen.

 

Verdere Informatie

Courgettes zijn populaire vruchtgroenten (Cucurbita pepo var. giromontiina / Cucurbita pepo var. pepo). Het warmteminnende en vorstgevoelige pompoengewas wordt steeds populairder, want met slechts enkele planten kunnen indrukwekkende opbrengsten behaald worden. Onvermoeibaar produceren ze en zorgen voor lekkere en gezonde groente. Courgettes kunnen al in de lente op de vensterbank gekweekt worden. Later, na de laatste kans op vorst, komen de jonge planten in het perk. Al vanaf het einde van de vroege zomer kunnen de eerste vruchten geplukt worden. 

Passend daarbij...

omhoog
Trusted Shops Guarantee