Terug

Flamingoplant (Anthrium) correct verzorgen, overwinteren en snoeien

Inhoudsopgave

 

Hoe wordt de flamingoplant correct geplant?

Als bewoner van het tropisch regenwoud houdt de flamingoplant van licht, maar niet te zonnig. Een halfschaduwrijke standplaats bij normale kamertemperatuur moet worden gekozen ten gunste van de grote bladeren. De Anthurium is extreem gevoelig voor koude tocht vanuit het raam. Tegelijkertijd beïnvloedt het droge verwarmingslucht of lage luchtvochtigheid. Hoewel anthuriums door de invloed van de veredeling veel robuuster zijn dan decennia geleden, is toch een hoge luchtvochtigheid aan te raden. Een plaats in de vitrinekast wordt gezien als de beste oplossing voor anthuriumliefhebbers. Anthuriums mogen in de winter iets koeler staan, maar mogen niet langdurig onder de 18°C ​​staan. Vooral voor de Kleine flamingoplant is de koelere standplaats aan te raden, omdat de koudeprikkel de bloemvorming volgend voorjaar bevordert. In de rustfase hebben de tropische planten veel licht nodig. Anthurium kweken is te vergelijken met orchideeën. Wie groene vingers heeft met orchideeën, zal zelden falen met anthuriums.

Als substraat is hoogwaardige groene en kamerplantenaarde geschikt. Het moet humusrijk en doorlatend zijn, niet kalkhoudend. Een zure pH is ideaal. Indien nodig wordt turf of veengrond aan de grond toegevoegd. Als u uw eigen grond wilt maken, gebruik dan gelijke delen verrotte bladcompost, turf en zand. Hydroponics, populair binnenshuis, kan worden geprobeerd, maar het lukt niet altijd. Stuwvocht veroorzaakt wortelrot bij anthuriums.

 

Hoe wordt de flamingoplant correct verpot?

Humussubstraten moeten van tijd tot tijd worden vervangen, omdat ze door voortdurende ontbinding veranderen. Jongere planten worden jaarlijks verpot, oudere slechts om de drie tot vier jaar. Dit gebeurt in het voorjaar na de rustfase aan het begin van de groei. De potmaat wordt gekozen op basis van de mate van doorworteling van de potkluit. Als de kluit sterk doorgeworteld is, wordt een pot met een grotere omtrek gebruikt. Er moeten grote afvoergaten in de vloer zijn. Ze voorkomen stuwvocht in het substraat. De gaten in de bodem van de pot zijn bedekt met scherven van gebroken kleipotten. Ze houden de afwateringsgaten vrij en garanderen de waterafvoer. Bij het planten worden rotte wortels afgesneden en worden de planten slechts zo diep geplant als ze vooraf in de pot zaten. Liefhebbers bedekken ook het grondoppervlak met mos om droge schade aan de bovenste wortels te voorkomen. Als u niet verpot, moet de bovengrond minimaal één keer per jaar worden vervangen.

Hoe wordt de flamingoplant verzorgd?

Tropische regenwoudplanten hebben veel gemeen: ze houden van warmte en een hoge luchtvochtigheid. Het mislukt zelden vanwege de temperatuur binnenshuis, maar vanwege de lage luchtvochtigheid. Droge verwarmingslucht wordt voorkomen door regelmatig meerdere keren per dag te sproeien met kalkvrij, kamerwarm water. Anthuriums worden als kalkhoudend beschouwd. Daarom wordt in regio's met hard kraanwater het gietwater gekookt of wordt er nog steeds mineraalwater gebruikt voor het besproeien. De ondergrond moet altijd een gelijkmatig vochtgehalte hebben. Fluctuaties tussen droogte en zware nattigheid worden niet getolereerd door de flamingoplant. Tijdens de rustperiode in de winter wordt het water geven aanzienlijk verminderd.

De kamerplanten krijgen tijdens de groeifase elke twee tot drie weken voeding met het gietwater. Er wordt een zoutarme vloeistof of complete meststof gebruikt, bijvoorbeeld een speciale meststof voor groen- en kamerplanten.

In kamers kan zich een stoflaag ophopen op de grote bladeren. De bladglans gaat verloren en de activiteit van de plant wordt beperkt. Af en toe afstoffen of douchen maakt het gebladerte schoon.

 

Hoe de flamingoplant op de juiste manier te vermeerderen?

Vermeerderen is niet geheel ongecompliceerd, maar de gemakkelijkste manier om dit te doen is door te delen. In de late winter worden de onderstammen verdeeld, bij voorkeur tijdens het verpotten. Ieder deel moet minimaal één blad hebben en voldoende wortels. Als alternatief kan voor de anthurium het grondoppervlak worden bedekt met veenmos en kunnen de luchtwortels aan het vochtige mos worden bevestigd. Door het mos ontstaan ​​nieuwe kleine jonge plantjes, die later gescheiden worden van de moederplant. De jonge plantjes van de vermeerderde flamingoplanten zijn in het begin erg gevoelig. Ze gedijen het beste in een beschutte kamer of vitrinekast die constante warmte, vochtigheid en licht geeft.

Wanneer anthuriums lijden, zijn verzorgingsfouten meestal de oorzaak. Een te koele plaats, weinig luchtvochtigheid of verkeerd water geven heeft daar meestal invloed op. Eenmaal verzwakt kunnen wortelschimmels en schildluizen secundaire schade aanrichten.

 

Wat is het nut van de flamingoplant?

Anthuriums zijn prachtige kamerplanten, maar ze zijn wat veeleisender. Ze inspireren met decoratieve bladeren en een bloeiwijze met een kleurrijk schutblad. De bloemstengels van anthurium  zijn erg populair bij bloemisten als duurzame snijbloem.

 

Is de flamingoplant giftig?

Flamingoplanten behoren tot de aroid-familie. Zoals bijna alle leden van deze familie veroorzaken ze lichte vergiftiging als ze worden gegeten. Uitwendig is het plantensap irriterend voor de huid.

 

Verdere informatie

Anthuriums zijn echte blikvangers voor binnenkwekers. Zowel het glanzende blad als de unieke bloemen van de aronskelkfamilie (Araceae) maken van de anthurium een ​​exotisch juweeltje in uw huis. Het grote geslacht anthuriums (Anthurium) omvat meer dan 1.000 verschillende soorten, hybriden niet meegerekend. De botanische naam is samengesteld uit "bloem" en "staart". De bloeiwijze met de vooruitstekende kolf kan niet treffender beschreven worden.

De thuisbasis van de flamingoplanten zijn de warme, vochtige tropische bossen van Midden- en Zuid-Amerika. Ze groeien als groenblijvende vaste planten, deels epifytisch (hooggelegen), onder bomen. Afhankelijk van de soort kunnen ze tot een meter hoog worden en indrukwekkende bosjes vormen. De grote, vaak glanzende bladeren zijn van sierwaarde. Menig plantenliefhebber waardeert dit decoratieve blad meer dan de zogenaamde bloesems. Zoals bij alle aronskelkplanten wordt de stapel gekenmerkt door een cilindrische bol (spadix) omgeven door een in kleur contrasterend schutblad (spatha). Het wordt vaak een bloem genoemd, maar botanisch gezien is het een blad. Afhankelijk van de soort kan deze opvallende bloemenpluim rood, roze of wit van kleur, ovaal, rond of langwerpig van vorm zijn. De eigenlijke bloem is de uitstekende spadix, die in verschillende kleuren recht, gebogen of gedraaid lijkt.

De oorsprong gaat terug tot de 18e eeuw. Tot op de dag van vandaag is de aantrekkingskracht van deze tropische planten nog niet in het minst verloren. Hybriden van twee anthuriumsoorten komen veel voor in de handel en in veel woonruimtes. De Flamingoplant (Anthurium andreanum) ontwikkelt grote, hartvormige bladeren die donkergroen van kleur zijn en een uitstekende bladglans hebben. Afhankelijk van de houding verschijnen er het hele jaar door bloemen. De tweede soort is de kleine flamingoplant (Anthurium scherzeranum). Hun hybriden zijn kleiner, de bladeren zijn meestal dof en langwerpig en de bloemvlag is breed elliptisch en naar achteren gebogen. De bloeiperiode is geconcentreerd in het late voorjaar.

Passend daarbij...

omhoog
Trusted Shops Guarantee