Terug

Winterharde palmen (Trachycarpus, Chamaerops, Jubaea))

Palmen correct onderhouden, overwinteren en planten

Vakantie in eigen tuin – wie droomt er niet van, om in plaats van in verre landen, in de eigen tuin onder palmen te liggen?

Palmen zijn exoten, zowel wat hun afkomst betreft als ook in tuinen in onze breedtegraden. Het klinkt ongelooflijk, maar sommige palmen kunnen zelfs in Midden-Europa in de volle grond staan.

Het spectrum van de palmen is groot. Ze reiken van een eenstammige boom tot meerstammige heesters of dwergachtige struiken. Over het algemeen zijn ze afkomstig uit tropische gebieden, het regenwoud of gebergtes. Ze behoren overwegend tot de palmgewassen (Arecaceae). De familie bevat 200 rassen met meer dan 2.500 soorten. Hoewel ze op bomen lijken, staan ze dichter bij de grassen. Heel bijzonder is dat als ze ouder worden de stam niet dikker wordt. Palmen bezitten geen deelweefsel in de bast waardoor jaarringen worden gevormd. Een typische eigenschap die bomen gewoonlijk hebben.

Palmen ontwikkelen een schacht, die ontstaat door afgevlakte of ronde bladstelen. Aan het eind van de spruit zit het palmhart. Dit is een vegetatiekegel die steeds nieuwe palmbladeren ontwikkeld. Sterft het palmhart af of wordt deze verwijderd, kan de plant niet meer gered worden. Ze kan vanuit de basis of de stam geen nieuwe spruiten meer vormen. De palmbladeren zijn er in vele soorten, geveerd, gelapt tot handvormig waaierachtig. Het middelste gedeelte van de palmbladeren is stevig en vezelig om stevige wind te kunnen weerstaan. Palmbloemen verschijnen in trossen met een groot aantal drietallige bloemen. Daarna volgen de vruchten, waarin zich zaad bevindt als deze succesvol bevrucht worden.

Nu ontstaat wellicht de vraag, hoe tropische palmen in eigen tuin kunnen staan? Alle palmen, zelfs de warmteminnende soorten kunnen in een kuip worden gehouden. Maar er zijn ook palmsoorten die uit koelere gebieden afkomstig zijn. Deze soorten kunnen onze winters in de volle grond doorstaan. Het is voldoende als deze op een goede standplaats staan en een beetje beschut worden. Winterharde palmen zijn robuuster als men denkt. Vorst onder -10° C kunnen ze zonder problemen overleven, net als een vochtige of wisselvallige winter. Diegene die een palm aanschaft moet erop letten of de palm volledig of gedeeltelijk vorstbestendig is. Gedeeltelijk vorstbestendige palmen kunnen enkele graden onder nul overleven. Als de thermometer onder de -10 Celsius graden zakt, geven ze zonder bescherming op.

Tot de robuuste palmen voor de tuin behoren de henneppalm (Trachycarpus fortunei), Wagner palm (Trachycarpus fortunei “Wagnerianus”) en de, van de Amerikaanse Atlantische kust afkomstige, sabelpalm (Sabal palmetto). Deze 3 palmen kunnen in de volle grond staan, maar een winterbescherming is voor een duurzame palmencultuur absoluut noodzakelijk.

Inhoud

Palmen planten

Palmen onderhoud

Palmen gebruik

Hoe worden palmen correct geplant?

De eisen waaraan de standplaats voor palmen moet voldoen zijn zeer verschillend en zijn afhankelijk van de omstandigheden van hun afkomst. De meeste kamerpalmen en palmen die buiten in de kuip staan, houden van een zonnige standplaats met een hoge luchtvochtigheid. Palmen uit het regenwoud of gebergtes zoeken eerder lichtbeschutte plaatsen, want ze reageren bij volle zon gevoelig met verbranding van het blad. Voor palmen in de volle grond en palmen in de kuip is een lichte standplaats met, voor de middag en in de late namiddag, zon, ideaal. De bodem mag niet te veel humus bevatten, een goede doorlatendheid hebben en neutraal tot zwak zuur zijn. De meeste lichte of zandige bodems bieden goede voorwaardes voor het kweken. Bij een klei- of leembodem is het aan te raden de palmen in een pot te houden. Als potgrond wordt hoogwaardige palm- of potgrond gebruikt. De pot moet tamelijk hoog zijn. Palmen ontwikkelen nauwelijks zijwortels, maar hebben meestal een dikke, onvertakte hoofdwortel met kleine fijne worteltjes. Afhankelijk van de samenstelling van de potgrond kunnen nog kleikorrels, lavakorrels of scherp zand worden bijgemengd. Op de bodem zorgen scherven van gebroken aardewerkpotjes ervoor, dat het afloop gat niet vol met aarde komt te zitten. Zowel in de tuin als ook in de pot mag geen ophopend vocht ontstaan.

Hoe wordt de palm verplant?

Als oudere palmen in de lente verplant worden, hebben ze nog geen houvast door de wortels. Het gewicht van de spruit wordt door een steun aan de palm opgevangen. Zodra de kluit vol met fijne worteltjes zit, kan de steun worden verwijderd.

Hoe wordt de palm correct onderhouden?

Winterharde palmen worden net als de meeste andere tuinplanten onderhouden. Normaal tot matig gieten. De voedingsverzorging overneemt een complete meststof die vanaf de lente tot in het midden van de zomer wordt gegeven. In de zomer is het raadzaam een meststof met extra kalium te nemen. Kalium zorgt voor versteviging van het weefsel en de spruit. Als de palm in een pot staat is regelmatig gieten en elke maand bemesten noodzakelijk.

omhoog