Terug

Thunbergia - “Suzanne-met-de-mooie-ogen”

Inhoudsopgave

 

Zaaien:           in huis in potjes: januari-april; de volle grond: mei-juni

Kiemen:          10-15 dagen bij 20°-24° C

Afstand:          planten op 30 cm afstand

Bloei:              juli-oktober

 

Zaaien

Twee tot drie zaadjes direct in potten plaatsen, dun met zand bedekken, licht aanduwen en vochtig houden. Na 2-3 weken moeten de zaailingen verspeend worden en aan stokjes worden gezet. Vanaf mei-juni kunnen ze op 30 cm uit elkaar in de volle grond geplant worden. Een klimhulp is noodzakelijk.

Standplaats

Een zonnige, windbeschutte, luchtige en tegelijkertijd warme standplaats heeft de voorkeur van “Suzanne-met-de-mooie-ogen”, maar ook een plek in de lichte halfschaduw kan worden gekozen. De bodem moet doorlatend, vruchtbaar en voedingsrijk zijn, in haar natuurlijke levensruimte gedijt de plant aan de rand van het bos op een zandige bodem.

Verzorging

 “Suzanne-met-de-mooie-ogen” moet regelmatig worden gegoten, zodat deze niet kan uitdrogen. De plant verdraagt geen stuwvocht (ophopend vocht). In het groeiseizoen moet “Suzanne-met-de-mooie-ogen” wekelijks bemest worden met een universele vloeibare meststof. Belangrijk is te letten op de gebruiksaanwijzing op de verpakking of de informatie van de fabrikant.

Overwinteren

Meestal wordt “Suzanne-met-de-mooie-ogen” als eenjarige klimplant gekweekt, maar ze kan ook overwinteren. Het beste kan ze op een lichte plaats, zoals in de serre of een kelder met een raam overwinteren. De plant is namelijk groenblijvend en daarvoor is een koele maar niet te koude ruimte noodzakelijk. Ideaal is tussen de 7° en de 10° C. Tijdens het overwinteren heeft de plant maar matig water nodig. Net zoveel dat ze niet uitdroogt. Bemesten is gedurende deze periode niet nodig. Al vanaf februari wordt “Suzanne-met-de-mooie-ogen” teruggesnoeid en op een zo mogelijk warme en zonnige plaats gezet. Zo kan de plant al vroeg met de bloei beginnen. De plant mag echter nog niet buiten staan – pas rond half mei als de ijsheiligen voorbij zijn.

Tip

Als u “Suzanne-met-de-mooie-ogen“ in een bloembak of hanging basket plant, kunt u deze ook hangend laten groeien.

Verdere informatie

De Thunbergia is ook bekend onder de naam “Suzanne-met-de-mooie-ogen”. Deze plantensoort is afkomstig uit Zuidoost Afrika. De “Suzanne-met-de-mooie-ogen” is vooral bijzonder door haar enorme bloemenpracht. Ze is een duurzame of eenjarig gekweekte slingerplant, die aan een klimhulp kan klimmen (tot een hoogte van 2 meter) maar ook kan hangen. De plant kan in de tuin, op het terras of op het balkon een mooie blikvanger zijn.

Van juli tot oktober zijn bij deze plant de bloemen te bewonderen. Ze is een lust voor het oog met haar intensieve zwarte hart omrand door gele of rode bloemen. De bladeren zijn driehoekig tot hartvormig. 

omhoog
Trusted Shops Guarantee