Terug

Thunbergia - “Suzanne-met-de-mooie-ogen”

De Thunbergia is ook bekend onder de naam “Suzanne-met-de-mooie-ogen”. Deze plantensoort is afkomstig uit Zuidoost Afrika. De “Suzanne-met-de-mooie-ogen” is vooral bijzonder door haar enorme bloemenpracht. Ze is een duurzame, eenjarig gekweekte slingerplant, die kan klimmen maar ook kan hangen. De plant kan in de tuin, op het terras of op het balkon een mooie blikvanger zijn.

Van mei tot oktober zijn bij deze plant de bloemen te bewonderen. Ze is een lust voor het oog met haar intensieve zwarte hart omrand door gele of rode bloemen. De bladeren zijn driehoekig tot hartvormig.

 

Standplaats

Een zonnige en tegelijkertijd warme standplaats is de voorkeur van de “Suzanne-met-de-mooie-ogen”, maar ook een plek in de lichte halfschaduw kan worden gekozen. Een windbeschutte maar luchtige standplaats is eveneens noodzakelijk. De bodem moet vruchtbaar en voedingsrijk zijn, in haar natuurlijke levensruimte gedijt de plant aan de rand van het bos op een zandige bodem.

 

Verzorging

Vooral belangrijk is het gieten van de klimplant. De “Suzanne-met-de-mooie-ogen” moet regelmatig worden gegoten, zodat deze niet kan uitdrogen. Er mag echter geen stuwvocht (ophopend vocht) ontstaan want dat verdraagt de plant helemaal niet. Ook het bemesten mag niet worden vergeten, maar hier is een normale vloeibare meststof voldoende. Normaal gesproken wordt de “Suzanne-met-de-mooie-ogen” wekelijks bemest. Belangrijk is te letten op de gebruiksaanwijzing op de verpakking of de informatie van de fabrikant.

 

Overwinteren

Meestal wordt de “Suzanne-met-de-mooie-ogen” als eenjarige klimplant gekweekt, maar ze kan ook overwinteren. Het beste kan ze op een lichte plaats, zoals in de serre of een kelder met een raam overwinteren. De plant is namelijk groenblijvend en daarvoor is een koele maar niet te koude ruimte noodzakelijk. Ideaal is tussen de 7° en de 10° C. Tijdens het overwinteren heeft de plant maar matig water nodig. Net zoveel dat ze niet uitdroogt. Bemesten is gedurende deze periode niet nodig. Al vanaf februari wordt de “Suzanne-met-de-mooie-ogen” teruggesnoeid en op een zo mogelijk warme en zonnige plaats gezet. Zo kan de plant al vroeg met de bloei beginnen. De plant mag echter nog niet buiten staan – pas rond half mei als de ijsheiligen voorbij zijn.

 

Tip

Als u de “Suzanne-met-de-mooie-ogen“ in een bloembak of hanging basket plant, kunt u deze ook zonder klimhulp hangend laten groeien.

omhoog