Terug

Petunia’s op de juiste manier verzorgen, overwinteren en snoeien

Inhoud

 

Hoe worden petunia’s op de juiste manier geplant?

Petunia’s zijn niet vorstbestendig en worden éénjarig voor de zomerbeplanting van hanging baskets en bloembakken gekweekt. De potten worden vanaf half mei beplant. Het is mogelijk al vroeger te planten, maar dan moet steeds op het weer worden gelet om bij dreigend vorstgevaar de potten en bakken tijdig naar binnen te halen.

 

Welke standplaats is geschikt voor petunia’s?

Petunia’s hebben een zonnige en warme plaats nodig. Zonder deze plek kan hun bloemenpracht niet voldoende worden ontplooit. Op bv. een zuidelijk balkon komen petunia’s goed tot hun recht. Om de hitte te doorstaan, hebben ze rijkelijk water nodig. Een schaduwplek is tamelijk ongunstig. De takken worden lang, ze bloeien niet, waardoor de plant haar aantrekkingskracht verliest.

De petunia stelt geen bijzondere eisen aan de bodem. Elke hoogwaardige potgrond wordt graag geaccepteerd als substraat. Petunia’s hebben wel een grote voedingsbehoefte. Het is de moeite waard al bij het planten een langwerkende meststof of een meststof met depot werking te gebruiken. Zo kan de plant zich in de volgende weken en maanden goed ontwikkelen.

Bij het beplanten van bloembakken is een afstand van 20 cm aan te bevelen. De kleuren kunnen geheel naar de individuele smaak worden gecombineerd.

Een sterk contrast van de bloemkleuren trekt de aandacht. Kleur in kleur werkt edel en terughoudend. Goede buren zijn bv. de geraniums (pelargoniums), wolfsmelk (Euphorbia hypericifolia) of plectranthus hybriden.

Om de hangende groei optimaal te kunnen ontvouwen, worden de planten buiten gezet. Door hun toenemende groei vallen de takken hangend over de bakken en vormen een bloeiende wand. De punten van de lange takken worden ingekort, zodat de spruit zich beter kan vertakken.

 

Hoe worden petunia’s optimaal verzorgd?

Aan een petunia hoeft men niet veel onderhoud te besteden, een beetje aandacht doet ze echter goed. Als zonneaanbidder zijn ze in hanging baskets, bloembakken en potten op regelmatig gieten aangewezen. Afhankelijk van de weersomstandigheden kan het waterverbruik erg hoog zijn. De hoeveelheid water is afhankelijk van het verbruik en wordt niet op voorraad gegeven. Zelfs voor dorstige petunia’s is ophopend vocht een probleem.  

 

Hoe wordt een petunia bemest?

De bloemenpracht en de voortdurende groei eisen rijkelijk voedingsstoffen. Bemestingen zijn gedurende de gehele groeiperiode noodzakelijk. Al bij het planten is het mogelijk een meststof met depot werking door het substraat te mengen. Deze verzorgt de groeikrachtige planten weken tot maanden. Het is ook mogelijk alle 2 weken een meststof voor balkonplanten of een universele volledige meststof met het gietwater te geven.

Afgestorven plantendelen en verwelkte bloemen moeten wekelijks worden verwijderd. Te lange takken of takken die uit vorm zijn worden afgeknipt of ingekort. Deze onderhoudsmaatregelen mogen niet worden onderschat want het verlengt duidelijk de bloeiduur. Zodra de petunia’s door nalatigheid bij het uitschonen tot zaad aanzetten, vermindert dit de bloeikracht duidelijk.

De grootbloemige grandiflora petunia’s zijn gevoeliger voor de regen dan de compacte soorten. Indien mogelijk moet bij de hanging baskets een standplaats worden gekozen, die ze tegen de regen beschut. Dit kan bv. een van regen en wind afkeerde zijde zijn of een plek onder een afdak.

 

Ziektes en ongedierte

Petunia’s trekken niet alleen alle blikken naar zich toe, maar ook bladluizen aan. Ze verschijnen als er nauwelijks luchtcirculatie en een vochtig warm klimaat heerst. Een maatregel om dit tegen te gaan kan zijn een te dichte spruit uit te dunnen of een biologisch plantenbeschermingsmiddel te gebruiken. Slakken kunnen ook een probleem zijn als ze als bloeiende planten in het tuinperk staan. In een pot geplant is dit zelden een gevaar. Petunia’s zijn ook gevoelig voor verschillende virusziektes (bv. het mozaïek- of aardappelvirus). Tegen deze ziektes is geen bestrijding mogelijk. Als een virusinfectie wordt gediagnosticeerd, moeten de planten weggegooid worden.

 

Hoe overwinteren petunia’s?

Normaalgesproken worden petunia’s als eenjarige plant gehouden. Overwinteren is in principe mogelijk maar niet zinvol. De spruit wordt tot op 20 cm teruggesnoeid en vervolgens in een licht, 5 tot 10° C warm, winterkwartier geplaatst. Tijdens de winter wordt maar weinig gegoten, net zoveel dat het substraat niet uitdroogt. Jonge planten overleven de winter meestal beter dan oudere planten.

Hoe worden petunia’s gesnoeid?

Een petunia wordt regelmatig gesnoeid. Verwelkte bloemen of afgestorven plantendelen worden één keer per week verwijderd. Het snoeien van uitgebloeide takken is belangrijk om de bloeivorming op gang te houden.

 

Hoe worden petunia’s vermeerderd?

De geliefde balkonplanten kunnen door zaad worden vermeerderd. Omdat ze zich onder elkaar kruisen, kan niet met een identieke plant worden gerekend. Het vermeerderen d.m.v. zaad is daarom alleen zinvol bij een raszuivere petunia. In warme gebieden of onder glas kunnen in het voorjaar groene kopstekjes worden beworteld.

 

Welk gebruik hebben petunia’s?

Petunia’s zijn de bloeiende sterren op het balkon en in hanging baskets. Vanaf het voorjaar tot in de herfst bloeien ze ononderbroken. Ze sieren bloembakken op de vensterbank, sieren bonte hanging baskets of muren. Vele nieuwe cultivars bieden wonderbaarlijke kleuren en tekeningen in hun bloemen. Onmisbaar voor iedereen die van een kleurenpracht en een bloemenzee houden.

 

Welke petuniasoorten zijn er?

De meeste cultivars zijn afkomstig van de rassen Petunia axillaris, Petunia intgrifolia en Petunia violacea. Ze worden grofweg in 2 groepen verdeeld: grootbloemige grandiflora petunia’s met een enorme bloeikracht en compact groeiende multiflora petunia’s met kleinere bloemen. Sinds een paar jaar is er nog een andere groep, die minipetunia’s of calibrachoa worden genoemd.  Hoewel ze verwant zijn met petunia’s, er nogal op lijken en eveneens afkomstig zijn uit Zuid-Amerika, is de calibrachoa een eigen soort.

Een petunia is meestal te zien in een hanging basket of in een bloembak op het balkon. De overhangende groei en de grote hoeveelheid bloemen zorgen de hele zomer lang voor een prachtig kleurenspel. Ook tegen een muur steken de ooglijke planten mooi af.

Voor diegene die zijn balkon, vensterbank of bonte hanging basket maandenlang met weinig onderhoud in een knallende blikvanger wil veranderen, zijn petunia’s een must.  

 

Zijn petunia’s giftig?

Omdat petunia’s tot de nachtschadegewassen (Solanaceae) behoren zou men ervan uit kunnen gaan dat petunia’s giftig zijn. Concrete of wetenschappelijke bewijzen zijn er echter niet. Voorzichtigheidshalve is het verteren van een petunia vanwege zijn afkomst niet aan te bevelen.

 

Verdere Informatie

In de zomer verzinken hanging baskets, bloembakken en ook het balkon in een echte bloemenzee. Niet helemaal onschuldig daaraan zijn de uiterst bloeikrachtige petunia’s. Als deze in het late voorjaar eenmaal begint te bloeien is ze tot de herfst nauwelijks op te houden. Samen met de pelargonium behoort ze tot de blijvende successen bij de balkonplanten en behoort al tientallen jaren tot het standaard assortiment van elke tuinder. Elk jaar opnieuw zijn er nieuwe en mooiere soorten als in het jaar daarvoor. Wat de petunia’s betreft zijn inmiddels vrijwel alle wensen vervuld, want ze zijn er in alle kleuren. Bovendien zijn ze gemakkelijk in het onderhoud en bloeien de hele zomer lang.

Het petunia geslacht bevat ca. 40 verschillende soorten, die inheems zijn op rotsen en hellingen van Midden- tot Zuid-Amerika. Ze groeien als eenjarige of kortlevende kruidachtige struiken. Haar naam is afkomstig van de Braziliaanse naam Petun, wat „tabak“ heet, en waarmee de plant verwant is. De groei varieert van rechtopstaand tot hangend. Het opvallendste kenmerk zijn de kleverige behaarde blaadjes en takken. In de bovenste bladoksels ontstaan de mooie trechtervormige bloemen. Ze verschijnen afhankelijk van de soort in de meest verschillende kleuren afmetingen of tekeningen. Geliefd is vaak ook het contrastrijk gekleurde hart van de bloem.

Passend daarbij...

Trusted Shops Guarantee