Terug

Passiebloemen overwinteren - 3 stappen naar succes

Inhoud

  1. Wanneer is het juiste moment om te overwinteren?
    • De meerjarige, tropische passiebloemsoorten worden uiterlijk voor de eerste nachtvorst in huis gehaald.
  2. Hoe ver moeten passiebloemen voor het overwinteren, worden teruggesnoeid?
    • Bij houterige soorten verwijdert enkel afgestorven of zieke delen van de plant voordat ze overwinteren.
  3. Waar en hoe, laat u passiebloemen overwinteren?
    • Groeneblijvende passiebloemen willen een lichte, matig warme standplaats, bladverliezende soorten verdragen ook donkere locaties tijdens winterrust.
  4. Verdere Informatie

 

Stap 1: Het juiste moment voor overwinteren bepalen

Door hun tropische oorsprong mogen warmteminnende passiebloemen niet worden blootgesteld aan kou en vorst. Individuele soorten (bijv. Passiflora caerulea, Passiflora incarnata en Passiflora lutea) schikken zich in een gematigd klimaat. Met de juiste bescherming kunnen ze de winter in de open lucht overleven. Voor de meeste passiebloemen is de verhuizing in huis echter nodig, wanneer de temperaturen onder de tien graden zakken. Overwintering van eenjarige soorten wordt afgezien. De zaden van deze passiebloemen worden verzameld voor vermeerdering. Deze worden tot het voorjaar koel en droog bewaard en gezaaid.

 

Stap 2: Passiebloemen voorbereiden en snoeien

Bepaalde winterharde passiebloemen worden in de herfst voorzien van vorstbescherming. Ten minste het onderste derde deel van de houterige soorten wordt met sprokkelhout afgehangen of meerdere keren met vlies omwikkeld. In strenge winters wordt extra verpakking met een rieten mat aanbevolen. Het beschermt tegen koude en uitdrogende winden. Alle snoeimaatregelen worden uitgesteld tot het voorjaar, omdat verse wonden het hout door vorst kunnen beschadigen.

Warmteminnende en vorstgevoelige passiebloemen houdt men meestal in een pot. Heeft u ze echter in de tuin geplant, moet de passiebloem worden uitgegraven en in een pot worden overgeplant. Bij houterige soorten worden lange scheuten ingekort tot maximaal het oude hout en wordt de scheut iets in vorm gesnoeid. Verdere snoeimaatregelen zijn voorbehouden voor het komende voorjaar. In het geval van struikachtige passiebloemen, sterven de scheuten meestal boven de grond. Zodra ze geel worden en omvallen, kunnen ze dicht aan de grond worden ingekort.

Voor eenjarige passiebloemen eindigt de levenscyclus in de herfst. Na het vergelen snijdt u de spruit helemaal af. De zaden van de passiebloemen worden in het voorjaar gezaaid en er worden nieuwe jonge planten gekweekt.

 

Stap 3: locatie & verzorging tijdens het overwinteren

Na het aanbrengen van de winterbescherming hebben matige tot bepaalde winterharde passiebloemen geen verdere verzorging nodig. Het is raadzaam om de winterbescherming te controleren na storm en harde wind. Door wegglijden of wegblazen is vorstbescherming niet meer gegarandeerd.

Vorstgevoelige soorten worden uit het bed gegraven en in potten geplant. Drainagegaten zijn onderaan nodig om staand vocht in de winter te voorkomen. Een doorlatende grond vermindert ook het risico op stuwvocht. Groenblijvende en houtachtige passiebloemen zet u op een lichte plaats. De optimale winterslaap temperaturen zijn afhankelijk van de soort. Robuuste passiebloemen (bijv. Passiflora edulis, Passiflora incarnata of Passiflora caerulea)worden tussen 5 en 15 ° C goed bewaard. Tropische soorten hebben het graag warmer en kunnen overwinteren bij ongeveer 18 ° C. Ze worden slechts matig gegoten, afhankelijk van wat de vochttest met de vinger zegt. Bemesting wordt tot het begin van het voorjaar vermeden. Overwintering van de passiebloemen vindt plaats vanaf april na de laatste nachtvorst. Net als de meeste kuipplanten krijgen passiebloemen in eerste instantie een plaats beschut tegen de zon. Na de winter is het blad gevoelig en kan het verbranden in de lentezon.

 

Verdere Informatie

Bijna geen enkele andere plant bekoort meer met zijn exotische bloemen als de passiebloem. In Midden-Europa worden de exotische klimplanten voornamelijk in een pot gehouden. Afgezien van een paar soorten, zijn de meeste passiebloemen afkomstig uit de tropische gebieden van Zuid-Amerika en zijn daarom bij ons niet voldoende vorstbestendig. Wie nog langer van de exotische bloemen wil genieten, moet de van warmte houdende passiebloemen vorstvrij overwinteren in een passend winterverblijf.

omhoog
Trusted Shops Guarantee