Terug

Passiebloem (Passiflora)

De passiebloem voelt zich in het hart van Zuidamerika thuis. Tegenwoordig wordt de plant ook in de tropen en subtropen verbouwd. De ‚Maracuja’  is een groenblijvende, meerjarige klimplant met wisselend blad. De plant kan meerdere meters groeien en heeft daarom een klimmogelijkheid nodig. Het blad wordt tussen 7 tot 18 cm lang en de prachtige bloemen zijn 5 tot 8 cm groot. De bloemen zijn zelfbevruchtend. Na bestuiving groeien de vruchten relatief snel. De vruchten hebben dan nog wel een paar maanden nodig om te rijpen.

 

Standplaats/ verzorging

Veel zon. In een pot kan de plant in de zomer buiten staan, maar moet wel tegen wind beschermd worden. In de woonkamer moet de plant klein worden gehouden, zodat ook de oogst kleiner uitvalt. Bij een goede verzorging kunnen de bloemen vanaf het voorjaar tot en met de herfst worden bewonderd. In de winter is een koelere lichte plek (ca.15° C), voldoende.

 

Water

De passiebloem heeft relatief veel water nodig. De aarde moet in de groeiperiode altijd vochtig blijven. Stuwvocht moet echter worden vermeden want dat kan de wortels beschadigen. In de winter weinig water geven. De aarde mag dan alleen licht vochtig zijn.

 

Bemesting

Gedurende de groeiperiode (maart tot oktober) eenmaal in de week met een universele plantenvoeding.

 

Vruchtvorming

In de tropen produceert de plant het hele jaar door vruchten. Bij ons komt de plant echter alleen tijdens de lente in bloei en vormen later vruchten. Deze zijn ovaal tot rond en hebben een doorsnee van ca. 7 cm. De schil wordt niet meegegeten, de ontelbare pitjes die rondom het vruchtvlees zitten echter wel. De maracuja kan gebruikt worden om zo te eten, als sap, ijs of dessert. 

Trusted Shops Guarantee